Bigos z czerwonej kapusty z żurawiną „na piwie”.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

To zdecydowanie najsmaczniejszy bigos z czerwonej kapusty, jaki miałam okazję jeść. Aromatyczny, kwaskowy od żurawiny, pikantny, z lekkim posmakiem wędzonki i piwa. Warto przygotować taki niecodzienny bigos i zaskoczyć domowników nowym smakiem.

 

Wszyscy robią bigos z białej kapusty, a ja tym razem przygotowałam go z czerwonej. To bez wątpienia jedno z najpiękniejszych warzyw, jakie natura stworzyła. Jej purpurowy kolor już sam w sobie jest apetyczny i rozgrzewający, a w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzył prawdziwą bombę smaku.

Wszyscy do bigosu leją wino, ja wlałam piwo – lekko ciemne, aromatyczne, wyraziste. Ten eksperyment okazał się na tyle udany, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Żurawina zrównoważyła słodki smak kapusty, chili i pieprz dodały pikanterii, a dzięki dodatkowi piwa bigos zyskał niebanalny, nieco odświeżony charakter, wyjątkowy aromat i coś takiego, co powoduje, że chce się więcej.

Dobrze, że danie nie ocieka tłuszczem i mimo dodatku boczku należy raczej do lżejszych, przynajmniej w swoim gatunku. Bez większych obaw bowiem można sięgnąć po kolejną porcję, a później ugotować znowu…

 

 

 Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

Składniki:

  • ok. 700g czerwonej kapusty
  • 1 duża czerwona cebula (ok. 150g)
  • 100g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 150g wędzonego boczku
  • 1,5szklanki (375ml) Piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • 2-3 łyżki syropu z dzikiej róży
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkowałam. Cebulę pokroiłam w talarki.
  • Boczek pokroiłam w drobną kostkę i zesmażyłam dość mocno na patelni.
  • Wszystkie składniki razem z przyprawami przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam boczek razem z wytopionym tłuszczem.
  • Całość zalałam piwem i wymieszałam.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekłam pod przykryciem około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie kapusta kapusta była ugotowana, ale wciąż dość jędrna, a płyn wystarczająco się zredukował. Na takim właśnie efekcie mi zależało.
  • Podałam na ciepło.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Bigos z czerwonej kapusty z żurawiną „na piwie”.”


  1. Brzmi i wygląda smakowicie :)

  2. ~Urszula pisze:

    Uwielbiam taki bigos, robiłam dawno temu, a Twój wygląda wspaniale:)


  3. Z czerwonej kapusty robię sałatkę na zimę. Zapraszam do siebie. A Twój przepis wypróbuję. Pozdrawiam, Iza http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/11/20/salatka-z-czerwonej-kapusty/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>