Ciasteczka czekoladowo-miętowe.

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Dawno nie piekłam ciasteczek… żadnych ciasteczek, prawda? A przecież są takie dni, że ma się ochotę na takie maleństwo. Najlepiej, żeby było wtedy w zasięgu ręki i najlepiej czekoladowe. Tak więc spełniłam swoją niewielką zachciankę – oczywiście okazało się, że wszyscy marzyli o takich właśnie ciasteczkach tak więc mam towarzystwo przy puszce, ale w końcu rodzina jest po to, by dzielić się z nią tym, co ma się najlepsze.

Za każdym razem gdy otwieram wieko puszki uderza mnie boski zapach czekolady z lekką nutą mięty. Ciasteczka są lekko chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Intensywny smak czekolady i polewa miętowa świetnie się uzupełniają tworząc wyśmienitą całość, która sprawia, że zaczęłam widzieć świat może nie na różowo, ale w barwach najlepszej na świecie czekolady…

Zapraszam i Was, Kochani na ciasteczka czekoladowo- miętowe.

 

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150g brązowego cukru
  • 100g masła
  • 50g ciemnego kakao
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta aromatu miętowego

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  • Dodać jajko i utrzeć na jednolitą masę.
  • Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem i dodać do masy maślanej. Dokładnie wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i dodać do ciasta i ponownie wymieszać.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i lekko spłaszczać dłonią.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 12 minut. Ciasteczka nie powinny zbyt długo się piec, gdyż zrobią się zbyt suche i twarde.
  • Wystudzić.
  • Gdy ciasteczka ostygną, przygotować polewę. 70g cukru (może być puder), kakao, 2 łyżki wody i aromat miętowy podgrzać aż składniki się dobrze połączą. Jeszcze gorąco polewą lekko polać zimne ciasteczka. Polewa jest tak intensywna w smaku, że wystarczy odrobina na każdym ciasteczku.

Smacznego !

 

Przepis na ciasteczka wg Nigelli Lawson.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Ciasteczka czekoladowo-miętowe.”


  1. Śliczne Ci serduszko wyszło na tym najdalszym ciasteczku.

  2. ~Ola pisze:

    smak mojego Taty, byłby zachwycony :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  3. ~nikollet85 pisze:

    o wow! .. nigdy takich nie jadłam… musza byc pyszne:))

    1. Pastelle pisze:

      Zbliża się weekend, więc można upiec. Naprawdę szybko je się robi, a smakują bardziej czekoladowo niż sama czekolada :)

  4. ~Patryk pisze:

    Te ciasteczka muszą być pyszne. Jutro idę do sklepu po składniki i zaskoczę swoją dziewczynę :)

    1. Pastelle pisze:

      Polecam i zapraszam do podzielenia się wrażeniami :)

  5. ~Beata pisze:

    Jak zmodyfikowac przepis by wyszły czekoladowo pomaranczowe?…

    1. Pastelle pisze:

      Mięta w ciasteczkach występuje dopiero w lukrze i tu należałoby poczynić zmiany. Wyeliminować kakao, zamiast wody dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dla wzmocnienia smaku można dodać łyżeczkę startej skórki. Jeśli natomiast miałyby być naprawdę pomarańczowe, dodałabym skórki smażonej, kandyzowanej lub świeżo startej bezpośrednio do ciasta. W tym jednak przypadku zrobiłabym zwykłą, czekoladową polewę, żeby nie przesadzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>