Wytrawna zupa cytrynowa z kurczakiem.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Lekka zupa o wyraźnym kwaskowym smaku cytryny. Kremowa, delikatna i wyjątkowa. Idealna na specjalne okazje i świąteczne dni. Łagodny ryż i pieczony kurczak z nutą imbiru świetnie komponują się z zupą i łagodzą jej wyrazisty smak.

Nie będzie grzybowej? To może barszczyk? Śliwkowa?… Cokolwiek?

Będzie cytrynowa – oświadczyłam któregoś roku i widziałam zdziwienie na twarzach rodziny. Wtedy to danie wydawało im się nie mniej egzotyczne jak ostrygi. Tego dnia z duszą na ramieniu podawałam na stół talerze z zupą w słonecznym kolorze. Pachniała i wyglądała bajecznie. Nie miałam jednak pojęcia, czy uda jej się sprostać wyzwaniu i zastąpić ukochaną grzybową…

Po chwili już wiedziałam, że żadna inna nie wywołałaby takiej eksplozji smaków. Od tamtej pory „cytrynową” robiłam wielokrotnie i za każdym razem wywołuje te same uśmiechy na twarzach.

Czas przygotowania: 3h

Ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 350g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 300g kurczaka rosołowego
  • 10g kłącza imbiru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • Sól
  • 200g ryżu
  • 500g piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 120g cytryny (1 owoc)
  • 2g imbiru w proszku
  • 2g białego pieprzu
  • 2g kurkumy
  • 100g kremówki

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę, imbir, przyprawy i mięso rosołowe zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
  • Gotowy rosół odcedzić. Do zupy potrzebujemy 1 litr.
  • Ryż ugotować.
  • Piersi z kurczaka natrzeć imbirem i białym pieprzem. Obsmażyć na grillowej patelni, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200oC przez 20 minut.
  • Z cytryny zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
  • Białka ubić na pianę. Stale ubijając dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny.
  • Masę zahartować ½ szklanki ciepłego (nie gorącego) rosołu. Całość przelać do garnka z resztą rosołu i doprawić kurkumą.
  • Podgrzać do zgęstnienia. Nie doprowadzać do wrzenia!
  • Podawać z ryżem i kurczakiem, z kleksem bitej śmietany.

Smacznego!

Przepis na tę zupę, jak też 9 innych moich bożonarodzeniowych propozycji, jest częścią Świątecznej książki kulinarnej, która powstała przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl pod patronatem ZT Kruszwica.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Wytrawna zupa cytrynowa z kurczakiem.”

  1. ~Damian pisze:

    Wyglada naprawde apetycznie, a jestem pewien że jeszcze lepiej smakuje:)


  2. Kupuję wszystko co z kurczakiem. Świetnie wymyślone ! :)

  3. ~kuchareczka1008 pisze:

    Tak zaintrygował mnie ten prze[is swoją ciekawościa smaku, że musiałam to danie przyrządzić. Bardzo dobre i ciekawe połączenie smaków. Fajnie dobrane przyprawy. Ja używam przypraw z NPS-MIX, dostepne sa w ich sklepie internetowym www,najlep szeprzyprawyswiata.pl
    Posiadają w ofercie bardzo m.in. dobra kurkumę i różnego radzaju pieprz


  4. Ale smakowicie to wygląda! Już niedługo zagości w kuchni:)

  5. ~marcela pisze:

    Łał! nigdy nie jadłam cytrynowej zupy! prezentuje się świetnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>