Cynamonowe ciasto z jabłkami.

40 Flares Pin It Share 40 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 40 Flares ×

Proste, jesienne ciasto pachnące cynamonem z niemal porażającą ilością soczystych jabłek. Pyszne, wilgotne od owoców, w niewyszukanym, domowym stylu. Idealne na podwieczorek i do weekendowej kawy z najbliższymi.

Będąc dzieckiem z utęsknieniem czekałam na dzień, w którym babcia powie, że te najpiękniejsze w ogrodzie jabłka są już dojrzałe. Zazwyczaj wiedziałam o tym już od dawna, przecież ukradkiem zrywałam, by zjeść je w kąciku. Dziś niezupełnie wierzę, że nikt tego nie zauważył. Przecież jabłka z najniższych gałązek znikały jedno po drugim, a ja chyba cała musiałam nimi pachnieć. Do dziś pamiętam ich smak, jakie były soczyste. Sok płynął wszędzie gdzie mógł i to było w nich najlepsze. Babcia jednak nigdy nie powiedziała słowa na ten temat, pozwoliła mieć mi swoją mroczną tajemnicę. Wiedziała, że jabłkom z tej jedynej jabłonki trudno oprzeć się komukolwiek.

Dziś tej jabłonki już nie ma, nawet ogród babci to już zupełnie inne miejsce. Odkąd zmienił właściciela, stracił całą swoją magię. Mimo wszystko w mojej pamięci zawsze będzie tym miejscem, które skrywa dla mnie wiele niespodzianek, przygód i tajemnic…

***

Wraz z nadejściem jesieni częściej wracam do smaków dzieciństwa. Wspomnienia kierują mi się w stronę babcinej szarlotki i słodkiej zupy dyniowej, która niezmiennie kojarzy mi się z jesienią i obowiązkowo musi znaleźć się choć raz w dyniowym menu.

Dziś, zgodnie z Waszą decyzją, prezentuję ciasto cynamonowe z jabłkami, z porażającą ilością kwaskowych, soczystych jabłek, które zwykłemu ciastu nadają wilgotności i smaku. Nie jest to typowa szarlotka, chociaż zestaw zawartych w niej smaków jest niemal zupełnie taki sam. To ciasto o złocistym kolorze i korzennym smaku, które można przygotować w kilka chwil. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie jabłek, ale najlepiej idzie, gdy pomagają dzieci. A wtedy pieczenie domowego ciasta przechodzi na zupełnie inny poziom…

Składniki:

(blaszka 20×30)

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200g masła lub margaryny + 50g do posmarowania jabłek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • około 2 kg jabłek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Połowę pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pozostałe zanurzyłam na chwilę w wodzie z tego samego powodu.
  • Masło rozpuściłam uważając, by się nie przypaliło i odstawiłam do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki ciasta wymieszałam ze sobą, a następnie dodałam pokrojone cząstki jabłek. Wymieszałam.
  • Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostałe jabłka pokroiłam w cienkie półplasterki i ułożyłam na wierzchu ciasta tak, by lekko na siebie zachodziły.
  • Jabłka posmarowałam miękkim masłem i wstawiłam do piekarnika.
  • Piekłam około 45 minut w temperaturze 180°C

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

31 przemyśleń na temat “Cynamonowe ciasto z jabłkami.”

  1. ~Ervisha pisze:

    Te ciasto to jest to :)

  2. ~nikollet85 pisze:

    wygląda obłędnie i pewnie tak tez smakuje :)

  3. ~wedelka pisze:

    Ależ elegancko się prezentuje :)

  4. ~wiktorkowa pisze:

    właśnie takiego ciasta szukałam na niedziele!:) uwielbiam takie nieskomplikowane ciasta z jabłkami. Dziękuje i pozdrawiam Cię serdecznie:)

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że wstrzeliłam się z przepisem w zapotrzebowanie :) Zachęcam do wypróbowania :)

  5. ~li_lia pisze:

    Robiłam kiedyś piernik z jabłkami i oczywiście wyszedł mi zakalec. Tak się zniechęciłam, ze postanowiłam więcej do tematu nie wracać.
    Ale znając życie i tak wypróbuję Twój przepis. Dlaczego? Bo się Kochana na Tobie jeszcze nie zawiodłam i nie tylko chodzi mi o kulinarną strefę ;)

    1. Małgosia pisze:

      Przy takich ciastach ważne jest, by użyć odpowiednich do pieczenia jabłek. Te typowo deserowe mogą właśnie spowodować, że ciasto będzie rozmokłe i Kochana nie przejmuj się, każdemu raz na jakiś czas wychodzi zakalec :)

  6. ~Natka pisze:

    Mam pytanie czy wymieszać ręcznie czy zmiksować?? Czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam!!

    1. Małgosia pisze:

      ja mieszałam ręcznie, ale można zmiksować. w tym przypadku nie zrobi to różnicy.

