Tradycyjna drożdżowa strucla makowa.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Domowa strucla nie ma sobie równych. Mak pachnący miodem, najeżony bakaliami i krucho-drożdżowe ciasto oblane grubą warstwą cytrynowego lukru. Nieważne, że czasami zdarzy jej się pęknąć z jednej strony i tak będzie królową na świątecznym stole.

Na choince zawisają błyszczące jabłuszka i cukrowe pałeczki w szeleszczących papierkach, mama wciąż krząta się po kuchni dopieszczając ostatnie wigilijne potrawy, a tata poleruje ostatni talerz z odświętnej zastawy. Tak pamiętam święta – tradycyjne i rodzinne. Pełne radości i lekkiego podekscytowania.

Pamiętam też jak pachniały i staram się, aby mój dom w tym czasie pachniał tak samo – igliwiem i świeżo uprasowanym obrusem, piernikiem, grzybami, świeżo usmażonym karpiem i kompotem z suszonych owoców, który w żaden inny dzień nie smakuje tak wspaniale.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

10 przemyśleń na temat “Tradycyjna drożdżowa strucla makowa.”

  1. ~Wiola pisze:

    Uwielbiam makowiec, zaraz po serniku :) i robię go z przepisu , który kiedyś dostałam od Ciebie jest pyszny .

  2. ~nikollet85 pisze:

    uwielbiam wszelkie makowe ciasta :)

  3. ~Majana pisze:

    Wygląda przepięknie, świątecznie i smacznie.:)


  4. spróbuje, aczkoleiwk nie wiem jak ciasto z mąki bezglutenowej wyjdzie, nic poczekamy zobaczymy


  5. Uwielbiam struclę :) Ale tak mnie męczą te rodzynki, że jeju… ;p


  6. Wygląda idealnie :)

  7. ~jolabramczyk pisze:

    uwielbiam wszelkiego rodzaju makowce, a strucla jest jednym z najulubieńszych :) nie mogę się świąt doczekać :)


  8. Ślicznie się prezentuje Twoja strucla :) Bardzo lubię wypieki z makiem, szczególnie w Święta nie może ich zabraknąć na moim stole. Przepis sobie zapisuję i wypróbuję w te święta ;)

  9. ~Jan pisze:

    Ciasto drożdżowe po wyrobieniu musi odpocząć, a nie od razu nakładać nadzienie, ponieważ wtedy jest za ciężkie i dobrze nie wyrośnie. Prawidłowo zrobione ciasto drożdżowe jest delikatne, sprężyste i lekkie puszyste. Te wygląda na zbite i nie wyrośnięte. No i przede wszystkim jak to ma być dobry świąteczny wypiek, to nie należy tego robić na margarynie, bo to ani zdrowe ani dobre nie jest, a ci co się tak zachwycają tym przepisem, to widocznie jeszcze nic dobrego w życiu nie jedli.

    1. Małgosia pisze:

      Co do użycia masła, na swój sposób nie mogę się nie zgodzić, sama do większości wypieków wybieram właśnie ten rodzaj tłuszczu. Co do ciasta, to w tym przypadku jest to tzw. krucho-drożdżowe ciasto, które nie jest tak puszyste i lekkie jak zwykłe i taki jest jego proces przygotowania – bez wstępnego wyrastania.

Komentowanie wyłączaone