Klasyczne lody waniliowe.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Piękne lato mamy tego roku. Tylko patrzeć, jak wyrosną u nas palmy i bananowce. Słońce grzeje niemiłosiernie i chciałoby się w całości zanurzyć w chłodnej wodzie. Szkoda tylko, że tak daleko mi do niej.

W takich chwilach zdarza mi się zazdrościć tym, których los rzucił w nadmorskie tereny.

A może by tak kupić mały domek w sąsiedztwie jednej z tych pięknych polskich plaż…

Jak już dojdę do tego etapu, wezmę to pod uwagę.

Tymczasem ratuję się domowymi lodami i przyznam, że choć w tych warunkach topią się na potęgę, to jest w nich coś uzależniającego. Ten, kto jako pierwszy wyprodukował domową wersję maszyny do kręcenia lodów był geniuszem, a ten kto włożył wanilię do śmietany był jeszcze większym. Lody są wyśmienite, jedyne prawdziwe, lepsze niż jakiekolwiek dostępne w sklepach. Pełne czarnych ziarenek wanilii, puszyste i maksymalnie kremowe. Idealne.

Moje dzieci chcą je jeść nawet na śniadanie i właściwie im się nie dziwię.

 

Składniki:

(z podanych składników wychodzi około 850ml lodów)

  • 300ml mleka
  • 300ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 100g cukru
  • 4 żółtka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko i śmietanę wlewam do garnka. Wanilię przekroiłam wzdłuż na pół i wydrążyłam nasionka. Nasionka wraz z całym strąkiem do mleka i zagotowałam. Zestawiłam z ognia.
  • Żółtka ubiłam z cukrem na jasną puszystą pianę mikserem, a następnie stopniowo, wąską strużką dodawałam gorące mleko ze śmietanką. Po dodaniu całego mleka do masy żółtkowej, całość przelałam do garnka i mieszając podgrzewałam. Zdjęłam z ognia na chwilę przez zagotowaniem. Ostudziłam do temperatury pokojowej, a następnie dobrze schłodziłam w lodówce. By przyspieszyć ten etap, posiłkowałam się zamrażarką, pilnując jednak, by masa nie zamarzła.
  • Schłodzony custard przelałam do maszynki do lodów i mroziłam przez około 30-35 minut aż zgęstniały.
  • Na tym etapie można już cieszyć się lodami lub przełożyć do szczelnego pojemnika i dodatkowo zmrozić i podawać w wafelkach.
  • Lody można przygotować bez maszynki do lodów. W tym celu schłodzoną mieszankę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 30-40 minut masę należy miksować, by rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę trzeba powtarzać aż lody zgęstnieją.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

14 przemyśleń na temat “Klasyczne lody waniliowe.”

  1. ~waniliowachmurka pisze:

    a jaki śliczny kubeczek:))
    Pyszności !

    1. Małgosia pisze:

      Aaaa, to taki wyjątkowy kubeczek, jedyny w swoim rodzaju ;)

  2. ~nikollet85 pisze:

    wyglada smacznie :)

  3. ~MerryJ pisze:

    uwielbiam desery przygotowane własnoręcznie w domu, a nie takie kupne

    1. Małgosia pisze:

      Prawda, sprawiają wiele radości, a smakują o wiele lepiej niż kupione.

  4. ~Natalia pisze:

    Doskonałe lody, podobne robiła moja babcia :)

    1. Małgosia pisze:

      Twoja babcia to szalenie mądra kobieta :)

  5. ~Daniel pisze:

    wyglądają bardzo smacznie, z takim przepisem algida może się schować

    1. Małgosia pisze:

      Domowe lody nie mają sobie równych :)

  6. ~Tomasz pisze:

    A ja uwielbiam sorbety owocowe, bardzo przypominają lody, są smaczne i zdrowe. Ale przepisy na tym blogu są rewelacyjne, szczególnie lody i desery:)- zapraszam http://ciekawe-miejsca-polska-wakacje.blog.pl/

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję za miłe słowa, a sorbety też uwielbiam, właśnie „chodzi” za mną jeden smak :)

  7. ~bielinka pisze:

    Cudowne :) w ogóle nie dziwię się dzieciom, że chcą je jeść na okrągło.. ;) też mam w planach waniliowe, na razie raczyliśmy się wiśniowymi :) pozdrawiam serdecznie! :)

    1. Małgosia pisze:

      Waniliowe wyszły wspaniale, musisz spróbować. Ja teraz mam niesamowitą ochotę na jakiś sorbet. Zrobię, jak tylko dojedzą się kokosowe – też pyszne!

  8. ~Michał pisze:

    Prosty przepis a jaki dobry :) Ja jeszcze dodałem odrobinę cynamonu. Świetnie się komponuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>