Zapiekany makaron z serem.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Najprostsze zawsze sprawia najwięcej przyjemności…
Góra makaronu i sera, szczypta świeżych ziół i w zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się pysznym i sycącym posiłkiem.

Co lubię w takich daniach? Przede wszystkim to, że łatwo i szybko się je przygotowuje, a także, że za każdym razem mogę wzbogacić je innym zestawem przypraw i ziół, przez co mimo, że takie same, są zupełnie inne.

Wydawałoby się, że to absolutnie hit zimowych miesięcy. Ciężki sos, ciągnący ser i stos makaronu. Ja uważam, że smakuje równie dobrze letnią porą, szczególnie, że bezkarnie można dosypywać świeżych ziół do smaku, co zupełnie zmienia charakter tego dania. No i porcje nieco inne, bo podczas gdy w grudniu najlepiej smakuje wyjadane z obszernego naczynia łyżką, dziś „do twarzy” mu w zgrabnych kokilkach.

Składniki:

  • ok 250g grubego makaronu np rurki, kolanka itp
  • 200g startych serów, u mnie cheddar, grana padano, gouda
  • 400ml zimnego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – majeranku i tymianku
  • sól
  • biały pieprz

 

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku „al dente”.
  • Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle nie rumieniąc jej. Całość oprószyłam mąką.
  • Mieszając podsmażyłam kilka minut nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie do zasmażki stopniowo dolewałam zimnego mleka, energicznie mieszając trzepaczką, by zapobiec powstaniu grudek w sosie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam na najmniejszym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Gotowy sos odstawiłam do lekkiego przestudzenia.
  • Sery starłam na tarce. 1/2 szklanki sera odłożyłam do posypania.
  • Zioła drobno posiekałam.
  • Do ciepłego, ale nie gorącego beszamelu dodałam ser i zioła i dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec połączyłam makaron z sosem i przełożyłam do kokilek. Makaron posypałam resztę sera i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20 minut, do chwili aż ser z wierzchu się zrumieni.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Zapiekany makaron z serem.”

  1. ~Natalia pisze:

    Przypomniały mi się czasy studenckie i makaron z goudą :D

    1. Małgosia pisze:

      Ja za czasów studenckich notorycznie jadłam śmietankową fantazję z bułą :D

  2. ~Iza pisze:

    mniam, mniam wygląda smacznie

    1. Małgosia pisze:

      Bo takie było :)


  3. ale tu pyszniutko:) mniam mniam:)

    1. Małgosia pisze:

      Zapraszam więc jak najczęściej :D

  4. ~pastaio pisze:

    Proste i dobre takie dania uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>