Najlepsze lody jagodowe.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Minął pierwszy tydzień wakacji. Był słoneczny, ciepły i leniwy. Leniwy przynajmniej dla moich dzieci. Spędzają większość czasu poza domem, wpadając tylko w porze obiadu i deseru, przynosząc ze sobą kilogramy piasku w skarpetkach, źdźbła trawy z butach i najładniejsze kamyki w kieszeniach. Te najbardziej błyszczące lądują zawsze w pudełku ze skarbami. Dobrze być dzieckiem, cieszyć się drobiazgami, nie martwić się niczym i mieć wakacje… Tego ostatniego w tej chwili zazdroszczę im najbardziej…

A jak wakacje, to muszą być lody. Najlepiej codziennie i niekoniecznie tylko raz. Najlepiej więc przygotować je samemu.

Nie przypuszczałam, że te domowe mogą być tak smaczne. Miałam kilka podejść i choć efekty były niezłe, tym razem przeszły moje wszelkie oczekiwania. Wszystko dlatego, że w końcu dostałam swoją pierwszą maszynkę do lodów. Nic wielkiego, tania i zwyczajna. Biała, z oferty jednego z tych sklepów, co to Polacy podobno kochają. Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo działa wyśmienicie. No i skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać, jak głosiła kiedyś pewna reklama telewizyjna.

Wstawiłam więc nowiutką misę do zmrożenia i miałam czas, by zastanowić się jakie lody przyrządzić jako pierwsze. Pomysłów było wiele. Od klasycznych, waniliowych poprzez sorbety z sezonowych owoców, aż do mrożonego jogurtu. Zatrzymałam się gdzieś po środku i wybrałam kremowe, mleczne lody z ogromną ilością jagód.

Niecierpliwie podglądałam co dzieje się wewnątrz urządzenia. Scenariusze mogły być różne…

Zupełnie niepotrzebnie się martwiłam, bo lody pięknie się zmroziły, wyszły elektryzująco fioletowe, pełne jagodowego smaku, kremowe i bajecznie pyszne. Lepsze niż mogłam przypuszczać. Znów poczułam się jak dziecko, bo ostatni raz takie lody jadłam wiele lat temu. Teraz takich nigdzie się nie znajdzie, chyba, że we własnej kuchni.

Na dowód tego, jakie były pyszne dodam tylko tyle, że teraz na lody przychodzi do nas pół podwórka…

Składniki:

(na około 0,7l)

  • 250g świeżych jagód
  • 200ml śmietany 30%, kremówki
  • 100ml mleka
  • 80-100g cukru
  • 50ml wody
  • 1 łyżka creme de cassis lub innego likieru owocowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier i wodę doprowadziłam do wrzenia. Dodałam umyte jagody i gotowałam przez chwilę.
  • Po zdjęciu z ognia dodałam pozostałe składniki i krótko zmiksowałam pozostawiając kawałki owoców. Całość schłodziłam do temperatury pokojowej, a następnie schładzałam w lodówce.
  • Zimną masę przelałam do maszynki do lodów postępując według wskazówek producenta urządzenia.
  • Można podawać od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i dodatkowo schłodzić w zamrażalniku.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

16 przemyśleń na temat “Najlepsze lody jagodowe.”

  1. ~Eliza pisze:

    W taką pogodę lody mogłabym jeść na tony, śliczny kolor :)

    1. Małgosia pisze:

      No to mamy podobnie :) Właśnie zastanawiam się nad kolejnym smakiem :)

  2. ~li_lia pisze:

    Małgosiu, to jest to cudeńko z Biedronki? Jak tak to zaraz lecę do sklepu po swoją :)
    A lody wyglądają obłędnie!

    1. Małgosia pisze:

      Ewuniu, tak, to ta z Biedronki. Długo zastanawiałam się, czy się sprawdzi, ale działa bez zarzutu, a lody nie mają sobie równych :)

  3. ~li_lia pisze:

    No to Kochana za tę cenę naprawdę warto :)

  4. ~gin pisze:

    Kolor faktycznie mają cudowny :)
    Przedwczoraj jadłam pyszne lody jagodowe. Ale takie domowe z pewnością są jeszcze lepsze :)

  5. ~Majana pisze:

    Boskie lody! Ależ bym zjadła takie pyszności.
    Pozdrowienia :)

  6. ~judik pisze:

    Ale pyyyycha! :-)


  7. Wspaniałe na letnie upały. Do tego jak pięknie wyglądają!

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję. Teraz lody będą częstym gościem w naszym domu. Misa nie wychodzi z zamrażarki :)

  8. ~Tomasz pisze:

    Nie mam maszynki do lodów, ciekawe takie lody bo bardzo naturalne a nie ta chemia z sklepu. Zapraszam ponownie na mój blog:)


  9. U mnie jest 30 stopni więc poproszę całą miseczkę :)

    1. Małgosia pisze:

      Mogę dać nawet dwie, zapraszam :)

  10. ~bielinka pisze:

    Zrobiłam, wyszło pysznie, dziękuję za przepis :)
    http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/07/lody-jagodowe.html

    Pozdrawiam! :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że lody smakowały. To były pierwsze jakie samodzielnie przygotowałam w maszynce, więc mam do nich sentyment ;) Bardzo dziękuję, że zechciałaś się podzielić linkiem, wspaniale Ci wyszły

  11. ~Barbara pisze:

    Wyglądają świetnie. Chyba przygotuje większą porcję bo słońce nas nie oszczędza ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>