Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

 

Skończyły się święta, minęła fascynacja słodkimi wypiekami, znów chętniej sięgamy po proste, sprawdzone przepisy i wytrawne dania. Puszki, w których jeszcze kilka dni temu pełno było pachnących słodkości zaczęły zresztą już świecić pustkami. Może to i lepiej, bo jak długo  można faszerować się bakaliami i pierniczkami, niezależnie od tego jakie pyszne by  nie były…

Ani się obejrzę, a będę piec wspaniałości na 2 urodziny mojej najmłodszej latorośli i moje… ekhem… kolejne – jeszcze tego nie wiecie, ale tak, tak obchodzimy je tego samego dnia… Dlatego też oszczędzam siły i serwuję dziś Wam i nam sprawdzone, pyszne i zupełnie niesłodkie domowe krokiety z mięsem – noworoczna klasyka w czystej postaci, smaczna cały rok, na co dzień i od święta. Zazwyczaj robię ich więcej, a nadwyżki mrożę – to świetny sposób na szybki obiad lub kolację, bo krokiety po rozmrożeniu i podsmażeniu nic nie tracą na smaku.

Składniki:

ciasto na ok 15 naleśników:

  • 2 jajka
  • ok 10 stosunkowo pełnych łyżek mąki pszennej
  • ok. 1/2 litra mleka lub mleka zmieszanego z wodą w stosunku 1:1
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy

farsz:

  • ok 1kg mięsa wieprzowego (niezbyt chudego – np łopatka)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • 2-3 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól/pieprz
  • majeranek
  • chili mielone

+

  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Mięso razem w przyprawami i warzywami wrzucić do wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru i ostudzić. Zachować marchewkę i pietruszkę.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Konsystencja powinna przypominać konsystencję śmietany. Upiec dość cienkie naleśniki.
  • Mięso zmielić niezbyt drobno.
  • Posiekać 1 cebulę, podsmażyć na oliwie lub łyżce smalcu (najlepiej domowego).
  • Dodać zmielone mięso i podsmażyć. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, majerankiem i/lub czosnkiem)
  • Na rozłożony naleśnik nakładać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać krokiety.
  • Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażyć na złoty kolor na oliwie z odrobiną masła.
  • Podawać na ciepło. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.

Smacznego !

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

20 przemyśleń na temat “Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka.”

  1. ~magda pisze:

    Idealne do barszczyku! :)

  2. ~Olinka pisze:

    Śliczne krokieciki :) dziękuję za dodanie do mojej krokiecikowej akcji :) Pozdrawiam Cię serdecznie i życze kolejnych fascynujących wpisów :)

    1. Pastelle pisze:

      Bardzo mi miło brać udział w akcji. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko.

  3. ~nikollet85 pisze:

    uwielbiam krokiety, zwłaszcza z barszczykiem :)

    1. Pastelle pisze:

      Krokiet + barszczyk to nieodłączna para :)


  4. Faktycznie pyszny przepis

    1. Pastelle pisze:

      Moja rodzinka je uwielbia :)


  5. Wyglądają na prawdę świetnie. Chociaż goździki w farszu napawają mnie lekką obawą :) Ale trzeba będzie spróbować, przy najmniej na części farszu.

    1. Pastelle pisze:

      Przyprawy dodane podczas gotowania mięsa nie są wyraźnie wyczuwalne w farszu, jednak oddają mięsu to, co najlepsze.

  6. ~Ania pisze:

    A po co zachowywać marchewkę i pietruszkę? Chciałabym zrobić krokiety i to mi w przepisie nie pasuje …

    1. Pastelle pisze:

      Fakt, nie uściśliłam tego. Warzywa dodałam posiekane lub zmielone razem z mięsem do farszu. W zasadzie nie jest to konieczne i można ten etap pominąć, ale ja zawsze dodaję.
      Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam :)

      1. ~wiki pisze:

        a możesz zdradzić jak robisz barszcz

        1. Pastelle pisze:

          Myślę, że mogę :) Najbardziej lubię ten z pieczonych buraczków.
          W wielkim skrócie: Buraki myję dokładnie, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku ułożone na blaszce do miękkości. W tym czasie przygotowuję bulion warzywny lub mięsny z kilkoma ząbkami czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami. Odcedzam. Buraczki ścieram na tarce i podsmażam na odrobinie oliwy lub masła. Wrzucam do bulionu, doprawiam do smaku solą i pieprzem, zakwaszam odrobinę octem winnym lub sokiem z cytryny. Czasem dodaję pół łyżki koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia, ale rzadko. Podgrzewam chwile na wolnym ogniu i zdejmuję z ognia przed zagotowaniem. Na koniec doprawiam majerankiem. Najlepszy na drugi dzień :)

          1. ~wiki pisze:

            dziękuję ,właśnie jutro mam robić krokiety a barszcz do nich tworzy super danie ,na pewno go wypróbuję .

          2. Pastelle pisze:

            Życzę dobrej zabawy podczas gotowania i smacznego podczas konsumpcji :)

  7. ~Daga pisze:

    Proponuję wieprzowinę zastąpić antrykotem – farsz jest delikatniejszy i dużo mniej kaloryczny. Pozdrawiam :-)

  8. ~slawomir66 pisze:

    Wspaniałe. Moja żonka robi takie właśnie do barszczyku czerwonego. No może bez goździków ale równie wyśmienite. Wersja postna to z kapustą i grzybami też robi u mnie furorę.

    1. Małgosia pisze:

      Goździki nie są tu mocno wyczuwalne, dodają tylko odrobinę korzennego smaku do mięsa.

  9. ~Vitek pisze:

    Ja dodaje do gotowania do miesa 60 deko pieczarek i po zmieleniu mieszam z miesem

    1. Małgosia pisze:

      Muszą być pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>