Klopsiki w sosie koperkowo-kaparowym.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Wpisu miało dziś nie być ze względu na chorobę najmłodszej, ale skoro maluch ogląda bajki przy drugim komputerze ze starszą siostrą, postanowiłam, że zajmę się Waszymi podniebieniami.

Ostatni przegląd moich garnków wyglądał średnio imponująco – lekki rosołek, ryż z gotowanym jabłkiem w końcu marchwianka, kleik i zwyczajna, nudna, choć pyszna pomidorowa… Siły wyższe… Przyznaję więc, że klopsiki przyrządziłam już kilka dni temu, ale nie złożyło się, by podzielić się z Wami przepisem. Robię to dziś, bo danie jest pyszne, sos wyborny, choć to tylko klopsiki (czy pulpety, jak kto woli).

Będzie szybko, prosto, pożywnie i smacznie. Jeśli lubicie takie dania, musicie spróbować tej wersji.

 

 

Składniki:

  • 1/2kg mielonego mięsa wieprzowego (lub drobiowego) – najlepsze jest własnoręcznie mielone
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (użyłam takiej )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100ml śmietany kremówki
  • ok 60g kaparów
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/2l wody
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

 

 

Przygotowanie:

  • Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim, łyżką suszonej włoszczyzny.
  • w międzyczasie do miski włożyć mięso, dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę, bułke tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem. Formować niewielkie kulki i wrzucać na gotującą się wodę.
  • Gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć kotleciki z wywaru. Wywaru nie wylewać. Przecedzić przez sito.
  • W drugim garnku rozpuścić masło. Gdy zupełnie się rozpuści, podsypać mąką i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę (nie rumienić).
  • Zasmażkę zalać większością przecedzonego bulionu i dobrze rozprowadzić. Zagotować.
  • Koperek i kapary posiekać (można zostawić kilka całych kaparów).
  • Gotujący się sos doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Dodać koperek i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Następnie dodać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć.
  • Dodać kapary i wymieszać.
  • Dodać klopsiki i podgrzać.
  • Podawać z pure z ziemniaków lub z pieczywem.

Smacznego !

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Klopsiki w sosie koperkowo-kaparowym.”

  1. ~Natalia pisze:

    Bardzo smacznie wyglądają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>