Domowy bigos.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Właściwie każdy przygotowuje go podobnie, a jednak drobne różnice sprawiają, że smak każdej wersji jest zupełnie inny. Mowa o bigosie – naszej sztandarowej potrawie, goszczącej na stole tak często, jak tylko się da. Ja swój przygotowuję tak jak moja babcia, mama, ale przyprawiam według własnych upodobań i gustu, często dobierając dodatki w zależności od zawartości spiżarni. Czasem są to aromatyczne grzyby, czasami wędzone śliwki, owoce jałowca, które nadają daniu wyjątkowego smaku, pomidory lub czerwone, wytrawne wino, a innym razem niemal wszystko na raz.

Już nieraz zastanawiałam się, którą wersję lubię najbardziej i wciąż mam z tym problem, bo wszystkie są pyszne, ale z dodatków najbardziej lubię wędzone śliwki, a zaraz po nich grzyby…

Najważniejszą zasadą podczas przygotowywania bigosu jest zastosowanie różnych rodzajów mięs i wędlin oraz długi i powolny proces przygotowania. Ja korzystam w tym przypadku z dobrodziejstw mojego wiekowego piekarnika i gwarantuję, że dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia bigosu jest on wyjątkowo dobry, niebanalny, o pełnym smaku i odpowiedniej konsystencji. Pozwala też na zapomnienie o nim na pewien czas (chociaż nie będzie to łatwe ze względu na wydobywające się zapachy), ponieważ nie wymaga częstego doglądania, a im częściej go później odgrzewamy, tym jest smaczniejszy.

Polecam!

 

 

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

10 przemyśleń na temat “Domowy bigos.”

  1. ~wiola pisze:

    lubię bigos, najlepszy robi moja mama :)

    1. Pastelle pisze:

      Zgadzam się, „Moja Mama” robi najlepszy. W zasadzie Ona wszystko potrafi ugotować najlepiej ;)


  2. Bigos jest pyszny!! :)

    1. Pastelle pisze:

      Nie mogę się nie zgodzić :)

  3. ~Wiewióra pisze:

    musi być pysznosciowy!!!

    1. Pastelle pisze:

      Przepisów na bigos jest tyle, ile gospodyń i każdy najpyszniejszy na świecie :)

  4. ~li_lia pisze:

    Kochana, ostatnio zaszalałam i swój bigos tak namiętnie polałam winem, ze nie nadawał się do jedzenia…Twój natomiast nie tylko wygląda obłędnie. Wierzę, że w smaku nie ma sobie równych :)

    1. Pastelle pisze:

      Pamiętam, robiłaś go w crock-pocie. Tak, czy owak wyglądał pysznie. Mój crock pot tez dzielnie sprawdził się przed świętami – upiekł szynkę, peklowany schab, bigos i kilka innych pyszności :)

  5. ~Aneczq1987 pisze:

    Wygląda pysznie, ale najlepszy robi moja mama ;)

    1. Pastelle pisze:

      Zgadzam się :)

Komentowanie wyłączaone