Czekoladowe muffinki z kandyzowaną marchewką.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Zmiana czasu na zimowy i od razu za oknem zrobiło się biało… Czcigodna Pani Zima nie pomyślała, że w lesie jeszcze grzyby rosną, a ludzie cieszą się ostatnimi kwiatami na balkonach. Na liście na drzewach pokryte białą pierzynką też jakoś dziwnie mi się patrzy, ale co zrobić, spadło i koniec.

Przez to wszystko snuję się senna po pokoju i zupełnie na nic nie mam ochoty. No, w sumie nie do końca na nic, bo mojej czekoladowej muffinki nie odmówię. Karmelizowana marchewka może i nie zmieniła im znacznie smaku, ale jej ciekawa, lekko „żelkowa” konsystencja dodała charakteru i wyjątkowości. Okazuje się, że mam czasem całkiem niezłe pomysły. Polecam, babeczki są wyśmienite – bardzo czekoladowe, ale zupełnie inne niż te, które do tej pory piekłam.

 

 

Sposób na kandyzowaną marchewkę:

  • ok 350g marchwi, posiekanej w drobniutką kostkę
  • ok. 250g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  • Pokrojoną marchewkę zalać niewielką ilością wody. Dodać masło i poddusić pod przykryciem.
  • Gdy większość wody wyparuje, a marchewka będzie już niemal miękka, dodać połowę cukru i podsmażyć kilka minut pilnując by się nie przypaliło. Odstawić pod przykryciem na 10 godzin.
  • Po 10 godzinach dodać połowę pozostałego cukru i kilka łyżek wody i podsmażyć ponownie. Znów odstawić na 10godzin.
  • Po upływie kolejnych 10 godzin czynność powtórzyć, dodając resztę cukru. Na koniec smażenia dodać sok z cytryny.
  • Gorącą marchew przełożyć do słoiczka, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.

 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 60g masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • szklanka kandyzowanej marchewki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru demerara
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jajko i szczyptę soli, a gdy składniki się połączą, śmietanę.
  • Dodaj przesianą mąkę połączoną z kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dorzuć posiekaną czekoladę i kandyzowaną marchewkę.
  • Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 minut.

 

Smacznego !

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Czekoladowe muffinki z kandyzowaną marchewką.”

  1. ~nikollet85 pisze:

    przepysznie wyglądają takie babeczki… nigdy nie jadłam kandyzowanej marchwi..

    1. Pastelle pisze:

      i gwarantuję, że są pyszne. Co do marchewki, to jak to wszystko kandyzowane jest mega słodkie, lekko cytrynowe, o fajnej konsystencji. Warto spróbować :)

  2. ~lolz pisze:

    Jak długo taka kandyzowana marchewka powinna wytrzymać w lodówce?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>