Tradycyjna drożdżowa strucla makowa.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Domowa strucla nie ma sobie równych. Mak pachnący miodem, najeżony bakaliami i krucho-drożdżowe ciasto oblane grubą warstwą cytrynowego lukru. Nieważne, że czasami zdarzy jej się pęknąć z jednej strony i tak będzie królową na świątecznym stole.

Na choince zawisają błyszczące jabłuszka i cukrowe pałeczki w szeleszczących papierkach, mama wciąż krząta się po kuchni dopieszczając ostatnie wigilijne potrawy, a tata poleruje ostatni talerz z odświętnej zastawy. Tak pamiętam święta – tradycyjne i rodzinne. Pełne radości i lekkiego podekscytowania.

Pamiętam też jak pachniały i staram się, aby mój dom w tym czasie pachniał tak samo – igliwiem i świeżo uprasowanym obrusem, piernikiem, grzybami, świeżo usmażonym karpiem i kompotem z suszonych owoców, który w żaden inny dzień nie smakuje tak wspaniale.

A na deser każdy znajdzie coś dla siebie. Ja skuszę się na kawałek strucli makowej, takiej w najlepszym wydaniu, z dużą ilością bakalii i maku.

Czas przygotowania: ok. 16h

Ilość porcji: 10

Składniki:

Masa makowa:

  • 250g maku
  • 70g rodzynek
  • 150g orzechów włoskich, laskowych, migdałów
  • 50g masła
  • 80g miodu
  • 50ml rumu
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2  łyżki kandyzowanych skórek pomarańczy (niekoniecznie)

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 100g masła, opcjonalnie margaryny
  • 5g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 45ml kwaśnej śmietany
  • 20g cukru
  • 2g soli

Przygotowanie:

  • Mak dokładnie wypłukałam na sicie, a następnie zalałam wrzątkiem. Odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie odcedziłam i zmieliłam 2-3 razy.
  • Masło rozpuściłam w garnku o dość grubym dnie.  Dodałam miód i pogrzałam do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Następnie dodałam mak, posiekane orzechy i rodzynki. Smażyłam kilka minut mieszając. Dodałam rum i jeszcze chwilę podsmażałam. Ostudziłam do temperatury pokojowej.
  • Mąkę wymieszałam z drożdżami, solą i cukrem. Dodałam jajko, żółtko, śmietanę i wyrobiłam  ciasto aż składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodałam rozpuszczoną margarynę i wyrabiałam tak długo aż tłuszcz się wchłonął, a ciasto było gładkie i elastyczne.
  • Rozwałkowałam od razu na prostokąt o długości formy keksowej i mniej więcej 2x takiej szerokości.
  • Białka ubiłam na pianę. Mak wymieszałam z żółtkiem, a następnie dodałam pianę.
  • Masę rozłożyłam na cieście zostawiając wolne brzegi.
  • Zwinęłam struclę, końce ciasta zawinęłam pod spód.
  • Struclę przełożyłam do keksówki wyłożonej pergaminem i odstawiłam na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Piekłam przez 45 minut w 170oC.
  • Ostudziłam i polukrowałam lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny do konsystencji gęstej śmietany. Gotową struclę posypałam skórką startą z pomarańczy. Mogą być to też kandyzowane skórki.

 

Porady:

  1. Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.

Przepis na tę struclę, jak też 9 innych moich bożonarodzeniowych propozycji, jest częścią Świątecznej książki kulinarnej, która powstała przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl pod patronatem ZT Kruszwica.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

 

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Tradycyjna drożdżowa strucla makowa.”

  1. ~Wiola pisze:

    Uwielbiam makowiec, zaraz po serniku :) i robię go z przepisu , który kiedyś dostałam od Ciebie jest pyszny .

  2. ~nikollet85 pisze:

    uwielbiam wszelkie makowe ciasta :)

  3. ~Majana pisze:

    Wygląda przepięknie, świątecznie i smacznie.:)


  4. spróbuje, aczkoleiwk nie wiem jak ciasto z mąki bezglutenowej wyjdzie, nic poczekamy zobaczymy


  5. Uwielbiam struclę :) Ale tak mnie męczą te rodzynki, że jeju… ;p

  6. ~jolabramczyk pisze:

    uwielbiam wszelkiego rodzaju makowce, a strucla jest jednym z najulubieńszych :) nie mogę się świąt doczekać :)


  7. Ślicznie się prezentuje Twoja strucla :) Bardzo lubię wypieki z makiem, szczególnie w Święta nie może ich zabraknąć na moim stole. Przepis sobie zapisuję i wypróbuję w te święta ;)

  8. ~Jan pisze:

    Ciasto drożdżowe po wyrobieniu musi odpocząć, a nie od razu nakładać nadzienie, ponieważ wtedy jest za ciężkie i dobrze nie wyrośnie. Prawidłowo zrobione ciasto drożdżowe jest delikatne, sprężyste i lekkie puszyste. Te wygląda na zbite i nie wyrośnięte. No i przede wszystkim jak to ma być dobry świąteczny wypiek, to nie należy tego robić na margarynie, bo to ani zdrowe ani dobre nie jest, a ci co się tak zachwycają tym przepisem, to widocznie jeszcze nic dobrego w życiu nie jedli.

    1. Małgosia pisze:

      Co do użycia masła, na swój sposób nie mogę się nie zgodzić, sama do większości wypieków wybieram właśnie ten rodzaj tłuszczu. Co do ciasta, to w tym przypadku jest to tzw. krucho-drożdżowe ciasto, które nie jest tak puszyste i lekkie jak zwykłe i taki jest jego proces przygotowania – bez wstępnego wyrastania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>