Piwne bułki z wolno pieczoną wieprzowiną i aromatycznym sosem żurawinowym.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie soczyste mięso wieprzowe, kwaskowy sos żurawinowy z nutą pieprzu i rozmarynu i piwne bułki własnej produkcji to pełnowartościowy posiłek dla każdego wytrawnego mięsożercy. Aż się prosi podać do takiej kanapki kufelek ulubionego piwa i zaprosić na poczęstunek grono bliskich przyjaciół.

Zima nadchodzi wielkimi krokami. Targowiska pustoszeją, dni są coraz krótsze, coraz zimniejsze i coraz chętniej sięgamy po dania, które rozgrzewają nie tylko nasze ciała, ale też i dusze. Co z tego, że sos cieknie między palcami, nieważne, że często kończymy z plamą na koszuli. Takie właśnie jedzenie sprawia najwięcej radości, tej prymitywnej przyjemności, którą my, cywilizowani ludzie najchętniej dzielimy z przyjaciółmi. Z taką kanapką dobry nastrój jest gwarantowany i choć jej przygotowanie to coś znacznie więcej niż ukrojenie chleba i posmarowanie go masłem, obiecuję, że warto… Warto nawet bardziej…

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Piwne bułki z wolno pieczoną wieprzowiną i aromatycznym sosem żurawinowym.”


  1. Co za kuszące zdjęcia! Pysznie!

  2. ~Magda pisze:

    Obłędnie to wygląda. Nie wiem czy uda mi się dostać gdzieś wszystkie składniki (syrop z dzikiej róży, cukier muscovado), ale muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    1. Małgosia pisze:

      Cukier muscovado – ciemny cukier trzcinowy powinien być dostępny w większości dużych sklepów. Syrop z dzikiej róży również, to taki wysokosłodzony, jak do herbaty. Ostatecznie można go pominąć, dodając odrobinę więcej cukru, a muscovado zastąpić jasnym trzcinowym, ale w tym drugim przypadku dużo straci się na smaku. Ciemny cukier ma taki specyficzny, karmelowy smak. Jeśli masz melasę, możesz dodać zwykły cukier i łyżkę melasy – wyjdzie w zasadzie na to samo.

  3. ~tu-tusia pisze:

    Te zdjęcia, te składniki, ten opis… „Sprzedałaś” mi tą kanapkę ;) Już się zastanawiam kiedy pasuje mi zrobić takie pyszności :)

    1. Małgosia pisze:

      Nadchodzi weekend, myślę, ze to dobra pora :) Dziękuję :)

  4. ~Justyna pisze:

    Mięsko obłędne, już jedlismy :)

Komentowanie wyłączaone