Waniliowa konfitura z pomidorków koktajlowych.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

 

Nadchodzi leniwy weekend?

Brakuje pomysłu na posiłek?

A czemu by nie spróbować czegoś innego, nowego, świeżego i tak niesamowicie pysznego, że trudno się oderwać od jedzenia…

Jest idealna, by podać ją ukochanej do łóżka z jeszcze ciepłą bagietką, wspaniała na leniwe weekendowe śniadanie we dwoje, cudowna na przywitanie dnia w rodzinnym gronie i w końcu świetna podczas szybkiego podwieczorku i podjadania w ciągu dnia.

Waniliowa konfitura z pomidorków koktajlowych Rachel Khoo.

Palce lizać! I to dosłownie…

Do chwili, gdy pierwszy raz zobaczyłam ją w telewizji stroniłam nieco od kuchni francuskiej. Pełnej wyrafinowanych dań i deserów, tak dalece innej od prostej i świeżej kuchni włoskiej, którą już lata temu pokochałam miłością odwzajemnioną. Mowa o Rachel Khoo, której osobowość i krwisto czerwona szminka na ustach są tak elektryzujące, że nie sposób nie przysiąść i nie posłuchać, nie popatrzeć, jak gotuje i mówi z pasją o swojej kuchni francuskiej. Udało jej się przetłumaczyć ją na zrozumiały język, nadać jej domowego ciepła i nieco rustykalnego klimatu.

Taka też jest książka autorstwa Rachel. Pełna pięknych fotografii i paryskiego klimatu. Jest niemal nasiąknięta zapachem Paryża, jego pięknem, które w specyficzny sposób przyciąga ludzi z całego świata. Nie mogłam się od niej oderwać, czytałam strona po stronie, a głód coraz bardziej zaczynał mi doskwierać. Tu tarta tatin, tu szparagi po parysku, suflety i wołowina bourguignon, tam znów pływające wyspy i mont blanc, a zaraz za nimi słynny coq au vin i quiche lorraine. Cała paleta sztandarowych francuskich smaków ze szczyptą angielszczyzny. Wygląda na to, że to jednak szalenie udany mariaż…

Od dawna zarzekałam się, że pierwszą rzeczą, którą przygotuję, gdy tylko dopadnę tę książkę będą zjawiskowe tartaletki z bezą i kremem grejpfrutowo-pieprzowym, jednak podczas lektury dostałam takiego kulinarnego kopa, że aż zakręciło mi się w głowie.

I tak, w mojej małej polskiej kuchni stała się bajeczna w smaku, prosta do przygotowania konfitura waniliowa z pomidorków koktajlowych.

Polecam wszystkim pasjonatom smacznej kuchni zarówno konfiturę Rachel, jak i jej cudownie wydaną książkę pełną inspiracji i pozytywnej energii. Ja już swoją mam, a jeśli i Wy chcielibyście stać się jej posiadaczami, polecam skorzystać z dogodnych rabatów za pośrednictwem portalu cuponation.pl

Portal Cuponation to ciekawa platforma internetowa, oferująca atrakcyjne rabaty i promocje wielu znanych sklepów w Polsce o różnym asortymencie, w tym księgarni takich jak np. Empik, czy Martas które posiadają w swoich ofertach książkę Rachel Khoo, „Mała paryska kuchnia”.

A teraz zapraszam po przepis na

Compotée de tomates cerises et vanille

Składniki:

  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 1 laska wanilii
  • spora szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wanilię rozkroiłam i wydrążyłam ziarna. Wymieszałam z oliwą, wrzuciłam wydrążoną wanilię i odstawiłam, jak sugeruje Rachel na 15 minut, by oliwa nabrała smaku wanilii.
  • W tym czasie pomidorki pokroiłam na połówki i ułożyłam skórką do góry na blasze. Oprószyłam solą i cukrem i odstawiłam.
  • Nagrzałam piekarnik do 120°C.
  • Pomidorki polałam waniliową oliwą i laską.
  • Piekłam w niskiej temperaturze około 60 minut pilnując, by się nie przypaliły. W tym czasie pomidorki wyraźnie zmiękły i leciutko się zrumieniły z góry.
  • Gotową konfiturę przełożyłam na miseczkę i podałam jeszcze lekko ciepłą ze świeżym pieczywem.
  • Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

24 przemyślenia na temat “Waniliowa konfitura z pomidorków koktajlowych.”

  1. ~Patrycja pisze:

    Hej, zapraszam do odpowiedzi na moje pytania w nominacji Liebster Blog! :) http://makewhatdoyoulike.blog.pl/?p=471

    1. Pastelle pisze:

      Postaram się sprostać wyzwaniu jak najszybciej się da. Dziękuję za nominację :)

  2. ~judik pisze:

    Wanilia i pomidorki koktajlowe? Niespotykane dla mnie, ale jakie kuszące!:-)

    1. Pastelle pisze:

      Spróbuj, jest wyborna. Świetna do pieczywa, serów. Ja się zakochałam w tym smaku :)

  3. ~gin pisze:

    Słodka konfitura z pomidorów…? Łał, zaintrygowałaś mnie :)

    1. Pastelle pisze:

      Pomidorki są słodkie same w sobie, ostatnio zajadam je jak cukierki. Świetnie się skomponowały z wanilią i delikatnym karmelem. Boska!

  4. ~li_lia pisze:

    To, ze z marchewki można zrobić dżem to wiedziałam, ale żeby z pomidorów? No to mnie Kochana zaintrygowałaś. Pozytywnie oczywiście :*

    1. Pastelle pisze:

      Musisz wypróbować, ja pożarłam od razu całą miseczkę taka była pyszna :)


  5. Wow, co za połączenie smaków. Aż trudno sobie wyobrazić smak. Pomidorki lubię, wanilie jeszcze bardziej – myślę, że to rewelacyjne połączenie :)

  6. ~Natalia pisze:

    Nietypowe połączenie, musi być pyszna!

  7. ~Wiewióra pisze:

    mam tę książkę, czerpie z niej wiele i z zachwytu wyjść nie mogę :) piękna konfiturka :)

  8. ~Joanna pisze:

    Pomidorki koktajlowe są przepyszne! Polecam również nieziemską sałatkę z pomidorków koktajlowych! tasty.blog.pl/2013/05/08/pomidorki-koktajlowe-na-cytrynowej-chmurce/

  9. ~Marta pisze:

    Świetnie nadają sie na lato. Już biorę się do roboty. A na deser polecam ciasto truskawkowe z bezą (przepis na moim blogu ;)

    Pozdrawiam,
    Marta

  10. ~coactum pisze:

    Wygląda smacznie, opis też smaczny, może kiedyś zrobię ;) pozdrawiam , jak myślisz jakby smakowały w rogaliku?

    1. Pastelle pisze:

      Rachel podaje do serów, mnie smakowała z bagietką i tak też ją polecam :)

  11. ~Marcel Q. pisze:

    Pomidory na słodko? Przerażające, ale intrygujące. :D

    1. Pastelle pisze:

      Odwagi, jest pyszna ;)

  12. Shrew_90 pisze:

    Ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam :)


  13. Ciekawe połączenie :)

    1. Pastelle pisze:

      I bardzo smaczne. Zachęcam do wypróbowania.

  14. ~Jarek pisze:

    Bardzo ciekawe i odważne połączenie aromatycznej wanilii oraz kwaskowatych pomidorków

    1. Małgosia pisze:

      Ja dodam jeszcze, że bardzo udane :)

  15. ~MerryJ pisze:

    jejku jak to apetycznie wygląda, normalnie kosmos, pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      a ja smakuje… Jeszcze lepiej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>