Strucla z morelami i migdałowym krokantem (bez jajek).

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Od kiedy po raz pierwszy upiekłam to ciasto kilka lat temu, nie ma grudnia, by nie pojawiła się na naszym stole. Jest pyszna, drożdżowa, pachnąca migdałami i amaretto, pełna aromatycznych moreli i tego, co z cukru najlepsze – wspaniałego złocistego karmelu. Uwielbiam ją za to, że świetnie się przechowuje i z dnia na dzień nabiera coraz więcej smaku. Z powodzeniem można cieszyć się nią w Boże narodzenie i przywitać Nowy Rok. Strucla, bo o niej właśnie mowa z podanych składników wychodzi imponujących rozmiarów. Nie warto jednak robić jej mniejszej, bo jest pyszna i wyjątkowa. Kto nie próbował, ten powinien jak najszybciej ją upiec, bo choć wymaga nieco poświęcenia i czasu, to zapewniam, że się opłaci…

 

 

 

Składniki:

  • 200g suszonych moreli
  • 100ml likieru amaretto
  • 270g cukru
  • 200g migdałów bez skórki
  • 500g mąki
  • 40g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250g masła
  • 100g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 80g cukru pudru
  • olej do posmarowania folii aluminiowej

Przygotowanie:

  • Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obrać ze skórki.
  • Kilka moreli i kilka całych migdałów odłożyć do dekoracji. Resztę moreli posiekać i zalać amaretto. Odstawić na 1-2 godziny, by nasiąkły. Migdały posiekać.
  • 200g cukru wysypać na suchą rozgrzaną patelnię i poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje. Do gorącego karmelu wsypać posiekane migdały i wymieszać. Przetrzymać chwilę na ogniu aż karmel ponownie się rozgrzeje.
  • Folię aluminiową posmarować olejem. Na folię wylać gotowy krokant i rozsmarować. Odstawić do ostygnięcia na płaskiej powierzchni, po czym posiekać.
  • Do miski wsypać mąkę, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać je kilkoma łyżkami letniego mleka, oprószyć łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W tym czasie stopić 200g masła, dodać resztę mleka i całość lekko przestudzić.
  • Do rozczynu dodać roztopione masło z mlekiem, cukier waniliowy, mielone migdały, sól oraz resztę cukru.
  • Wyrobić gładkie ciast, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
  • Morele osączyć i dodać razem z posiekanym krokantem (odłożyć 2 łyżki do dekoracji) do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie zagnieść, uważając na ostre cząstki karmelu. Uformować struclę – długi, lekko spłaszczony wałek.
  • Ciasto wyłożyć na dużą, prostokątną blachę wyłożoną pergaminem.
  • Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie obniżyć temperaturę do 175°C i piec kolejne 40 minut.
  • Stopić pozostałe masło i polać jeszcze gorącą struclę. Oprószyć 1/3 cukru pudru. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotową struclę udekorować odłożonym krokantem, migdałami i morelami i odstawić do wystygnięcia.
  • Struclę przechowywać zawiniętą w pergamin lub folię aluminiową.

Smacznego !

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Strucla z morelami i migdałowym krokantem (bez jajek).”

  1. ~DeeDee pisze:

    Wygląda niesamowicie apetycznie!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję, jest bezkonkurencyjna – bija wszystkie znane mi dotąd keksy.

  2. ~Weronika pisze:

    Śliczne zdjęcia !
    Zapraszam na fanpage na FB

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  3. ~nikollet85 pisze:

    bardzo apetyczne zdjęcie :)

    1. Pastelle pisze:

      A ciasto jakie pyszne ;D

  4. ~Natalia pisze:

    Wygląda niezwykle wykwintnie. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>