Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

 

Lato wystartowało!

Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom.

(oby tylko nie burzowym)

Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.

Przywitaliśmy je pysznymi domowymi lodami o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.

Były kremowe mimo braku maszynki  i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.

Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.

Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!

Zobacz przepis pod nowym adresem. Przepraszam za drobne utrudnienia.

Zobacz przepis pod nowym adresem. Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

13 przemyśleń na temat “Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).”


  1. Wyglądają super. Muszę się kiedyś na takie pokusić. :)

  2. ~nikollet85 pisze:

    bardzo apetycznie wyglądają :)

  3. ~Maja pisze:

    Są wspaniałe :) w dodatku wyglądają na proste do zrobienia.

  4. ~Kasia pisze:

    W sam raz na upały, trzeba się schłodzić na wieczór.


  5. Masz rację, w sklepie takich pyszności się nie kupi :)

  6. ~gin pisze:

    Mmm, podoba mi się :) Z ricottą jeszcze nie próbowałam :)

    1. Pastelle pisze:

      Kiedyś jadłam kupne z mascarpone i były smaczne, stąd pomysł na te z ricotty, wyszły pyszne!

  7. ~Natalia pisze:

    Muszą smakować obłędnie!

    1. Pastelle pisze:

      Zgadza się :)

  8. ~Valentine pisze:

    Przepis zapisuję, wyglądają przepysznie. Aż żal tyłek ściska, że ja na diecie, ale ewentualnie odmówię sobie śniadania, czy coś ;)
    Wybieramy się na tydzień do mojej mamy, więc będę ją zaskakiwać pysznościami, takimi jak Twoje lody!:)
    Pozdrawiam i znów „beszczebelnie” zapraszam do mnie na torty. Nieskromnie dodam, że idzie mi coraz lepiej :P

    1. Małgosia pisze:

      W takim razie czekam na relację z degustacji i zaraz lecę podziwiać Twoje cuda :)

  9. ~alexandra pisze:

    chciałam zrobic lody ale nie mam pojecia jak ubijac na parze jajka z cukrem? jakies podpowiedzi

    1. Małgosia pisze:

      Proszę umieścić miskę z jajkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by dni miski nie dotykało powierzchni wody. W tak przygotowanej kąpieli wodnej proszę ubijać masę mikserem, jak zawsze do uzyskania błyszczącej i puszystej piany. Proszę użyć dość dużej miski, masa mocno zyskuje na objętości.

Komentowanie wyłączaone