Cytrynowe ciasteczka z makiem.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

Niewielkie, kruche i mocno cytrynowe piegowate ciasteczka uwielbia cała moja rodzina. Skropione prostym lukrem wyglądają uroczo na talerzyku. Idealne do popołudniowej herbatki lub do pogryzania w czasie świąt.

Przygotowania do świąt nabierają tempa. Jesteśmy już niemal na ostatniej prostej. Firanki pachną świeżością, lodówka wypełniła się już niemal po brzegi zapasami, a mnie ogarnia coroczna melancholia.  Do świątecznego menu jeszcze dopisuję kolejne pozycje i wciąż mam nieodparte wrażenie, że o czymś zapomniałam. Wszystko w normie.

Jak co roku, a przecież prezenty kupiłam i nawet sprawdziłam lampki choinkowe – świecą…

A ciasteczka… Czasami piekę wcześniej, ale i tak moje łasuchy wszystko wyjadają zanim zaczną się święta, więc staram się je piec na krótko przed finiszem. Jest wówczas szansa, że coś zostanie. Cytrynowe ciasteczka z makiem to jedne z moich ulubionych. Są kruche, mocno cytrynowe i piegowate od ziarenek maku. Sprawdzają się o każdej porze roku, ale w święta smakują najlepiej.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki cukru pudru do lukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę sparzyłam i otarłam skórkę.
  • Miękkie masło krótko utarłam z 1/3 szklanką cukru pudru, żółtkiem.
  • Dodałam wymieszane mąki z solą, skórką cytrynową i makiem. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam na 1-2h do schłodzenia do lodówki. Gdyby było zbyt suche, należy dodać 1 łyżkę soku wyciśniętego z cytryny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość około 1/2cm i foremką wykrawałam ciasteczka.
  • Piekłam przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do lekkiego zarumienienia się ciasteczek.
  • Ostudziłam na kratce.
  • 1/4 szklanki cukru utarłam z sokiem z cytryny. Dolewałam po łyżce soku ucierając do chwili aż lukier był gładki i miał odpowiednią konsystencję. Powinien spływać dość wolno z łyżki, ale nie spadać płatami.
  • Polukrowałam zimne ciasteczka i odstawiłam do zastygnięcia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Cytrynowe ciasteczka z makiem.”

  1. ~nikollet85 pisze:

    muszę takie przygotować, wyglądają bardzo zachęcająco :)


  2. Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię :D Dzięki!

  3. ~Piece gazowe pisze:

    Zdecydowanie kradnę do moich świątecznych przysmaków. Takie ciasteczka są najlepsze :)

  4. ~Magda C. pisze:

    Świetne te ciasteczka! Może dzisiaj je upiekę?

    1. Małgosia pisze:

      Polecam :)

  5. ~Ania S. pisze:

    Piekłam na Święta. Bardzo dobre!! Polecam :)
    Dałam odrobinę mniej mąki.
    Naprawdę dobre ciasteczka, a mak..mmm..nadaje genialny smak :)
    Już przepis zapisany w moim zeszycie, więc z pewnością będą często gościły na moim stole :)

    1. Małgosia pisze:

      Uwielbiam te ciasteczka, dlatego tym bardziej się cieszę, że smakowały. Co do mąki, być może różniły się stopniem wilgotności i stąd potrzeba modyfikacji. W każdym razie dobrze, że się smacznie udały. Pozdrawiam cieplutko :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>