Tartaletki ziemniaczane.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

8 marca. Data, w kalendarzu pisana czekoladą i pachnąca pierwszymi tulipanami. Dzień, który niezmiennie, od przeszło dekady spędzam piekąc urodzinowe smakołyki. Nie zawsze były to wyszukane słodkości, nie zawsze wiedziałam co robię, nie wszystkie były piękne, nie wszystkie były równiutkie, niektóre wręcz ozdobione były „gotowym” kremem (tak, przyznaję się do tego), ale wszystkie  miały kolorową świeczkę i piekłam je od serca dla mojej pierworodnej.

Dziś jest nie inaczej, piekę od rana… A jutro będziemy dmuchać świeczki, cieszyć się z prezentów i bawić się najlepiej, jak potrafimy…

Korzystając z okazji, że sernik wylądował w piekarniku, a ja mam chwilkę czasu (zanim moja dwulatka zauważy, że siedzę), piszę do Was, bo mam coś pysznego, czym chciałabym się podzielić, mając nadzieję, że komuś przyda się przepis na takie danie.

Tartaletki podałam jako danie główne i wszystkim posmakowało. Mały w sobie coś elektryzującego, coś, co nie pozwalało przestać jeść… Chrupiące, lekko listkujące ciasto, miękkie nadzienie, przyrumieniony cheddar na wierzchu, a do tego nuta szczypiorku, którym oprószyłam nasze tartaletki. Po prostu „niebo w gębie”…

Składniki (na 6 sztuk):

  • 4 zimne, ugotowane w mundurkach średnie ziemniaki
  • 100g mieszanej włoszczyzny (pietruszka, por, seler, marchew)
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1-2łyżki lodowatej wody (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie)
  • sól/pieprz do smaku
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • ok 50g tartego cheddara
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju lub oliwy (użyłam aromatyzowanego czosnkiem i bazylią)
  • sos sojowy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

 

 

Przygotowanie:

  • 2 ziemniaki i zimne masło zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać mąkę i zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać lodowatej wody, jednak nie więcej niż 1-2 łyżki. (ja nie dodałam).
  • Włoszczyznę podsmażyć na łyżce oleju doprawiając ją do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • 2 pozostałe ziemniaki pokroić w kostkę.
  • Ciasto podzielić na 6 części. Foremki na tartaletki lekko natłuścić olejem. Wypełnić je ciastem ziemniaczanym brzegi wyciągając do góry, by nadzienie się nie wylewało.
  • Na dno każdej foremki wyłożyć po łyżce włoszczyzny i dopełnić ziemniakami.
  • Jajka, mleko, musztardę doprawić solą i pieprzem i roztrzepać aż składniki dobrze się połączą.
  • Płynem zalać tarty.
  • Posypać tartym serem.
  • Piec w temperaturze 220°C przez 30 minut. Gotowe tarty powinny być rumiane, mieć złoty kolor i dobrze odchodzić od dna foremki.
  • Podawać oprószone szczypiorkiem.

Wszystkim życzę smacznego, a kobietkom, małym i dużym, aby Dzień kobiet był co dzień  !

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Tartaletki ziemniaczane.”


  1. Ale piekne tartaletki :) Az sie glodna zrobilam!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję, zapraszam do wypróbowania – to najlepszy sposób na głody różnego pochodzenia :)

  2. ~Natalia pisze:

    Ale to musi być dobre!

    Pozdrawiam Kobietkę – małą i dużą :) Także urodzinowo ;)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję, kobietki pozdrowione :) A ja wciąz mam przed oczami Twój wspaniały torcik urodzinowy – dekoracja chyba ponad moje mozliwości.


  3. Wygląda bardzo apetycznie !!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  4. ~li_lia pisze:

    Klaudia ma jutro urodzinki? Całusy dla solenizantki.
    Jeśli chodzi o tartaletki to zdecydowanie wolę taką, wytrawną wersję.

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję, przekazałam :) Co do tartaletek, jeszcze jedne czekają na premierę :)

  5. ~magma pisze:

    wyglądają apetycznie:)

  6. ~Iga pisze:

    mam pytanko, czy w dużej formie też by wyszło, bo nie mam niestety małych tarteletek, a wygląda bardzo interesująco :)

    1. Pastelle pisze:

      Bez wątpienia wyjdzie, ale najprawdopodobniej będzie trzeba wydłużyć czas pieczenia. Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>