      1. ~kasiulka pisze:

        witam
        nie wiem czemu ale ciasto mi wyrosło bardzo niskie:(a piekłam zgodnie z przepisem

        1. ~kasiulka pisze:

          ale w smaku przepyszne polecam!

  7. ~gin pisze:

    Taki nostalgiczny ten post, bardzo dobrze mi się go czytało – wywołał moje wspomnienia pewnego ogrodu…
    A ciasto jest cudowne, idealne na wspominki :)

    1. Małgosia pisze:

      Jesień to taka pora, że często dopada mnie potrzeba takiego smęcenia :) Cieszę się, że Ci się podobało, a ciasto polecam do wspominek i nie tylko :)

  8. ~Maja pisze:

    Wypróbowałam. Oczywiście z własną improwizacją (brak papieru do pieczenia i odpowiedniej blaszki, sypnięte „na oko” za dużo mąki i rozcieńczanie śmietaną, potem jeszcze jedno jajko, a potem trochę za dużo cynamonu ;)), ale wyszło pyyycha :) Jabłka poszły te, które akurat były, czyli odpadowe dla koni. I konieczna będzie powtórka, bo ciasto za szybko zostało pożarte ;)

    1. Małgosia pisze:

      Właśnie takie gotowanie i korzystanie z przepisów lubię najbardziej :) Cieszę się, że ciasto się udało i mam nadzieję, że konie się nie obraziły ;)

      1. ~kasiulka pisze:

        malgosiu czemu ciasto wyroslo takie niskie:(

        1. Małgosia pisze:

          Kasiu, czy wielkość formy była porównywalna do podanej w przepisie? A może piekarnik osiągnął wyższa temperaturę co spowodowało,że ciasto nie zdążyło wzrosnąć?

  9. ~Majana pisze:

    Wspaniałe jest to ciasto. Wygląda tak pysznie.
    Pozdrawiam ciepło

  10. ~Natalia pisze:

    Przypomniały mi się papierówki u babci…

    Ciasto wspaniałe :)

    1. Małgosia pisze:

      To chyba dobrze, że wpis obudził wspomnienia. To dla mnie ogromny komplement :)

  11. ~małgorzata pisze:

    Mam podobne wspomnienia. Papierówki u dziadków smakowały wyjątkowo, teraz nie umiem już odnaleźć tamtych smaków. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

  12. ~małgorzata pisze:

    Mam podobne wspomnienia. Papierówki u dziadków smakowały wyjątkowo, teraz już nie umiem odnaleźć tamtych smaków. Pozdrawiam:)

  13. ~grażyna pisze:

    Niestety, nasze ciasto nie wyszło- rozmokłe, choć smak wspaniały , więc jemy. Mąż zastanawia siè, czy nie trzeba było dać więcej mąki? A może jabłka nie takie? Pozdrawiamy Grażyna i Fred

    1. Małgosia pisze:

      Moja pierwsza myśl – jabłka, niektóre odmiany mogą dać taki efekt. Dobrze, że chociaż wyszło smaczne, dziękuję serdecznie za komentarz i pozdrawiam.

  14. ~Bozena pisze:

    A jaki będzie najlepszy gatunek jabłek do tego ciasta? szara reneta mogłaby być?

    1. Małgosia pisze:

      Będzie idealna :)

  15. ~Beata pisze:

    Zrobiłam wczoraj i pyszne:) Robiłam wersję bezjajeczną – bo moje żabki nie mogą jeść jajek- ale i tak wyszło pyszne:) A ile frajdy było przy pieczeniu. Dziękujemy za cudny przepis

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że ciasto smakuje i sprawdza się także w wersji bezjajecznej. Muszę kiedyś wypróbować :)

  16. ~Annabelka pisze:

    Piekłam to ciasto na moje urodziny. Czas pieczenia był trochę dłuższy od podanego. Ciasto jest mega dobre, wilgotne, odpowiednio słodkie i idealnie nadaje się do kawy. Teraz mam już zamówienia na to ciasto na święta, chce je teśc, moje siostry i mama :-) Dziękuję za przepis!

  17. ~Kasia pisze:

    Witam,
    Jest to drugie po wyśmienitej „Delicji” ciasto, które pochodzi z Pani bloga.
    Wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie, z początku bałam się, że nie wyjdzie, bo dodałam za dużo jabłek, ale na szczęście tak się nie stało :D Ciasteczko wszystkim smakowało, z pewnością jeszcze kiedyś je zrobię, tym bardziej, że jest na prawdę szybkie ( no,z jabłakmi trochę roboty jest, ale dla efektu warto :D) i proste.
    Gorrąco polecam :D
    Pozdrawiam, Kasia.

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę i życzę smacznego. Mam nadzieję, że inne przepisy również przypadną Pani do gustu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>