Suflet serowy w miseczce z ciasta piwnego.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Zastanawiałam się, czy w ogóle uda mi się zrealizować ten pomysł w tym miesiącu. Najpierw sprawy zawodowe zajmowały mi tyle czasu, że zupełnie nie starczało go na gotowanie. Później wysokie temperatury skutecznie odciągały mnie od kuchni i piwo wtedy znacznie lepiej komponowało się z zimną szklanką. Dzisiejszego ranka w końcu niebo zaciągnęło się ciężkimi chmurami, a ja wiedziałam, że w końcu go upiekę. Pod znakiem zapytania stało jednak to, czy w ogóle mi się uda…

Mój piekarnik potrafi zdziałać cuda mimo swoich przeżytych lat, ale potrafi też być złośliwy i nieustępliwy. Pamiętam, że suflet robiłam w nim tylko raz w życiu. Pięknie wyrósł, ale zanim podałam go na stół z jego uroku pozostało niewiele. Znacznie mniej wtedy wiedziałam o gotowaniu…

Postanowiłam spróbować raz jeszcze i tym razem postawiłam poprzeczkę nieco wyżej. Suflet zamiast w tradycyjnym ramekinie wylądował w miseczce z chrupiącego, listkującego się ciasta piwnego. Pomysł okazał się wyjątkowo trafny. Delikatny, serowy suflet i jadalna miseczka to pełny, sycący posiłek. Do kompletu pasuje już tylko miska sałaty, kieliszek wytrawnego trunku bądź kufel orzeźwiającego piwa. Oczywiście wszystko zależne od pory dnia i wieku biesiadników.

Suflet to niesłychanie delikatne danie. Smakuje jak puch, rozpływa się w ustach,  ale musi być podany natychmiast po wyjęciu  piekarnika, w innym przypadku spektakularnie opadnie i niewiele z niego pozostanie. Mimo to warto skusić się na to danie, bo jest wyjątkowo smaczne i każdemu posiłkowi nadaje odświętności i restauracyjnej elegancji. Podany gościom sprawi, że poczują się wyjątkowo dopieszczeni kulinarnie.

Wydaje się trudny, jednak jeśli będziemy trzymać się ściśle przepisu i podstawowych zasad musi się udać. Polecam.

Składniki:

na około 4 suflety:

Ciasto piwne:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 120g masła
  • 1/4 szklanki piwa Książęce Jasne Ryżowe
  • szczypta soli

masa sufletowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 150g zółtych topliwych serów o wyraźnym smaku (emmentaler, dojrzewająca gouda dobrej jakości, cheddar itp lub mieszanka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce minimum godzinę.
  • Ramekiny odwróciłam do góry dnem, wyłożyłam starannie pergaminem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałam cienko pomiędzy warstwami folii spożywczej. Wycięłam 4 okręgi odpowiadające wielkością ramekinom wraz z brzegami. Każdy okrąg ciasta przełożyłam na wyłożone papierem do pieczenia foremki tworząc miseczki.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekałam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Podpieczone miseczki powinny być już chrupkie, by nie rozpadły się podczas drugiego pieczenia.
  • Miseczki schłodziłam. Powinny być całkowicie zimne.

Masa sufletowa:

  • Masło rozpuściłam w niewielkim garnku, gdy było już płynne, oprószyłam mąką i zrobiłam jasną zasmażkę. Stale mieszając dolewałam wąską strużką chłodne mleko aż powstał beszamel. Sos doprawiłam gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, dodałam ziarno ziela angielskiego i liść laurowy i często mieszając gotowałam przez 3 minuty. Następnie sos zdjęłam z ognia i odstawiłam na 5 minut.
  • W tym czasie posiekałam pietruszkę, starłam sery i oddzieliłam żółtka od białek.
  • Do przestudzonego sosu wmieszałam trzepaczką żółtka, musztardę, ser i natkę. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Rozgrzałam piekarnik do 200°C.
  • Białka ubiłam ręcznie (tak łatwiej osiągnąć właściwy stopień ubicia), na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Do beszamelu dodałam najpierw łyżkę białek, delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam resztę i ostrożnie połączyłam składniki łopatką. Masa nie powinna być jednolita, drobinki białek mogą zostać nierozmieszane. Lepiej mniej niż za dużo.
  • Masę sufletową delikatnie przełożyłam do miseczek z ciasta piwnego.
  • Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 10 minut. Następnie obniżyłam temperaturę do 175°C i dopiekałam przez kolejne 20 minut aż suflety wyrosły i się zrumieniły.
  • Serwowałam natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Moje rady:
1. Beszamel i miseczki można przygotować dzień wcześniej i przed podaniem ubić białka, wymieszać i upiec.
2. Pod żadnym pozorem nie należy uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia sufletów. Opadną i nie będą się nadawały do zaserwowania.

Przepis został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Suflet serowy w miseczce z ciasta piwnego.”

  1. ~li_lia pisze:

    Chciałabym zrobić, ale boję się, że na bank opadnie, a jak się zniechęcę to będzie ryk i histeria.
    Kochana Małgosiu, suflet pierwsza klasa. Żałuję, ze mogę tylko na niego popatrzeć.

    1. Małgosia pisze:

      Skuś się, jeśli udało się mnie z moim paskudnym piekarnikiem ,uda się i Tobie :) Będę kciuki trzymać :D

  2. ~magma pisze:

    Wygląda świetnie, zdecydowanie muszę wypróbować:)

    1. Małgosia pisze:

      Polecam :)

  3. ~Natalia pisze:

    Bardzo fajny pomysł! Szkoda, że suflety opadają – są tak dobre, że powinny mieć zakaz! :)

    1. Małgosia pisze:

      No niestety opadają. Nikt jeszcze nie znalazł na to rady :)

  4. ~Tomasz pisze:

    Trzeba mieć jakieś specjalne foremki czy ręcznie się tak formuje ciasto?-zapraszam do mnie

    1. Małgosia pisze:

      Miseczki upiekłam wyklejając odwrócone do góry dnem kokilki. Można wykorzystać też foremki do muffinów w ten sam sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>