Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem.

1 Flares 1 Flares ×

 

Korzystam z dobrodziejstw wiosny. Piekę proste ciasta z rabarbarem, ziemniaki okraszam sporą garścią świeżego koperku, nie mogę powstrzymać się przed podjadaniem pierwszych truskawek, poluję na najładniejsze szparagi i gotuję zupę, która tylko teraz smakuje tak wybornie – wiosenna szczawiowa, jedyna taka.

Moja babcia grubo siekała szczaw, a na koniec wrzucała całe jajko. Zawsze zastanawiałam się jakim cudem się nie rozpada. Dla dziecka było to niemal jak magia… Polowałam na to żółtko, a babcia wiedziała, że musi trafić do mnie…

Nie wiem, czy potrafię ugotować TAKĄ zupę szczawiową jak moja babcia, ale potrafię ugotować swoją i jest równie pyszna, szczególnie teraz, wiosną.

Nie szaleję ze składnikami, raczej stawiam na prostotę, by wydobyć ze szczawiu to, co siedzi w nim najlepszego. Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa. Lubię… A Wy?

Zobacz przepis pod nowym adresem. Przepraszam za drobne utrudnienia.

Zobacz przepis pod nowym adresem. Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

9 przemyśleń na temat “Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem.”

  1. ~Natalia pisze:

    Nigdy nie lubiłam szczawiowej, ale w postaci kremu to kto wie czy by mi nie posmakowała?

    1. Pastelle pisze:

      Jest dużo delikatniejsza niż tradycyjna, ale w końcu nie wszystko trzeba lubić :)

  2. ~li_lia pisze:

    Szczaw? Absolutnie. Ale od Ciebie to bym w ciemno zjadła :)

    1. Pastelle pisze:

      No tak, szczawiowa ma chyba tylu przeciwników, co zwolenników, ale się broni jak może :)

  3. ~Bartek pisze:

    Pyszna zupa krem ;) mmm

    1. Pastelle pisze:

      Zachęcam do wypróbowania, teraz, kiedy szczaw jest młody jest najlepsza :)


  4. to musiało być pyszniutkie:) świetne połączenie smaków:) wygląda rewelacyjnie:)

  5. ~Ula pisze:

    uwielbiam kremowe zupy :)

  6. ~Na zdrowie pisze:

    W dzieciństwie często jadłem szczawiówkę z pływającym jajkiem ugotowanym na twardo, z odrobiną śmietany.
    Jeszcze jeden smak dzieciństwa.

    Teraz zima. Czy szczaw ze słoika też będzie dobry?

Komentowanie wyłączaone