Sezamowe ciasteczka z orzechami i tahini.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

 

Przekopując się przez stosy ogromnych słojów, słoików i słoiczków z przeróżnymi skarbami bywa, że wpadam na niejedną perełkę. Czasami jest to ostatni słoiczek konfitury gruszkowo-imbirowej, którą tak dobrze schowałam przed łakomczuchami, że sama o niej zapomniałam, nieraz są to boskie migdały w płynnym, złotym miodzie, a innym razem słoik gęstej i niepozornej tahini.

Znalazłam, odkręciłam, zanurzyłam łyżeczkę (w końcu nie wypada mówić, że palec), a kilka chwil później piekłam ciasteczka.

fzyh

Nie ważne, że gorąco… Ważne, że pysznie!

Do wypieku tych niewielkich ciasteczek nie trzeba wiele czasu, nie trzeba wielu składników, choć należy się zaopatrzyć w pastę tahini. Kiedy jednak już ją mamy, nie musimy martwić się ani o jajka, ani mleko. Gdyby nie odrobina masła w ich składzie, z powodzeniem można by nazwać je wegańskim przysmakiem. Nie trzeba też angażować miksera do pracy, więc ciasteczka mogą być gotowe zanim dzieci wstaną z poobiedniej drzemki.


zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Sezamowe ciasteczka z orzechami i tahini.”

  1. ~Tereas pisze:

    efekt jaki uzyskałaś jest niesamowity, naprawdę zdumiewający, ale nie poddam się i sama spróbuje przyrządzić coś równie smacznego

  2. ~Majana pisze:

    Wspaniałe ciasteczka i piękne zdjęcia.
    Zabieram jedno ciacho :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :)

  3. ~Natalia pisze:

    Piękne! Szkoda że nigdzie nie mogę dostać pasty sezamowej

    1. Małgosia pisze:

      Spróbuj zajrzeć do sklepów ze zdrową żywnością lub delikatesów typu Alma, Delima itp. Swoją pierwszą tahinę kupiłam w sieci.

  4. ~Sandra pisze:

    wygląda naprawdę bardzo apetycznie i cudownie

  5. rumburak pisze:

    Jeden z lepszych blogów dlatego nominowałem go do Liebster Blog Awards

    1. Małgosia pisze:

      Wspaniale wyszły :) Muszę kupić borówki…

  6. ~Honorata pisze:

    Jeju, jakie smakowitości! :) Pyszna inspiracja- u mnie pierwsza blacha już w piekarniku :) zamiast orzechów włoskich dałam całą masę sezamu i siemienia lnianego. Dziękuję za pomysł! :)

    1. Małgosia pisze:

      Już czuję tę chałwę na talerzu :) Dziękuję za miłe słowa i życzę spokojnych i radosnych świąt.

Komentowanie wyłączaone