Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Optymistycznie pastelowe hiacynty stojące na parapecie wypełniły swym słodkim zapachem cały pokój, podczas gdy ja nieufnym wzrokiem spoglądam w stronę coraz mocniejszych promieni słonecznych. Wiosna tyle razy mnie tego roku zwiodła, że nie uwierzę, póki nie poczuję na własnej skórze. Przecież tyle jeszcze śniegu zalega na zmarzniętej ziemi…

 

Dziś postanowiłam przenieść nieco słońca na talerze i zaserwowałam pyszne, złociste różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry. Odrobina natki pietruszki na wierzchu okazała się przysłowiową wisienką na torcie. To bardzo prosta i przyjemna w smaku propozycja na szybki i lekki obiad lub kolację. Przepis na kalafiory w tej odsłonie polecam, ponieważ sprawdził się lepiej niż to sobie wyobraziłam. Świetnie smakuje samodzielnie, a bardziej głodnym biesiadnikom polecam z pure ziemnaczanym lub sadzonym jajkiem.

 

Składniki:

  • 500g kalafiora
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • płaska łyżka curry w proszku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do posypania
  • sól/czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kalafior podzielić na różyczki. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, by lekko zmiękły, ale zachowały jędrność. Przelać zimną wodą i osączyć.
  • Cebulę i czosnek zrobno posiekać.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić chwilę, by zmiękła. Dodać czosnek i jeszcze chwilę dusić, pilnując, by nie zrumieniły się zbyt mocno. Masło zdjąć z ognia i odstawić na minutę.
  • Dodać curry i wymieszać. Ciepłym masłem polać kalafiory i wymieszać, by różyczki dokładnie pokryły się masłem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut.
  • Gotowe warzywa oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

16 przemyśleń na temat “Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry.”

  1. ~Natalia pisze:

    Już czuję ten aromat… Pycha!

    1. Pastelle pisze:

      Bardzo lubię połączenie kalafiora i curry :)

  2. ~nikollet85 pisze:

    ojej.. jakie one smakowite…

    1. Pastelle pisze:

      Zachęcam do wypróbowania. Pyszne i banalnie proste :)

  3. ~Aśka pisze:

    już wiem co dziś będzie u mnie na obiad :)

    1. Pastelle pisze:

      Polecam się na przyszłość ;)

    1. Pastelle pisze:

      Uwielbiam curry za jego smak i kolor :)

  4. ~Misia. pisze:

    Świetny kolor!:) Muszę koniecznie wypróbować, bo przepis jest prosty, a efekt – fantastyczny!:)

    Ściskam cieplutko!

    1. Pastelle pisze:

      Koniecznie wypróbuj i daj znać, czy smakowało :) To danie bardzo optymistycznie nastraja i świetnie smakuje. Pozdrawiam :)

  5. ~Weronika pisze:

    Uwielbiam te zdjęcia ! Mają takie głębokie kolory :D

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :) staram się i wciąż się uczę :)

  6. ~Magda K. pisze:

    piękne zdjęcia, od razu zrobiłam się głodna :)

    1. Pastelle pisze:

      Ślicznie dziękuję :) Ja zawsze patrzę na swoje zdjęcia bardzo krytycznym okiem, dlatego bardzo miło mi słyszeć takie słowa :)

  7. ~Wojciech pisze:

    Zrobię dziś na obiad, bo wygląda, że naprawdę warto

    1. Pastelle pisze:

      Pewnie, że warto :) Cieszę się, że moja propozycja okazała sie inspiracją :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>