Galaretki szampańskie.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Nie wiem jak  u Was, ale u mnie zawsze po Sylwestrze zostaje sporo szampana, niezależnie od tego ile by nie kosztował i jaki wspaniały miał nie być… a jak wszystkim wiadomo, raz otwarty już nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak za pierwszym razem. Pominę fakt, że za winami musującymi nie przepadam i pijam je głównie w okresie Nowego roku. Znalazłam jednak sposób na wykorzystanie resztek z dna butelki i o dziwo smakuje mi. Deser ma wyraźny, cierpki smak wina, którą łagodzi słodka, waniliowa pianka i zapewniam, że robi piorunujące wrażenie, choć zjedzenie kilku porcji stawia w wątpliwość możliwość siadania za kierownicą samochodu…

Jest to też rewelacyjny deser na imprezy typu urodziny, czy imieniny – wiem, że wkrótce podam takie naszym gościom i jestem przekonana, że będą nieźle zaskoczeni zawartością swoich kieliszków.

 

 

Składniki:

  • 250ml białego wina musującego (u mnie półsłodkie)
  • 250ml soku z jasnych winogron (sprawdzi się też jabłkowy)
  • 50g żelatyny w proszku
  • 100g serka mascarpone
  • 80ml kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  • 50g żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.
  • Wino musujące wymieszać z sokiem winogronowym. Jeśli chcemy, by galaretki były słodsze, podgrzewamy część soku (bez wina) i dosładzamy 1-2 łyżkami cukru, studzimy i łączymy z winem i resztą soku.
  • Wino z sokiem łączymy z żelatyną i przelewamy do kieliszków lub foremek. Ilość galaretek będzie się różniła w zależności od wielkości użytych naczyń. U mnie wyszło 6 kieliszków i 3 silikonowe babeczki wielkości muffinki.
  • Odstawić do lodówki do stężenia.
  • Gdy galaretki zastygną, drugą część żelatyny (1 łyżeczkę) zalać 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić, by spęczniała.
  • Serek mascarpone utrzeć energicznie łyżką lub mikserem, a następnie połączyć z żelatyną.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i powoli i wymieszać z serkiem, jak najdelikatniej, by nie pozbawić masy puszystości.
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na stężałe galaretki tworząc piankę na szampanie.
  • Odstawić do zastygnięcia.
  • Podawać schłodzone.

Smacznego !

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

21 przemyśleń na temat “Galaretki szampańskie.”

  1. ~Babeczka pisze:

    Cudowny pomysł!:) a wykonanie jeszcze lepsze:)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję ślicznie :)

  2. ~BernadettaP pisze:

    Takie galaretki „chodzą” za mną od dawna. A Twoje są mistrzowsko wykonane, więc teraz będą mnie ścigać jeszcze bardziej :D

    1. Pastelle pisze:

      Nie wiem czy mistrzowsko, ale dziękuję i polecam. Te galaretki to coś, co na pewno warto wypróbować.

  3. ~QueenIris pisze:

    Aaaaa…pięknie wyglądają!:)

  4. ~Kats pisze:

    Świetny pomysł, galaretki wyglądają bardzo zachęcająco


  5. Faktycznie, świetny pomysł! ;-) Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  6. ~Pietrucha pisze:

    Świetny pomysł, u mnie też baardzo często zostają resztki szampana, z którym nie ma co zrobić.

    A czytając to – nie wiem czy oglądałaś – ostatnio w ‚Perfekcyjnej Pani domu’ Rozenkowa podała ciekawą poradę, by resztki soków pozostałych z imprez lub win wlać w foremki do lodów i zamrozić. Kostki wina można wrzucić potem do sosów, a soki (?) jak kupisz sok o tym samy6m smaku, dodajesz tę kostkę, przez co nie wylewasz czegoś , co jest dobre, a taka kostka soku nie rozcieńczy .

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na blog oraz konkurs :)

  7. ~Paulina pisze:

    Ale świetny pomysł na sylwestra, chyba wypróbuję za rok jak nie zapomnę ;p!

    1. Pastelle pisze:

      U mnie pomysł sprawdził się właśnie po Sylwestrze, w Nowy rok

  8. ~Natalia pisze:

    Nigdy nie przepadałam za szampanem, ale taką galaretkę chętnie bym spróbowała :)

    1. Pastelle pisze:

      No to tak jak ja. Szampana piję głównie dla towarzystwa, ale galaretkę zjadłam z miłą chęcią :)

  9. ~gin pisze:

    Bardzo mi się takie galaretki podobają – z pewnością wypróbuję :)

    1. Pastelle pisze:

      Polecam :)

  10. ~Alicja pisze:

    ale sie nabrałam, myślałam że to szampan z bitą śmietaną :D haha

    1. Pastelle pisze:

      hi hi ;)

  11. ~li_lia pisze:

    Małgosiu Kochana, wreszcie zrobiłam swoje jello shots. Poszłam na łatwiznę, korzystając z gotowych galaretek, ale nie ukrywam, że zainspirowałaś mnie do ciekawego eksperymentu :)

    1. Małgosia pisze:

      Karnawał to idealny czas na takie shoty, a gotowe galaretki to bardzo dobre ułatwienie :)


  12. Wyglądają bajecznie, muszą być boskie :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>