8 Flares Pin It Share 1 Facebook 5 Twitter 0 Google+ 2 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.

2-bialy-chleb-na-zakwasie

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki pszennej
  • 8g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
  • Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
  • Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

 

Przepis na mój ulubiony chleb zaczerpnęłam z Pracowni wypieków.

 

1-bialy-chleb-na-zakwasie

Smacznego !

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)