Jajka zapiekane w szpinaku.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Przygotowania do Wielkanocy już niemal na finiszu. Mieszkania wysprzątane, świąteczne dekoracje rozstawione, koszyczki w pogotowiu, a z kuchni wydobywają się coraz to lepsze zapachy. Lubię odrobinę oszaleć przed świętami, lubię zmęczyć się gotowaniem pyszności i kocham leniuchować w świąteczne dni.

Z domu wyniosłam cały worek tradycji świątecznych i kurczowo się ich trzymam, od czasu do czasu pozwalam sobie nieco je odświeżyć i podać na stół coś innego obok sprawdzonych przez lata pozycji. Takim daniem są właśnie jajka zapiekane w szpinaku, z odrobiną białej kiełbasy i aksamitnym sosem beszamelowym. Pyszne, wiosenne i proste – idealne na śniadanie, Wielkanocne również.

Polecam!

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 jajka
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 białe kiełbasy (u mnie surowe)
  • 1 średni pomidor
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

  • Kiełbasę ugotować. Pokroić w słupki.
  • Szpinak umyć i sparzyć, wkładając na 10 sekund do osolonego wrzątku. Zahartować zimną wodą. Odcedzić, a następnie odcisnąć z resztek wody. Posiekać.
  • Do niewielkiego garnka wrzucić masło. Rozpuścić. Dodać mąkę i mieszając zasmażyć. Nie rumienić!
  • Do gorącej zasmażki, wlewać wąskim strumieniem chłodne mleko, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki.
  • Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
  • Do sosu dodać szpinak i wymieszać.
  • Z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  • Sos rozłożyć do 4 kokilek. W każdym zrobić wgłębienie. Na sos wylać ostrożnie po jednym jajku.
  • Wbijać po 3-4 kawałki kiełbasy w sos i posypać pokrojonym pomidorem.
  • Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili całkowitego ścięcie się jajek.
  • Przed podaniem oprószyć startym parmezanem.

Smacznego!

Wszystkim czytelnikom życzę smacznych świąt Wielkanocnych, spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

11 przemyśleń na temat “Jajka zapiekane w szpinaku.”

  1. ~Natalia pisze:

    Jak one apetycznie wyglądają! Tak kusić w post! ;)

    1. Pastelle pisze:

      Żaden post nie jest wieczny ;)

  2. ~aga pisze:

    Wygląda pysznie i bardzo wiosennie! Musze kiedyś zrobić! :D
    zapraszam do mnie i-heart-cooking.blogspot.com dopiero zaczynam :)

    1. Pastelle pisze:

      Zachęcam do wypróbowania takiej formy podania jajek. Prosto, szybko, smacznie i efektownie

  3. ~Majana pisze:

    Smakowitych świąt !:)
    Z takimi jajkami na pewno będą pyszne.:)
    Pozdrowienia

    1. Pastelle pisze:

      Święta się udały, choć pogoda spłatała nam nie lada psikusa. Było smacznie, rodzinnie, a zamiast wiosny za oknem, pachniały nam hiacynty w koszyczku :) Pozdrawiam cieplutko :)

  4. ~Jagoda pisze:

    Wygląda to niebywale apetycznie , mam na to mega ochotę :)

    1. Pastelle pisze:

      Koniecznie spróbuj, jeśli tylko nie masz dość jajek po świętach :)

  5. ~Wiewióra pisze:

    mmmm ale smakowite :) i te kolory… wiosennie :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję. Mam nadzieję, że wkrótce zobaczymy te kolory nie tylko na talerzach…

  6. ~Kinga pisze:

    Oj marze o takim śniadanku :P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>