Migdałowe drożdżówki.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Tylko patrzeć, a w końcu się wszędzie zazieleni, ale przecież śniadanie i tak trzeba zaliczyć, jak co dzień, bo to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Do porannej kawy podrzucam więc przepis na niemal ekspresowe drożdżówki. Rumiane, pachnące masłem i migdałami. Pachną i smakują tak zniewalająco, że wyciągną z łóżka nawet największego śpiocha, a przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu.

Nawet, gdybym musiała zagniatać je przez godzinę, i tak bym je upiekła, bo uwielbiam migdały, a w tych drożdżówkach jest ich całe mnóstwo.

Składniki:

(na ok 8 sztuk)

  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 50g masła
  • 1 żółtko
  • 50g siekanych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania

 

 

Przygotowanie:

  • W letnim mleku rozpuścić drożdże i odstawić do lekkiego spienienia.
  • W tym czasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier (można dodać więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki), żółtko i miękkie masło. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt twarde, dodać 1-3 łyżek mleka.
  • Przed końcem wyrabiania dodać drobno posiekane migdały i połączyć z ciastem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5-2cm i wycinać krążki szklanką. Użyłam szklanki o średnicy 9cm
  • Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec w 190°C na złoty kolor ok 15-20 minut.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

12 przemyśleń na temat “Migdałowe drożdżówki.”

  1. ~wiola pisze:

    wyglądają przepysznie :)

    1. Pastelle pisze:

      i tak też smakują :)

  2. ~nikollet85 pisze:

    ojej.. ale smakowicie wygladaja, w sumie nigdy migdałowych drożdżówek nie jadłam…

    1. Pastelle pisze:

      No to najwyższy czas spróbować. Podane z konfiturą np malinową, są nieprzyzwoicie pyszne :)

  3. ~Natalia pisze:

    Pysznie wyglądają! Doskonale rozumiem miłość do drożdżówek z kawą na śniadanie, ja już dwa razy piekłam drożdżówki w ciągu ostatnich 6 dni :) Mojemu facetowi strasznie zasmakowało połączenie migdałów i truskawek – domaga się ciągle jeszcze i jeszcze :)

    1. Pastelle pisze:

      Ja regularnie jakieś zagniatam. Głównie ze względu na córkę, która coś zabrać do szkoły na drugie śniadanie musi, a tak jest zdecydowanie zdrowiej i taniej ;) Przy okazji i reszta rodziny korzysta :)


  4. Uwielbiam drożdżówki ale migdałowych jeszcze nie jadłam…muszę to nadrobić :)! Pozdrawiam!

    1. Pastelle pisze:

      Trzeba to nadrobić :)

  5. ~wiosenka27 pisze:

    Och, jakie wspaniałe:)

  6. ~Wiewióra pisze:

    przepysznie się prezentują !!!

  7. ~Majana pisze:

    Cudowne te drożdżówki!
    Aż ślinka cieknie. I piękne zdjęcia.
    Pozdrowienia:)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję. Może skusisz się na jedną? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>