Truskawki duszone w winie z owsiano – kokosową kruszonką (bez pieczenia).

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Cały świat nareszcie pachnie truskawkami. Jak co roku, znów kupiłam za dużo i to wokół nich kręcił się cały weekend. Była pavlova z pieczonymi truskawkami, był chutney z zielonym pieprzem, były truskawki ze śmietaną  i truskawki bez szypułek, a w końcu był fenomenalny deser na ciepło – truskawki duszone w winie z chrupiącą owsiano – kokosową posypką/kruszonką.

Ja i tak wciąż nie mam dość…

Taka wariacja na temat tradycyjnego crumble, tyle, że bez użycia piekarnika.

Dobre na zakończenie posiłku, na pyszny podwieczorek i w ogóle dobre, o każdej porze dnia i nocy.

Podałam z kleksem bitej śmietany. Polecam również z lodami.

Składniki:

truskawki:

  • 500g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżka melasy
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki czerwonego wina deserowego, użyłam półsłodkiego
  • 1 łyżka masła

kruszonka:

  • 70g płatków owsianych
  • 70g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki trzcinowego cukru demerara
  • 2 łyżki masła

+ bita śmietana lub lody

 

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
  • W garnku roztapiamy masło i dorzucamy pokrojone truskawki. Słodzimy cukrem i melasą.
  • Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy wszystko do truskawek.
  • Dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia ok 10-15 minut, do lekkiego zredukowania i zagęszczenia się sosu.
  • Na osobnej patelni roztapiamy masło.
  • Mieszamy płatki owsiane z wiórkami i cukrem i podsmażamy na maśle często mieszając do zrumienienia.
  • Ciepłe truskawki wykładamy na miseczki, posypujemy kruszonką i dodajemy bitą śmietanę lub lody.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

17 przemyśleń na temat “Truskawki duszone w winie z owsiano – kokosową kruszonką (bez pieczenia).”


  1. Truskawki duszone w winie – ten fragment opisu mi wystarczył, żebym zakochała się w tym przepisie :) Wygląda cudownie!!! :)

  2. soap-jam pisze:

    Witam:) Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Awards. Zapraszam w związku z tym do odpowiedzi na moje pytania, które znajdują się we wpisie: „Liebster Awards” na moim blogu: http://www.soap-jam.blog.pl Pozdrawiam!;)


  3. Crumble bez piekarnika! Zapamiętam sposób, bo nigdy nei wiadomo, kiedy się przyda :-)

  4. ~Sudety pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Muszę go wypróbować, bo uwielbiam truskawki, wiórki kokosowe i wino. :)

    1. Pastelle pisze:

      W takim razie na pewno ten deser Ci zasmakuje :)

  5. ~li_lia pisze:

    Gosieńko, każdy Twój przepis wyzwala we mnie potrzebę śpiewu i ucztowania. Każdy kojarzy mi się z jakimś przebojem. Powyższe truskawki, aż się proszą oo,,Otwieram wino ze swoja dziewczyną. Chciałbym, żeby ten czas nie przeminął”…

    1. Pastelle pisze:

      Jak zawsze wiesz jak poprawić mi nastrój, Kochana :)


  6. Wygląda ślicznie i wspaniałe zdjęcia:)) Pozdrawiam ciepło

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  7. ~Natalia pisze:

    Ale deser! Cudny!

    1. Pastelle pisze:

      Smaczny tez jest :)

  8. ~Maja pisze:

    Boże, jestem uzależniona od truskawek… Muszę wypróbować ten przepis!

    1. Pastelle pisze:

      Obowiązkowo :)

  9. ~noemi pisze:

    mmm pychotka ;)

  10. ~Felicja pisze:

    Po prostu cudowne

  11. ~Paka pisze:

    Apetycznie to wygląda , a smakować musi wyśmienicie dzięki za takie super przepisy i to tak aktualnie z truskawkami:)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>