Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

 

Lato wystartowało!

Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom.

(oby tylko nie burzowym)

Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.

Przywitaliśmy je pysznymi domowymi lodami o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.

Były kremowe mimo braku maszynki  i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.

Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.

Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250g ricotty
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka z cukrem ubijałam przez kilka minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana była jasna i gęsta zdjęłam znad garnka i odstawiłam.
  • W drugiej misce zmiksowałam ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
  • Na koniec delikatnie połączyłam obie masy dodając jajka do sera.
  • Lody przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika.
  • Po upływie ok 1 godziny wyjęłam pojemnik i zmiksowałam zawartość. Czynność tę powtarzałam 3-4 razy w odstępach 30-40 minut. Następnie pozostawiłam do całkowitego zmrożenia.
  • Lody na 10 minut przed podaniem wyjęłam z zamrażarki, by zmiękły. W upalny dzień można wstawić na górną półkę lodówki, zmiękną bardziej równomiernie.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).”


  1. Wyglądają super. Muszę się kiedyś na takie pokusić. :)

  2. ~nikollet85 pisze:

    bardzo apetycznie wyglądają :)

  3. ~Maja pisze:

    Są wspaniałe :) w dodatku wyglądają na proste do zrobienia.

  4. ~Kasia pisze:

    W sam raz na upały, trzeba się schłodzić na wieczór.


  5. Masz rację, w sklepie takich pyszności się nie kupi :)

  6. ~gin pisze:

    Mmm, podoba mi się :) Z ricottą jeszcze nie próbowałam :)

    1. Pastelle pisze:

      Kiedyś jadłam kupne z mascarpone i były smaczne, stąd pomysł na te z ricotty, wyszły pyszne!

  7. ~Natalia pisze:

    Muszą smakować obłędnie!

    1. Pastelle pisze:

      Zgadza się :)

  8. ~Valentine pisze:

    Przepis zapisuję, wyglądają przepysznie. Aż żal tyłek ściska, że ja na diecie, ale ewentualnie odmówię sobie śniadania, czy coś ;)
    Wybieramy się na tydzień do mojej mamy, więc będę ją zaskakiwać pysznościami, takimi jak Twoje lody!:)
    Pozdrawiam i znów „beszczebelnie” zapraszam do mnie na torty. Nieskromnie dodam, że idzie mi coraz lepiej :P

    1. Małgosia pisze:

      W takim razie czekam na relację z degustacji i zaraz lecę podziwiać Twoje cuda :)

  9. ~alexandra pisze:

    chciałam zrobic lody ale nie mam pojecia jak ubijac na parze jajka z cukrem? jakies podpowiedzi

    1. Małgosia pisze:

      Proszę umieścić miskę z jajkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by dni miski nie dotykało powierzchni wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej proszę ubijać masę mikserem, jak zawsze do uzyskania błyszczącej i puszystej piany. Proszę użyć dość dużej miski, masa mocno zyskuje na objętości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>