Pikantny sos śliwkowo-paprykowy.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

Śliwki niedługo się skończą, warto więc zatrzymać ich smak na dłużej.

Ten sos śliwkowy rewelacyjnie zastępuje ketchup, nadaje się do mięs i wędlin. Jest jednocześnie pikantny, słodkawy i kwaskowy.

Poznałam jego smak wiele lat temu i kiedy tylko znalazłam go w starym maminym zeszycie, od razu zrobiłam.

Wiele lat temu dostałam słoiczek tego sosu od mamy. Najbardziej posmakował mojemu mężowi, podlewał go wtedy do wszystkiego, choć swoją ostrością łzy wyciskał zawodowo. Później przepis zginął zapomniany gdzieś w przepastnym zeszycie mojej mamy. Przypomniałam sobie o nim główkując, jak wykorzystać nadmiar papryczek chili, jakimi mnie zasypano. Jeśli macie ochotę zrobić kilka słoiczków na zimę, spieszcie się, śliwki niedługo się skończą. U mnie to już też chyba ostatnie słoiczki ze śliwkami tego roku…

Składniki:

  • 2kg śliwek
  • ok 10 papryczek chili (dodaj tyle, by dostosować stopień ostrości do własnych upodobań)
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ok 4 ząbki czosnku
  • 25dkg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksowałam w blenderze.
  • Całość przelałam do garnka o grubym dnie i gotowałam przez 2 około godziny, jak powidła.
  • Gdy śliwki zgęstniały i ściemniały wystarczająco dodałam cukier, sól i ocet i jeszcze chwilę gotowałam, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Gorący sos przelałam do małych słoiczków, a następnie zapasteryzowałam.
  • Sos podaję do wędlin i mięs.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Pikantny sos śliwkowo-paprykowy.”

  1. ~Maggie pisze:

    Ciekawy przepis! Sosik kojarzy mi sie nieco orientalnie, z tym sosem, ktory podaje sie do kaczki po chinsku :)


  2. Fantastyczny przepis! Muszę wypróbować, gdyż jestem bardzo ciekawa jak smakuje…:) Pozdrawiam!

    Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

  3. ~MerryJ pisze:

    nie jestem pewna czy zamiast ketchupu można to użyć, ale czasami nic nie zastąpi tego śliwkowego aromatu

  4. ~Beata pisze:

    właśnie wstawiłam śliwki na gaz niestety nie dostalam nigdzie imbiru :( to juz nie bedzie to samo zapewne … ale przepis wyglada smakowicie :) zdam relacje czy obdarowani beda go chwlic czy ee tam ;)

    1. Małgosia pisze:

      Możesz dodać odrobinę suszonego imbiru, razem z octem. Mam nadzieję, że obdarowanym jednak posmakuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>