Domowy bigos.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Właściwie każdy przygotowuje go podobnie, a jednak drobne różnice sprawiają, że smak każdej wersji jest zupełnie inny. Mowa o bigosie – naszej sztandarowej potrawie, goszczącej na stole tak często, jak tylko się da. Ja swój przygotowuję tak jak moja babcia, mama, ale przyprawiam według własnych upodobań i gustu, często dobierając dodatki w zależności od zawartości spiżarni. Czasem są to aromatyczne grzyby, czasami wędzone śliwki, owoce jałowca, które nadają daniu wyjątkowego smaku, pomidory lub czerwone, wytrawne wino, a innym razem niemal wszystko na raz.

Już nieraz zastanawiałam się, którą wersję lubię najbardziej i wciąż mam z tym problem, bo wszystkie są pyszne, ale z dodatków najbardziej lubię wędzone śliwki, a zaraz po nich grzyby…

Najważniejszą zasadą podczas przygotowywania bigosu jest zastosowanie różnych rodzajów mięs i wędlin oraz długi i powolny proces przygotowania. Ja korzystam w tym przypadku z dobrodziejstw mojego wiekowego piekarnika i gwarantuję, że dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia bigosu jest on wyjątkowo dobry, niebanalny, o pełnym smaku i odpowiedniej konsystencji. Pozwala też na zapomnienie o nim na pewien czas (chociaż nie będzie to łatwe ze względu na wydobywające się zapachy), ponieważ nie wymaga częstego doglądania, a im częściej go później odgrzewamy, tym jest smaczniejszy.

Polecam!

 

 

Podane ilości składników są orientacyjne, co znaczy, że nie trzeba trzymać się sztywno gramatury. Bigos będzie równie pyszny z samej kiszonej kapusty lub  innych proporcji.

 

Składniki:

  • 1/2-3/4kg kiszonej kapusty
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • ok 250g wieprzowiny (np z łopatki)
  • ok 250g wołowiny
  • ok 250g wędzonego boczku
  • ok 250g kiełbasy wędzonej wieprzowej
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego (całe lub zmielone)
  • kilka ziaren jałowca
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • ok. 1 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie)
  • kilka suszonych namoczonych grzybów (opcjonalnie)
  • kilka wędzonych, suszonych śliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w talarki.
  • Mięso i wędliny pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzana patelnię włożyć pokrojony boczek, podsmażyć na małym ogniu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową. Kolejno podsmażać wszystkie rodzaje mięsa.
  • W brytfannie lub dużym garnku układać naprzemiennie kolejne warstwy bigosu – kapustę, marchew, cebulę, mięsa i porcję przypraw oraz wybrane dodatki (bez passaty lub przecieru pomidorowego).
  • Garnek przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180°C) Bigos piec w piekarniku przez kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Do miękkości składników.  Powinno zająć to ok 4-5 godzin.
  • W razie gdyby bigos wydawał się zbyt suchy, można dodać bulionu lub czerwonego wina, ewentualnie łyżkę dobrego smalcu.
  • Na godzinę przed końcem zapiekania dodać passatę pomidorową (można pominąć) i doprawić do smaku w razie potrzeby.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Domowy bigos.”

  1. ~wiola pisze:

    lubię bigos, najlepszy robi moja mama :)

    1. Pastelle pisze:

      Zgadzam się, „Moja Mama” robi najlepszy. W zasadzie Ona wszystko potrafi ugotować najlepiej ;)


  2. Bigos jest pyszny!! :)

    1. Pastelle pisze:

      Nie mogę się nie zgodzić :)

  3. ~Wiewióra pisze:

    musi być pysznosciowy!!!

    1. Pastelle pisze:

      Przepisów na bigos jest tyle, ile gospodyń i każdy najpyszniejszy na świecie :)

  4. ~li_lia pisze:

    Kochana, ostatnio zaszalałam i swój bigos tak namiętnie polałam winem, ze nie nadawał się do jedzenia…Twój natomiast nie tylko wygląda obłędnie. Wierzę, że w smaku nie ma sobie równych :)

    1. Pastelle pisze:

      Pamiętam, robiłaś go w crock-pocie. Tak, czy owak wyglądał pysznie. Mój crock pot tez dzielnie sprawdził się przed świętami – upiekł szynkę, peklowany schab, bigos i kilka innych pyszności :)

  5. ~Aneczq1987 pisze:

    Wygląda pysznie, ale najlepszy robi moja mama ;)

    1. Pastelle pisze:

      Zgadzam się :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>