7 Flares Pin It Share 1 Facebook 5 Twitter 0 Google+ 1 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.

2-bialy-chleb-na-zakwasie

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki pszennej
  • 8g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
  • Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
  • Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

 

Przepis na mój ulubiony chleb zaczerpnęłam z Pracowni wypieków.

 

1-bialy-chleb-na-zakwasie

Smacznego !

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!