Trifle limonkowo – miętowe. Deser mojito.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

 

Myślałam, myślałam i wymyśliłam. wymyśliłam zielone trifle, które swoim optymistycznym kolorem uprzyjemnia mi dzisiejsze słoneczne popołudnie.

Różnorodność smaków i konsystencji sprawia, że z każdą łyżeczką chce się więcej i więcej… Lekko pikantna i orzeźwiająca mięta, cierpka skórka limonki, aksamitny krem angielski i delikatna konsystencja śmietanki to idealne połączenie na taki piękny dzień, jak dziś. Zapomniałabym o biszkopcie skropionym rumem – nic tylko jeść i leżeć na trawie…

 

 

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 galaretka Winiary zielona (mojito)
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 200ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 2-3 łyżki rumu
  • sok z 1/2 limonki

krem angielski (custard) limonkowy:

  • 200ml mleka pełnotłustego
  • 150ml słodkiej śmietanki 36% (kremówki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 duże żółtka
  • skórka otarta z 1 limonki

biszkopt:

  • 150g masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 2 jajka
  • 135g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego

(W wersji dla niepiekących, można wykorzystać gotowe, okrągłe biszkopty)

Przygotowanie:

1.

  • Przygotować galaretkę wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić i rozlać do pucharków lub szklanek do ok 1/3 wysokości.
  • Garść listków świeżej mięty drobno posiekać. wsypać do każdej szklanki po równej części. Lekko zamieszać, by liście pokryły się galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

2.

  • Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Kolejno dodawać jajka.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Dodać mleko i aromat rumowy.
  • Wyłożyć na blachę o wymiarach: 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez ok 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudzić na kratce.

3.

  • Wymieszać kremówkę z mlekiem. Zagotować i zestawić z ognia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną pianę. Dodać skrobię kukurydzianą.
  • Nie przerywając ubijania wąską strużką dolewać gorące mleko ze śmietanką.
  • Do mieszanki dodać skórkę otartą z 1 limonki.
  • Gdy wlejemy cały płyn, przelać z powrotem do garnka i stale mieszając podgrzewać kilka minut na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje.
  • Zestawić z ognia i ostudzić. Powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.

4. Wykończenie deseru:

  • Z ostudzonego ciasta wykrawamy krążki odpowiadające średnicą i kształtem naczyniom, w których przygotowujemy desery. Na stężałą galaretkę wykładamy po krążku ciasta.
  • Skropić sokiem z limonki lub/i rumem.
  • Na warstwę ciasta wykładamy po równo krem angielski i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki by nieco stężał.
  • W tym czasie ubijamy 200ml kremówki z 1-2 łyżkami cukru waniliowego.
  • Na warstwę kremu wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy skórką limonki i miętą.
  • Podajemy schłodzone.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

10 przemyśleń na temat “Trifle limonkowo – miętowe. Deser mojito.”


  1. Baaardzo mi się podoba ten pomysł:)!

    1. Pastelle pisze:

      Zachęcam do wypróbowania, smaki idealnie komponują się z taką piękną pogodą, jak teraz :)

  2. ~li_lia pisze:

    Boże, Małgosiu, królowo moja. Jeśli nie wygrasz to osobiście ukatrupię jury.
    Robisz coraz piękniejsze zdjęcia.
    Deser wydaje mi się pracochłonny, ale wart największego zachodu.

    1. Pastelle pisze:

      Czy uda mi się zdobyć jedną z nagradzanych pozycji nie wiem, bo było wiele naprawdę wspaniałych propozycji, ale czytając taki komentarz nagroda przestała być istotna :) Trifle nie jest deserem, który da się przygotować w kilka minut, ale zapewniam, że warto poświęcić mu trochę czasu. Trudny nie jest, tylko tak wygląda na pierwszy rzut oka :)

  3. ~Natalia pisze:

    Zdjęcie powala. Wspaniały deser! Brawo!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  4. ~Martyna pisze:

    meegaaa sttroonka zapraszam do mnie ;) i świetny przepis ;D
    http://kochamgastro.blog.pl

  5. Kuchnia Biegacza pisze:

    Obłędnie apetyczne! :)

  6. ~Dominika pisze:

    No i mam problem, Twoje desery wyglądają tak smakowicie, że nie mogę się zdecydować, który zrobić, wszystkie bym zjadła!!! Pal licho moją dietę!

    1. Małgosia pisze:

      Proponuję wszystkie po kolei ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>