Piwne bułki z wolno pieczoną wieprzowiną i aromatycznym sosem żurawinowym.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie soczyste mięso wieprzowe, kwaskowy sos żurawinowy z nutą pieprzu i rozmarynu i piwne bułki własnej produkcji to pełnowartościowy posiłek dla każdego wytrawnego mięsożercy. Aż się prosi podać do takiej kanapki kufelek ulubionego piwa i zaprosić na poczęstunek grono bliskich przyjaciół.

Zima nadchodzi wielkimi krokami. Targowiska pustoszeją, dni są coraz krótsze, coraz zimniejsze i coraz chętniej sięgamy po dania, które rozgrzewają nie tylko nasze ciała, ale też i dusze. Co z tego, że sos cieknie między palcami, nieważne, że często kończymy z plamą na koszuli. Takie właśnie jedzenie sprawia najwięcej radości, tej prymitywnej przyjemności, którą my, cywilizowani ludzie najchętniej dzielimy z przyjaciółmi. Z taką kanapką dobry nastrój jest gwarantowany i choć jej przygotowanie to coś znacznie więcej niż ukrojenie chleba i posmarowanie go masłem, obiecuję, że warto… Warto nawet bardziej…

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

 

1. Bułki piwne

Piękny, karmelowy kolor, sprężysty miąższ i wyraźny aromat piwa. Na wierzchu obowiązkowo – sezam. Wiedziałam, że do takiej kanapki żadna  inna buła nie sprawdzi się lepiej.

Składniki:

  • 2 szklanki 300g mąki pszennej 650
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml piwa Książęce burgundowe Trzy słody

przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuściłam w 2 łyżkach wody, dodałam cukier i odstawiłam na 10 minut do spienienia.
  • Obie mąki wymieszałam z solą, dodałam rozczyn, melasę oraz piwo.
  • Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 6 części i zaginając brzegi ciasta pod spód uformowałam bułeczki. Ułożyłam zachowując spory odstęp na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarowałam letnim mlekiem i posypałam sezamem.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekłam przez 15-20 minut na złoty kolor.
  • Ostudziłam na kratce.

 

2. Sos żurawinowy do mięsa

Żaden inny sos żurawinowy nie smakował mi tak bardzo. Słodko-kwaśny, z nutą rozmarynu i rozwijającym się pikantnym akcentem czarnego pieprzu. Gdzieś na końcu pojawia się aromat róży – delikatny i subtelny. Kompozycja idealna, szczególnie jako dodatek do mięs, w tym przypadku do wieprzowiny. I ten kolor…

Składniki:

  • 300g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 80g cukru
  • 70g ciemnego cukru muscovado
  • 1/4 szklanki syropu z dzikiej róży
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/4-1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 250ml wody

przygotowanie krok po kroku:

  • Żurawinę zasypałam cukrem, dolałam wodę i doprowadziłam całość do wrzenia.
  • Gdy owoce zmiękną dodałam pieprz i gałązkę rozmarynu i gotowałam pod przykryciem aż sos zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru. Powinno zająć do około 30-40 minut. Należy pamiętać, aby sos nie był zbyt gęsty ponieważ będzie też gęstniał podczas stygnięcia, jak konfitura.
  • Zdjęłam z ognia, przestudziłam.
  • Nadmiar można przechować przez kilka dni w lodówce lub zapasteryzować, jak konfiturę.

 

3. Wieprzowina

Dobra wieprzowina jest długo marynowana, a później równie długo pieczona. Dzięki takim zabiegom wydobywamy z niej wszystkie smaki, jakie skrywa. To zupełnie inny poziom niż ekspresowy schabowy, czy gulasz przygotowany naprędce. Nie chcąc stłumić aromatu piwa, zrezygnowałam z typowych przypraw korzennych, co okazało się trafnym wyborem. Mięso wyszło pyszne, delikatne i miękkie. Piwny sos tylko dopełnił całości, a pieczenie, choć długie wcale nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko odpowiednio zaplanować sobie czas. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej w kawałku
  • 300ml piwa Książęce burgundowe Trzy słody
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 goździki
  • pieprz czarny
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyłam i włożyłam do naczynia, w którym będzie się marynowało.
  • Dodałam wszystkie przyprawy i zalałam piwem. Przykryłam i odstawiłam do lodówki na 24godziny lub co najmniej na noc do zamarynowania.
  • Na następny dzień mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam piwną marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piekłam pod przykryciem przez około 10 godzin, aż mięso było zupełnie miękkie i dało się podzielić na włókna. Do pieczenia mięsa można wykorzystać także coraz bardziej popularne u nas wolnowary (użyłam w tym przypadku).

4 . KANAPKA Z WIEPRZOWINĄ I SOSEM ŻURAWINOWYM

Składanie kanapki w całość ze składników, które niemal w całości przygotowało się samo, przypomina budowę domu. To jak urządzanie wymarzonego i wyczekiwanego wnętrza. Gdy na dodatek po pierwszym kęsie okazuje się, że wszystko współgra wyśmienicie i smakuje lepiej niż zakładało się z początku, ma się ochotę już tylko uśmiechać. Uśmiechać i delektować się kanapką idealną…

Ta kanapka do idealnych, przynajmniej według moich wytycznych należy. Gdybym jeszcze tylko sama wyhodowała tę rukolę…

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże, wystudzone bułki przekrawam na pół.
  • Na każdą bułkę układam po garści rukoli, następnie poszarpaną wieprzowinę. Całość polewam dość obficie sosem żurawinowym i przykrywam drugą połówką bułki.
  • Podaję od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Piwne bułki z wolno pieczoną wieprzowiną i aromatycznym sosem żurawinowym.”


  1. Co za kuszące zdjęcia! Pysznie!

  2. ~Magda pisze:

    Obłędnie to wygląda. Nie wiem czy uda mi się dostać gdzieś wszystkie składniki (syrop z dzikiej róży, cukier muscovado), ale muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    1. Małgosia pisze:

      Cukier muscovado – ciemny cukier trzcinowy powinien być dostępny w większości dużych sklepów. Syrop z dzikiej róży również, to taki wysokosłodzony, jak do herbaty. Ostatecznie można go pominąć, dodając odrobinę więcej cukru, a muscovado zastąpić jasnym trzcinowym, ale w tym drugim przypadku dużo straci się na smaku. Ciemny cukier ma taki specyficzny, karmelowy smak. Jeśli masz melasę, możesz dodać zwykły cukier i łyżkę melasy – wyjdzie w zasadzie na to samo.

  3. ~tu-tusia pisze:

    Te zdjęcia, te składniki, ten opis… „Sprzedałaś” mi tą kanapkę ;) Już się zastanawiam kiedy pasuje mi zrobić takie pyszności :)

    1. Małgosia pisze:

      Nadchodzi weekend, myślę, ze to dobra pora :) Dziękuję :)

  4. ~Justyna pisze:

    Mięsko obłędne, już jedlismy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>