Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką.

13 Flares Pin It Share 13 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 13 Flares ×

 

Kiedy po raz pierwszy przygotowywałam to danie, nawet nie sądziłam, że stanie się hitem rodzinnych poczęstunków i babskich spotkań, których wciąż mam niedosyt. Początkowo składało się niemal wyłącznie z pieczarek, ale po dodaniu szalotki i zielonego brokułu zyskało tak wiele, że nie zamierzam już więcej eksperymentować. Danie z pograniczna kategorii. Sama nie do końca wiem, czy to przystawka, przekąska, czy sałatka na ciepło. Wiem, że jest pyszne i na tym zawsze skupiam większość uwagi… Uwielbiam je za świeży wygląd, za smak, bajeczny aromat i prostotę przygotowania. Gdy mam ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego, w kilka chwil mogę mieć pełną miseczkę i zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Wystarczy wrzucić pieczarki na gorącą patelnię, zakręcić kilka razy łyżką i można zacząć zachwyty… Gwarantuję, że będą…

Składniki:

  • 500g drobnych pieczarek
  • ok 250g brokułu
  • 1 szalotka (lub niewielka cebulka)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól/ czarny pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować wodę, osolić i obgotować brokuł przez 3-5 minut. Odcedzić i włożyć do wody z lodem, by przerwać proces gotowania.
  • Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać umyte i osuszone pieczarki. Podsmażyć na dość dużym ogniu.
  • Szalotkę posiekać w piórka. Dodać do podsmażonych pieczarek, w chwili, gdy zacznie zmniejszać się ilość płynu na patelni.
  • Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodać ocet balsamiczny, potrząsnąć kilka razy patelnią i przez minutę trzymać jeszcze na ogniu.
  • Dodać brokuł i zdjąć z kuchenki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Podawać na ciepło.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

27 przemyśleń na temat “Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką.”

  1. ~Ania pisze:

    Niestety nie lubię brokułów ale bardzo lubię pieczarki więc często je robię. Te wyglądają świetnie i na pewno spróbuję doprawić je w ten sposób.

    1. Pastelle pisze:

      Bez brokułu też będą bardzo smaczne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

  2. ~Natalia pisze:

    Tez przyrządzam coś podobnego – pieczarki brązowe z cebulą, czosnkiem, pietruszką i octem balsamicznym. Nie łączyłam dania z brokułami – ale na pewno następnym razem je dodam!

    1. Pastelle pisze:

      Moje początkowo też były bez zielonego, ale dodałam i się zakochałam :)

  3. marwiol5722 pisze:

    ale zgapie dzis od ciebie ten przepis i bedzie pyszna kolacja;)

    1. Pastelle pisze:

      Będzie mi bardzo miło. Życzę smacznego :)

  4. ~Wiewióra pisze:

    Uwielbiam pieczarki w takiej formie!!! co za kolory! bosko :)

  5. ~li_lia pisze:

    Matko Kochana! Pożeram monitor. Małgosiu, jesteś moim guru. Pieczarki wyglądają jak rasowe dzieci lasu. Już wiem, co zrobię z octem balsamicznym. Pozwolisz, że ukradnę przepis?
    Tylko proszę napisz mi tak pi razy drzwi jak długo smażyć te pieczarki, żeby mi surowe nie wyszły.

    1. Pastelle pisze:

      Ewuniu, Kochana, będę zaszczycona, jeśli wykorzystasz przepis :) Pieczarki po chwili smażenia na sporym ogniu puszczą wodę, która musi odparować, by ponownie wchłonęły cały smak. Nie powinno to zająć więcej niż 10 minut.

  6. ~li_lia pisze:

    Ok Słoneczko. Zaopatrzyłam się w produkty i zaraz ruszam do kuchni :)

    1. Pastelle pisze:

      Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na obiadek :) Czekam z niecierpliwością na opinię :)

  7. ~Majana pisze:

    Jak pysznie wyglądają! Nigdy nie jadłam takich pieczarek.
    Pozdrawiam:)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję, Majanko :)

  8. ~wiola pisze:

    Uwielbiam pieczarki, na pewno wypróbuję przepis :)

    1. Pastelle pisze:

      Jeśli lubisz pieczarki, to te, na pewno Ci zasmakują. Są niezwykle aromatyczne.

  9. ~Ola pisze:

    Kochana Pastelle, nie wiem, czy widziałaś, ale ktoś bardzo brzydko i bez podania adresu Twojego bloga wykorzystał Twoje zdjęcie na FB – napisałam im o tym w komentarzu pod tym zdjęciem https://www.facebook.com/photo.php?fbid=522921871082465&set=a.192801764094479.39346.190360324338623&type=1&theater, pozdrawiam, czujna O.

    1. Pastelle pisze:

      Nie widziałam. Olu, dziękuję za czujność i reakcję. Oni może myślą, że powinnam się cieszyć, że taki duży, szanujący się serwis wykorzystał moje zdjęcie ;)

  10. ~Iga pisze:

    Wygląda bardzo apatycznie, tylko zastanawiam się ile z tego wychodzi porcji, jeśli potraktować to jako danie główne :)

    1. Pastelle pisze:

      Pieczarki po obróbce dość mocno tracą na objętości, więc te 0,5kg to wbrew pozorom nie jest tak wiele. Jeśli miałyby stanowić danie główne obstawiam, że wyszłoby ok 3 porcje, choć zastanawiam się nad dwoma. Wszystko zależy od poziomu głodu biesiadników :) Można też użyć więcej brokułu.

  11. ~aga pisze:

    a dzisiaj pieczareczki na stronie głównej onetu ;-) już od dawna mam na nie smaka ;-)

    1. Pastelle pisze:

      :) Też zauważyłam :) Trzeba im przyznać, że nie dośc, że są wyborne, to jeszcze pięknie się prezentują :)

  12. ~Jajco2000 pisze:

    Jak to pierwszy raz przeczytałem to przeczytałem ” z szaRlotką ” :D

    1. Pastelle pisze:

      Szarlotka też się znajdzie, ale to już raczej na deser :)

  13. ~Jajco2000 pisze:

    A tak wgl to pyszne danie i gratki dla autora. ^^

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję i zapraszam ponownie :)

  14. ~Monika pisze:

    Wczoraj zobaczyłam na onecie, nie zapisałam przepisu a dzisiaj od rana przekopywałam internet aby je znaleźć i znalazłam i uciekam robić, bo aż ślinka mi cieknie na sam widok!
    Cudne pozdrawiam…:))))

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję za odwiedziny i zainteresowanie przepisem. Wierzę, że pieczarki Pani zasmakują. Z mojej strony życzę smacznego i zapraszam do śledzenia i kosztowania kolejnych propozycji :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>