Suflet serowy w miseczce z ciasta piwnego.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Zastanawiałam się, czy w ogóle uda mi się zrealizować ten pomysł w tym miesiącu. Najpierw sprawy zawodowe zajmowały mi tyle czasu, że zupełnie nie starczało go na gotowanie. Później wysokie temperatury skutecznie odciągały mnie od kuchni i piwo wtedy znacznie lepiej komponowało się z zimną szklanką. Dzisiejszego ranka w końcu niebo zaciągnęło się ciężkimi chmurami, a ja wiedziałam, że w końcu go upiekę. Pod znakiem zapytania stało jednak to, czy w ogóle mi się uda…

Mój piekarnik potrafi zdziałać cuda mimo swoich przeżytych lat, ale potrafi też być złośliwy i nieustępliwy. Pamiętam, że suflet robiłam w nim tylko raz w życiu. Pięknie wyrósł, ale zanim podałam go na stół z jego uroku pozostało niewiele. Znacznie mniej wtedy wiedziałam o gotowaniu…

Postanowiłam spróbować raz jeszcze i tym razem postawiłam poprzeczkę nieco wyżej. Suflet zamiast w tradycyjnym ramekinie wylądował w miseczce z chrupiącego, listkującego się ciasta piwnego. Pomysł okazał się wyjątkowo trafny. Delikatny, serowy suflet i jadalna miseczka to pełny, sycący posiłek. Do kompletu pasuje już tylko miska sałaty, kieliszek wytrawnego trunku bądź kufel orzeźwiającego piwa. Oczywiście wszystko zależne od pory dnia i wieku biesiadników.

Suflet to niesłychanie delikatne danie. Smakuje jak puch, rozpływa się w ustach,  ale musi być podany natychmiast po wyjęciu  piekarnika, w innym przypadku spektakularnie opadnie i niewiele z niego pozostanie. Mimo to warto skusić się na to danie, bo jest wyjątkowo smaczne i każdemu posiłkowi nadaje odświętności i restauracyjnej elegancji. Podany gościom sprawi, że poczują się wyjątkowo dopieszczeni kulinarnie.

Wydaje się trudny, jednak jeśli będziemy trzymać się ściśle przepisu i podstawowych zasad musi się udać. Polecam.

Zobacz przepis pod nowym adresem. Przepraszam za drobne utrudnienia.

Zobacz przepis pod nowym adresem. Przepraszam za drobne utrudnienia.

 

Przepis został skomponowany specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

8 przemyśleń na temat “Suflet serowy w miseczce z ciasta piwnego.”

  1. ~li_lia pisze:

    Chciałabym zrobić, ale boję się, że na bank opadnie, a jak się zniechęcę to będzie ryk i histeria.
    Kochana Małgosiu, suflet pierwsza klasa. Żałuję, ze mogę tylko na niego popatrzeć.

    1. Małgosia pisze:

      Skuś się, jeśli udało się mnie z moim paskudnym piekarnikiem ,uda się i Tobie :) Będę kciuki trzymać :D

  2. ~magma pisze:

    Wygląda świetnie, zdecydowanie muszę wypróbować:)

    1. Małgosia pisze:

      Polecam :)

  3. ~Natalia pisze:

    Bardzo fajny pomysł! Szkoda, że suflety opadają – są tak dobre, że powinny mieć zakaz! :)

    1. Małgosia pisze:

      No niestety opadają. Nikt jeszcze nie znalazł na to rady :)

  4. ~Tomasz pisze:

    Trzeba mieć jakieś specjalne foremki czy ręcznie się tak formuje ciasto?-zapraszam do mnie

    1. Małgosia pisze:

      Miseczki upiekłam wyklejając odwrócone do góry dnem kokilki. Można wykorzystać też foremki do muffinów w ten sam sposób.

Komentowanie wyłączaone