Jogurtowe muffinki z czekoladą i kawową nutą.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Tyle pyszności czeka na upieczenie, a najmłodsza wciąż chce „iść do” – do sklepu, do ogródka, na plac zabaw – gdziekolwiek, byle nie do domu. Wypieki zostały więc w kuchni, a ja popędziłam za szaloną dwulatką… Spędziłyśmy wspólnie całkiem miły dzień.

W wolnej chwili (czyt. drzemki) udało mi się ukręcić spory zapas muffinek najeżonych do granic możliwości czekoladą. Są smaczne, sprężyste, jogurtowe, z lekką nutą kawy, której głównym zadaniem jest wyeksponować smak czekolady.

Mimo swej niepozornej powierzchowności, smakują wybornie o każdej porze dnia, a ja powinnam była użyć jednak wyższych papilotek – byłyby zdecydowanie ładniejsze…

Składniki:

  • 275g mąki pszennej
  • 100ml oleju
  • 2 jajka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

 

 

Przygotowanie:

  • Kawę zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  • Olej, cukier i jajka utrzeć łopatką na puszystą masę. Dodać jogurt i kawę. Wymieszać dokładnie.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do masy i wymieszać.
  • Dodać czekoladę i wymieszać.
  • Wykładać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 minut.
  • Ostudzić na kratce.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

11 przemyśleń na temat “Jogurtowe muffinki z czekoladą i kawową nutą.”

  1. ~nikollet85 pisze:

    aż mi ślinka pociekła…

    1. Pastelle pisze:

      A takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu :)

  2. ~Natalia pisze:

    W tych papilotkach są przecież przepiękne! Bardzo udane muffinki :)

    1. Pastelle pisze:

      Takie troszkę grzyby wyszły, ale przecież najważniejszy jest smak :)

  3. ~nathalia8 pisze:

    ale pysznosci…uwielbiam te smaki:)

    1. Pastelle pisze:

      Tak, to zdecydowanie jedna z lepszych kombinacji smaków :)

  4. ~Asia pisze:

    A czy dodanie kawy jest tutaj niezbędne? Chciałabym żeby dzieciaki też mogły zjeść…

    1. Pastelle pisze:

      Można nie dodawać. Zamiast kawy proponuję dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ok 3 łyżki mleka zamiast wody. Zyskają wprawdzie nieco inny aromat, ale na pewno będą równie pyszne, a dzieci będą mogły zajadać bez ograniczeń :) Pozdrawiam ciepło :)

  5. ~Sofi pisze:

    Mit czy prawda, że do mafinów można dodać masło karite ? Czy istnieje jakieś kulinarne karite? Dziękuje :)


  6. Fajny pomysł dla wielbicieli kawy, do których się zaliczam :)

  7. ~Agnieszka pisze:

    Papilotek nie mam ale zrobilam muffinki jak ciasto…. wyszlo PRZEPYSZNIE!!!!! Mniam. Teraz pora na chlebek :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>