Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Serowy warkocz pachnący marcepanem i przyprawami korzennymi. Pełen wszystkiego, co najlepsze w święta.

Marcepan to ulubiony przysmak mojego męża. Piekąc tę struclę wiem, że nie będzie jadł nic innego dopóki nie zniknie.  Całe szczęście, że jej przygotowanie nie trwa długo, a ciasto serowe jest niezawodne. Gotowa pachnie i smakuje obłędnie, a oprószona cukrem pudrem wygląda odświętnie i zimowo.

Czas przygotowania: 1,5h

Ilość porcji: 10

Składniki:

Nadzienie:

  • 60g rodzynek
  • 200g migdałów
  • 50g cukru
  • 100ml kremówki
  • 3g przyprawy do piernika
  • 200g masy marcepanowej w czekoladzie

Ciasto:

  • 250g sera twarogowego
  • 330g mąki
  • 2 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • 125ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 5g proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
  • Migdały zmielić. Wymieszać z cukrem, odsączonymi rodzynkami, przyprawą korzenną i kremówką.
  • Marcepan zetrzeć na tarce.
  • Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Stale ucierając dolewać olej i miksować do połączenia składników.
  • Do masy partiami dodawać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wym.  ok. 30x45cm
  • Na ciasto rozsmarować nadzienie, a na wierzch rozsypać marcepan. Zrolować i lekko spłaszczyć.
  • Rozciąć wałek ciasta wzdłuż na pół. Zapleść warkocz krzyżując części naprzemiennie. Struclę przełożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Można użyć też zwykłej, szerokiej blachy, jednak by zapobiec rozlaniu się ciasta podczas pieczenia, należy utoczyć wałki np z folii aluminiowej i ułożyć wzdłuż strucli i zabezpieczyć przed rozsunięciem się.
  • Piec w temperaturze 175oC przez 50 minut.

Porady:

  1. Ciasto najwygodniej zaplatać na papierze do pieczenia. Ułatwi to przenoszenie warkocza do formy.
  2. Jeśli strucla szybko się rumieni, w połowie czasu pieczenia można przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem.

Przepis na tę struclę, jak też 9 innych moich bożonarodzeniowych propozycji, jest częścią Świątecznej książki kulinarnej, która powstała przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl pod patronatem ZT Kruszwica.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

8 przemyśleń na temat “Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym”


  1. Pięknie wykonane, ślicznie podane :)
    Taka strucla musi genialnie smakować.

  2. ~bielinka pisze:

    Podobnie jak Twój Mąż, jestem fanką marcepanu i ta strucla też byłaby dla mnie numerem 1, tym bardziej, że wygląda fenomenalnie :)

  3. ~Majana pisze:

    Oj, mój też kocha marcepan! :) Taka strucla z pewnością by mu posmakowała.
    :)
    Piękna jest!


  4. Mam ochotę na taką struclę :)


  5. Ja za marcepanem nie przepadam, ale moi rodzice go uwielbiaja :)
    Z pewnoscia beda zachwyceni Twoja strucla ;)
    Wyglada cudownie <3

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :) Mam nadzieję, że rodzicom przypadnie do gustu :)


  6. Pyszności. Struclę z masą marcepanową piekłam niedawno, tylko że z ciasta drożdżowego.
    http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/11/27/strucla-z-masa-marcepanowa/ Pozdrawiam, Iza


  7. Swieta juz za ok. 3 miesiace, wiec przepis jak znalazl ;-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>