„Zdrowe warsztaty kulinarne”

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Sobota… Samo południe… Warszawa… Centrum Domowych inspiracji.

Otoczeni błyszczącymi urządzeniami marki Bosch rozpoczęliśmy gotowanie. Było zdrowo, smacznie i wesoło. Rozchodziły się nieziemskie zapachy, a sałata Fit&Easy się sypała…

Jeśli ktoś mi jeszcze powie kiedyś, że zdrowym jedzeniem nie można najeść się smacznie i do syta, to chyba zacznę krzyczeć…

Zdrowe warsztaty kulinarne były moja nagrodą w konkursie organizowanym przez marki Bosch i Fit&Easy. Długo zastanawiałam się, czy powinnam jechać tak daleko, ale nie żałuję ani chwili spędzonej w pociągu, bolących nóg i zmęczenia. Atmosfera była wspaniała, menu cudowne, a towarzystwo wyborowe. Gotując w domu rzadko ma się okazję podpatrywać profesjonalistów w kuchni.

W menu znalazły się niebanalne sałatki, w tym autorska sałatka Joanny Jabłczyńskiej, którą osobiście przygotowała, comber jagnięcy, korzenny mus śliwkowy oraz wyjątkowa zupa krem z dyni – mój faworyt i na tę zupę zdradzę Wam przepis.

Zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym, curry i świeżo siekaną kolendrą

Składniki:

(4 porcje)

  • 600g obranej i oczyszczonej dyni
  • 1 obrana marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 200ml mleka kokosowego
  • 100ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • kardamon, curry, imbir, sól, pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię i marchew pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę połączoną z masłem.
  • Chwilę smażyć, w trakcie dodając posiekany czosnek, a następnie zalać wszystko bulionem, mlekiem kokosowym oraz sokiem pomarańczowym.
  • Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
  • Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, kardamonem, imbirem i pastą sambal oelek.
  • Dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
  • Gorącą zupę rozlać do bulionówek, posypać świeżą kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.

Do tej pory rzadko miałam okazję bywać na takich spotkaniach, więc poczułam się, jakbym weszła na złocone salony. Tym bardziej cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tych warsztatach. A oprócz organizatorów i gości specjalnych spotkałam też Mariolę Izę Beatę Olę  i Martę Cieszę się, Dziewczyny, że mogłam Was poznać i spędzić wspólnie miłe popołudnie.

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “„Zdrowe warsztaty kulinarne””

  1. ~lileczka_4 pisze:

    Ja również się bardzo cieszę,że miałam okazję Cię poznać.
    Było smacznie.
    Do zobaczenia następnym razem
    :)

  2. ~Ola pisze:

    Małgosiu, cieszę się, że miałam zaszczyt gotować z Tobą :) Dziękuję i do zobaczenia i do wspólnego gotowania po raz kolejny :)

  3. ~Ola pisze:

    Zupa rzeczywiście była smaczna, jednak troszkę zbyt ostra jak dla mnie za bardzo ginął smak kochanej przeze mnie dyni ;)

    1. Małgosia pisze:

      Generalnie też na ogół preferuję łagodniejsze smaki, tym razem jednak wyjątkowo mi przypasowały :)

  4. ~Iwona Róża pisze:

    Małgosiu, czy jesteś na którymś ze zdjęć? Pozdrawiam.

    1. Małgosia pisze:

      Na każdym, po drugiej stronie obiektywu ;)

  5. ~Iwona Róża pisze:

    Bardzo śmieszne, wiesz? Może kiedyś się ujawnisz. Nie będzie tak anonimowo. Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Troszkę tak :) Tak zupełnie anonimowa to nie jestem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>