Jogurtowe muffinki z czekoladą i kawową nutą.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

 

Tyle pyszności czeka na upieczenie, a najmłodsza wciąż chce „iść do” – do sklepu, do ogródka, na plac zabaw – gdziekolwiek, byle nie do domu. Wypieki zostały więc w kuchni, a ja popędziłam za szaloną dwulatką… Spędziłyśmy wspólnie całkiem miły dzień.

W wolnej chwili (czyt. drzemki) udało mi się ukręcić spory zapas muffinek najeżonych do granic możliwości czekoladą. Są smaczne, sprężyste, jogurtowe, z lekką nutą kawy, której głównym zadaniem jest wyeksponować smak czekolady.

Mimo swej niepozornej powierzchowności, smakują wybornie o każdej porze dnia, a ja powinnam była użyć jednak wyższych papilotek – byłyby zdecydowanie ładniejsze…

Składniki:

  • 275g mąki pszennej
  • 100ml oleju
  • 2 jajka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

 

 

Przygotowanie:

  • Kawę zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  • Olej, cukier i jajka utrzeć łopatką na puszystą masę. Dodać jogurt i kawę. Wymieszać dokładnie.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do masy i wymieszać.
  • Dodać czekoladę i wymieszać.
  • Wykładać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 minut.
  • Ostudzić na kratce.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Jogurtowe muffinki z czekoladą i kawową nutą.”

  1. ~nikollet85 pisze:

    aż mi ślinka pociekła…

    1. Pastelle pisze:

      A takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu :)

  2. ~Natalia pisze:

    W tych papilotkach są przecież przepiękne! Bardzo udane muffinki :)

    1. Pastelle pisze:

      Takie troszkę grzyby wyszły, ale przecież najważniejszy jest smak :)

  3. ~nathalia8 pisze:

    ale pysznosci…uwielbiam te smaki:)

    1. Pastelle pisze:

      Tak, to zdecydowanie jedna z lepszych kombinacji smaków :)

  4. ~Asia pisze:

    A czy dodanie kawy jest tutaj niezbędne? Chciałabym żeby dzieciaki też mogły zjeść…

    1. Pastelle pisze:

      Można nie dodawać. Zamiast kawy proponuję dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ok 3 łyżki mleka zamiast wody. Zyskają wprawdzie nieco inny aromat, ale na pewno będą równie pyszne, a dzieci będą mogły zajadać bez ograniczeń :) Pozdrawiam ciepło :)

  5. ~Sofi pisze:

    Mit czy prawda, że do mafinów można dodać masło karite ? Czy istnieje jakieś kulinarne karite? Dziękuje :)


  6. Fajny pomysł dla wielbicieli kawy, do których się zaliczam :)

  7. ~Agnieszka pisze:

    Papilotek nie mam ale zrobilam muffinki jak ciasto…. wyszlo PRZEPYSZNIE!!!!! Mniam. Teraz pora na chlebek :)

Komentowanie wyłączaone