Aromatyczne babeczki schabowe.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

Dość nietypowy sposób na podanie schabu. Pieczone babeczki wypełnione słodkim pomidorem, papryką, kremową mozzarellą i aromatycznym pesto. Spodobają się nawet osobom dbającym o linię.

Nie mogę zasnąć… Biorę książkę i czytam… Przewracam kartka za kartką i przez pewien czas znajduję się gdzieś pomiędzy pierwszym i ostatnim akapitem. Mam wrażenie, że czuję zapach powietrza, którym oddychają bohaterowie, stąpam po tej samej podłodze… Deski skrzypią pod stopami… Niemal czuję zapach przejrzałych pomidorów i wyobrażam sobie ich smak…

Czego doświadczę na następnej stronie? Chciałabym przeciągnąć tę chwilę w nieskończoność, ale jednocześnie nie mogę się doczekać następnej historii. Nagle  przyłapuje mnie świt i wiem, że to będzie długi dzień bez pomysłu na obiad. Po smacznej lekturze chyba nic nie będzie wystarczająco dobre, a po nieprzespanej nocy wszystko będzie trudniejsze.

A na brak pomysłu najlepiej sprawdza się improwizacja. I tak powstały mięsne babeczki, ze schabu, wypełnione prawdziwie włoskimi smakami. Wyszło szybko, smacznie i niecodziennie. Zaczarowałam zwykłego schabowego. Prawie jak Escoffier…

Składniki:

  • 500g schabu
  • 1 średni pomidor
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 kulka mozzarelli (120g)
  • pesto (ok. 3 łyżeczki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokroiłam na niezbyt grube plastry. Otrzymałam 5 kotletów, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem uważając, by nie porozrywać mięsa.
  • Z pomidora usunęłam gniazda nasienne.
  • Miąższ pomidora i paprykę drobno pokroiłam.
  • Formę na muffinki lekko natłuścić oliwą za pomocą pędzelka.
  • Rozbite mięso włożyłam do środka w taki sposób, by brzegi wystawały poza foremkę. do każdego wgłębienia wkładałam po części pomidorów i papryki, kawałku mozzarelli i 1/2 łyżeczki pesto.
  • Całość oprószyłam solą i pieprzem i zamknęłam wolnymi brzegami mięsa jak najszczelniej.
  • Piekłam przez 20-30 minut pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 165°C
  • Podałam na sałacie.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Aromatyczne babeczki schabowe.”

  1. ~Olemole pisze:

    Świetnie wyglądają

  2. ~Ilona pisze:

    Ale apetyczne te babeczki!


  3. Nie pomyślałabym, że do roladek schabowych można wykorzystać blaszkę do muffin :) ekstra!


  4. Troszkę czasu chyba mi zejdzie aż zrobię coś tak pięknego i smacznego, ale spróbuję! Jutro dzień prawdy ! :D

  5. ~MiZu pisze:

    Wypróbowałam je w nieco innej smakowej odsłonie tj. 3 sery (mozarella, bryndza, camembert) z pomidorami suszonymi. Efekt? Fenomenalny – goście byli zachwyceni. Super pomysł :)
    P.S. „Babeczki” zostały zjedzone tak szybko, że nie dałam rady zrobić nawet jednej fotki na bloga :)

  6. ~Ania pisze:

    Prezentują się pięknie. Ja jestem na etapie kaszy jaglanej i szukam inspiracji mięsno – kaszowej :)

  7. ~Imię (wymagane) pisze:

    super,pomysł ,wykonanie,no i smak- pewnie grzechu wart,gratuluję

  8. ~Maja pisze:

    Piękne i bardzo pomysłowe. Dzięki za inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>