Karp po gdańsku.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

 

To chyba najsmaczniejszy karp, jakiego miałam okazję jeść i przygotować. Soczysty, delikatny, o lekko maślanym smaku. Razem z złocistą cebulką i pieczarkami tworzy pełne smaku danie dla całej rodziny.

Karp dumnie wystawiał głowę z wanny, a nas nie można było wygonić z łazienki. Gdyby tylko woda była cieplejsza, z pewnością pływalibyśmy razem z nim. Później skrupulatnie przyglądaliśmy się, jak dziadek sprawnie sprawiał ryby. Każdy z nas dostawał najpiękniejszą łuskę na pamiątkę. do dziś nie mogę wyjść z podziwu dla własnej dziecinnej odwagi. Dziś tyle jej nie mam…

Ale dobrym karpiem nikt w moim domu nie pogardzi. Co roku prym wiedzie smażony, złocisty, chrupiący i pachnący świeżym masłem. W tym roku postanowiłam poszukać czegoś nowego. Pierwsza próba okazała się wyjątkowo trafiona. Karp po gdańsku – z cebulką i pieczarkami, pachnący masłem i kolendrą. Wyborny!

Składniki:

  • 1 świeży karp
  • 300g pieczarek
  • 200g cebuli
  • 1 cytryna
  • około 70g masła
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • pieprz, sól do smaku
  • natka kolendry lub pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę wyfiletowałam ostrym nożem. Skropiłam sokiem wyciśniętym z cytryny i oprószyłam mieloną kolendrą i solą. wtarłam przyprawy w mięso i odstawiłam do lodówki na około 2 godziny do zamarynowania.
  • Pieczarki pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na złoty kolor na maśle. Przełożyłam na półmisek.
  • Cebulę pokroiłam w średniej grubości plastry i również podsmażyłam uważając, by plastry nie rozwarstwiły się zbytnio. Przełożyłam na półmisek.
  • Rybę osuszyłam. Na patelni, na której smażyły się pieczarki i cebula dodałam masło i podsmażyłam krótko  rybę układając ją skórą do dołu. Nie przewracałam, by nie zniszczyć skóry. Dopóki dobrze si nie podsmaży, jest bardzo delikatna. Zdjęłam z patelni.
  • Naczynie żaroodporne natłuściłam lekko masłem.Ułożyłam w niej rybę i obłożyłam warzywami.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekałam przez 15-20 minut do chwili aż ryba się dogotowała.
  • Gotowe danie oprószyłam posiekaną natką.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

15 przemyśleń na temat “Karp po gdańsku.”


  1. Czy taka forma karpia będzie mile widziana na stole wigilijnym? :) Bo poważnie się zastanawiam :)


  2. Karpia nie lubię ale Twój wygląda tak apetycznie, że jednak bym się skusiła :)

    1. Małgosia pisze:

      Skuś się, skuś :) Smakuje zupełnie inaczej.


  3. Karp z pieczarkami jeszcze u mnie nie gościł. :) W święta robię go w galarecie i smażonego z masełkiem ziołowym. A ja zaproponuję Ci tołpygę. Zaglądnij w wolnej chwili. Pozdrawiam, Iza

  4. ~Obżarciuch pisze:

    moze zrobie sobie takiego karpika na święta, bardzo ciekawa propozycja, ja zawsze robie tradycjnego i w piwie, jak dodam na bloga podziele się przepisem :)
    na święta polecam też rybę po grecku z groszkiem

    pozdrawiam!

  5. ~Maja pisze:

    Bardzo ciekawa propozycja na karpika, zupełnie inna od mi znanych i chyba aż się skuszę żeby kilka zrobić. Dzięki.


  6. Baardzo lubię karpia, szczególnie w wydaniu mojej mamy, choć lubię również próbować inne sposoby przyrządzania go, więc i Twójego wypróbóję;-)
    Zapraszam Cię do mnie na rybę pieczona w folii.
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

  7. ~Ola pisze:

    Wygląda pysznie, ale osobicie srednio przepadam za karpiem.


  8. U mnie będzie karb na pierzynce z porów z dodatkiem wina. Karp z pieczarkami również się pojawi ale…w towarzystwie śmietany :)

  9. ~mariola pisze:

    za karpiem nie przepadam ale Twój wygląda smakowicie w tej wersji :) zapraszam do mnie.

  10. ~Ania pisze:

    O kurde! Chyba zrobię, zwłaszcza, że mam własną hodowlę pieczarek w domu :D

    1. Małgosia pisze:

      Zrób koniecznie, jest pyszny w tej wersji :)

  11. ~AnkaSzklanka pisze:

    Mimo tego, że przepis obiecujący to ja w tym roku na święta wybrałam łososia zamiast karpia – moim zdaniem ma dużo lepszy smak, zawiera dużo kwasów omega3 no i wszyscy za nim przepadają w domu, a z karpiem to różnie bywa..


  12. Nie przepadam za karpiem (nawet na Wigilie), ale taki to co innego!

  13. ~ksf pisze:

    Karpia po gdańsku według tego przepisu robiłam w zeszłym roku. WYSZEDŁ SUPER!!! Cała rodzina się zajadała. W tym roku też będzie królował na stole. Zwykle nie przepadałam za wigilijnymi karpiami, ale ten jest naprawdę doskonały – delikatny, maślany – szczerze wszystkim polecam!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>