Styropian, czyli słynny sernik bez sera.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

 

Wiele ciast o intrygujących nazwach zrobiło ogromną karierę. Któż nie zna choćby pleśniaka, który mimo swej zupełnie niejadalnej i nieapetycznej nazwy ma ogromną rzeszę amatorów. Sama do nich należę, a przez wiele lat było to jedno z ulubionych ciast mojego lubego. Jakiś czas temu odkryłam kolejne ciekawe ciasto o jeszcze ciekawszym imieniu… Piecze się je jak sernik, pachnie jak sernik i równie wybornie smakuje, znany jest jako styropian i nie ma w nim ani grama sera. Na dodatek nie opada, nie kaprysi, zawsze się udaje i jest pyszne – przepis w krótkim czasie obiegł całą moją rodzinę i cieszy się sporą popularnością. Wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali, odsyłam poniżej po przepis warty zapamiętania – w okresie nadchodzących świąt z powodzeniem może zastąpić tradycyjny sernik. Polecam.

 

Zapraszam na sernik bez sera – styropian.

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 250g masła

Masa:

  • 1litr jogurtu naturalnego typu greckiego (lub śmietany)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g wiórków kokosowych

+ słoiczek dżemu, u mnie z kiwi i limonki

(przepis zaczerpnięty z sieci)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.
  • W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania.
  • Następnie dodać jogurt, najlepiej w temp. pokojowej, suchy proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
  • Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować i wyłożyć dno blachy)
  • Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową i wyrównać.
  • Na wierzch zetrzeć równomiernie resztę ciasta.
  • Piec w 180°C przez 50-60 minut, a następnie powoli  schłodzić w uchylonym piekarniku tak, jak zwykło się to robić w przypadku serników.

 

Smacznego !

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

19 przemyśleń na temat “Styropian, czyli słynny sernik bez sera.”

  1. ~Agata pisze:

    Ja jednak pozostanę fanką sera w serniku, chociaż nazwa faktycznie intryguje. ;)

    1. Pastelle pisze:

      To właśnie przez tę nazwę zdecydowałam się upiec to ciasto. Ocena wypadła bardzo pozytywnie, dlatego polecam.

  2. ~wiola pisze:

    sernik to moje ukochane ciasta i jakoś taki bez sera do mnie nie przemawia ale nazwa intrygująca więc wypróbuję, aczkolwiek muszę zrezygnować z wiórków bo ich nie cierpię

    1. Pastelle pisze:

      Moja Droga, zapewniam Cię, że styropian smakuje jak rasowy sernik. Upiekłam go w zasadzie z ciekawości, nie do końca wierząc zapewnieniom, że może zastąpić sernik i byłam pozytywnie zaskoczona. Do tego stopnia, że upiekłam ponownie, bez wiórków, na czekoladowym spodzie, z inną konfiturą i tez był pyszny :)

  3. ~nikollet85 pisze:

    intrygująca nazwa, oj na pewno wypróbuję tej przepis u mnie w domu:)

    1. Pastelle pisze:

      Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję :)

  4. ~Natalia pisze:

    Słyszałam o nim, ale jeszcze nie miałam okazji jeść. Prezentuje się pysznie w Twoim wydaniu, chętnie bym podebrała kawałek

    1. Pastelle pisze:

      Zapraszam wobec tego na kawałeczek. o byłby bardzo miły wieczór… Rozmarzyłam się :)

  5. ~Alicja pisze:

    Chyba wiem co będę robiła w Święta ;)
    Jeżeli polecasz to musi być pyszne ! Ale będą mieli miny jak powiem, że to nie jest tak do końca sernik … :D

    1. Pastelle pisze:

      Jest pyszne i to bardzo. Sama byłam zaskoczona efektem :)

  6. ~Gama pisze:

    Ślinka cieknie a tu jeszcze godzina w pracy…

    1. Pastelle pisze:

      Godzinka zleci szybko, gorzej, że do weekendu daleko ;)

  7. ~ala pisze:

    witam mam pytanie, na jakie wymiary blaszki jest ten przepis?

    1. Pastelle pisze:

      Z podanych składników wyjdzie duży serniczek w prostokątnej blaszce

  8. ~Maria pisze:

    W podobnych przepisach do ciasta używany jest tłuszcz (margaryna, masło). Tu go nie ma. Świadomie, czy przez zapomnienie?

    1. Pastelle pisze:

      Zgadza się, maslo gdzieś mi umknęło. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi już poprawiam przepis. Pozdrawiam serdecznie.

  9. ~Alicja pisze:

    Piekłam serniczek jogurtowy w grudniu , teraz mam na urodziny mamy zamówienie , tak bardzo wszystkim smakował . Ja dałam dżem z czarnej porzeczki . Polecam ciacho bo jest pyszne , a jak ktoś nie toleruje wiórków to w Biedronce są bardzo mocno mielone więc ,,nie chodzą po zębach,,, ;)

    1. Pastelle pisze:

      Z porzeczkową też musiał być pyszny – to mój ulubiony smak :)

  10. ~Michał pisze:

    Pyszniaście wygląda :) Przepis dla żony już wydrukowany :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>