Czekoladowe ciasteczka z migdałami.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Choć niepozorne, kryją w sobie wiele czekoladowego smaku. Każda niewielka, najeżona migdałami kuleczka niemal rozpływa się w ustach, a są tak czekoladowe, że trudno im się oprzeć. Szczególnie, gdy za oknami szaro i ponuro.

Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasteczka mają wyjątkową konsystencję, są kruche z zewnątrz i miękkie w środku.

Niewymagający przepis i pyszny efekt, to dokładnie to, co lubię…

Obudziłam się z poczuciem wielkiej niesprawiedliwości i małą rozczochraną głową przed oczami. Budzik zadzwonił akurat w tej chwili, gdy udało mi się w końcu naciągnąć na siebie swój kawałek kołdry. Po chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że nie mogę pozwolić sobie na zignorowanie pobudki, wstałam, zaparzyłam kawę i szybko wyszłam z kuchni, ktoś wczoraj zapomniał posprzątać… A, nie to była moja kolej… Dobrze, że chociaż mam ciasteczka czekoladowe do kawy, z pewnością dodadzą mi energii, bo zapowiada się pracowity dzień.

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g mąki pszennej
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 100g brązowego cukru demerara
  • 2 łyżeczki kakao
  • spora szczypta proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady posiekanej lub groszków czekoladowych
  • 50g migdałów w słupkach
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękki masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
  • Następnie dodałam roztrzepane jajko i ubijałam do połączenia  składników.
  • W osobnej misce wymieszałam przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i stopniowo dodawałam do masy, ucierając do połączenia się składników.
  • Na koniec dodałam migdały oraz posiekaną czekoladę.
  • Za pomocą łyżeczki wykładałam kulki wielkości orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Ciasteczka powinny nabrać złotego odcienia, ale pozostać miękkie w środku.
  • Ostudziłam na kartce i przełożyłam do puszki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Czekoladowe ciasteczka z migdałami.”


  1. jakie urocze ;-) wyglądają pysznie !


  2. Jak jest czekolada i migdały to w ciemno biorę kilka! :)

  3. ~Majana pisze:

    Czekoladowe ciasteczka to magia. Szczególnie na chłodny dzień. I w ogóle zawsze.
    Częstuję się więc.:)

  4. ~Jagienka pisze:

    już je pokochałam – składniki jak dla mnie idealne ;-)

  5. LILO pisze:

    Czekolada i migdały… i jak nie ulec pokusie? :)

    1. Małgosia pisze:

      Nie da się :)


  6. postanowiłam zrobić, trochę nagięłam przepis, bo w domu nie miałam gorzkiej czekolady, więc dałam mleczną i trochę mniej cukru. mam nadzieję, że wyjdą. właśnie pachnie na cały dom. o piekarnik pika!! idę wyciągać! pachną cudnie!! pozwolę sobie po degustacji wrzucić na swojego bloga:)


  7. wyszły pyszne, mąż i dzieciaki zachwyceni, nawet dostałam pochwałę od Teściowej:) sama nie wiem ile zjadłam, wolę nie liczyć:)

  8. ~Justyna pisze:

    Dzięki za przepis. Ja robie dwie wersje-według Twojego przepisu i troszkę zmodyfikowany czyli zamiast migdałów dodaje do ciasta świeżo startą skórkę z pomarańczy. Pięknie wtedy pachną i część rodziny woli tą wersję. Próbowałam jeszcze z chili,ale ze strachu,że przesadze z jej ilością dałam za mało i nie bylo jej czuć:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>