Łatwy chleb na zakwasie.

8 Flares Pin It Share 1 Facebook 5 Twitter 0 Google+ 2 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.

2-bialy-chleb-na-zakwasie

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki pszennej
  • 8g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
  • Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
  • Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

 

Przepis na mój ulubiony chleb zaczerpnęłam z Pracowni wypieków.

 

1-bialy-chleb-na-zakwasie

Smacznego !

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

13 przemyśleń na temat “Łatwy chleb na zakwasie.”

  1. ~wiola pisze:

    Oj zakwas to już wyższa szkoła jazdy, chyba nie dla mnie .
    Chlebek wygląda pysznie :)

    1. Pastelle pisze:

      A ja myślę, że w życiu wszystkiego trzeba spróbować. Dzięki takiemu podejściu wiem, że nie taki zakwas straszny… Szczególnie z takim prostym przepisem.

    1. Pastelle pisze:

      I to jak pyszny ;)

  2. ~zagubiona pisze:

    Mam właśnie zakwas żytni w lodówce i jeden chleb mi nie wyszedł,ale to z innego przepisu.A Twój wygląda całkiem inaczej:)Może odważę się spróbować.A mąkę pszenna dajesz zwykłą?

    1. Pastelle pisze:

      I ja piekłam z niejednego przepisu i wygląda na to, że ten jest najpewniejszy. Co do mąki to na zdjęciu jest chlebek upieczony na mące pszennej typ 650, ale można poeksperymentować, pomieszać uzyskując za każdym razem nieco inny efekt.

  3. ~zagubiona pisze:

    Może to głupie,ale czy ten zakwas jest w chlebie wyczuwalny?Dopiero zaczynam z chlebami na zakwasie,do tej pory najczęściej piekłam orkiszowy:)Czyli mogę dodać też żytniej mąki do tej pszennej?A co masz na myśli pisząc „aktywny zakwas?”Po wyjęciu z lodówki co mam z nim najopeirw zrobić,zeby upiec chleb?

    1. Pastelle pisze:

      Smak chleba na zakwasie jest po prostu inny niż na zwykłych drożdżach. Tak jak napisałam wcześniej, można dowolnie eksperymentować z rodzajami mąki otrzymując różny efekt. Chleb z mąką żytnią będzie znacznie ciemniejszy i inny w smaku. co do zakwasu to po wyjęciu go z lodówki należy odczekać aż się nieco ogrzeje, po czym „dokarmić go” – dodać tej samej mąki z jakiej został przygotowany i tyle samo letniej wody. Po 12 godzinach w temperaturze pokojowej jest gotowy do pieczenia.

      1. ~zagubiona pisze:

        Dziękuję Ci bardzo.Chyba się skuszę i któregoś dnia spróbuję go upiec:)

        1. Pastelle pisze:

          Naprawdę warto :)

  4. ~zorra pisze:

    Perfect loaf!

    Thank you for baking for Word Bread Day . Hope you will join us next year again!

    1. Pastelle pisze:

      Tkank You. It was a great pleasure to bake with You :)

  5. ~36natalka pisze:

    Wlasnie upieklam ten chleb. Smaczny,aromatyczny,chrupica skorka a w srodku delikatny i tak pieknie pachnie… Prawda jest,ze chleb na zakwasie smakuje zupelnie inaczej.Dziekuje Gosiu.Twoje przepisy nie sa skomplikowane i przez to wlasnie sa cudowne.Ty ulatwiasz i dzieki temu pobyt w kuchni daje tyle radosci.Pozdrawiam -))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>