Pikantna pasta z wędzonej makreli.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Czasami nie ma się ochoty na szynkę, ser, czy pomidorka na kanapce, a czasami po prostu zostaje kawałek wędzonej ryby i nikt ani myśli jej jeść. Jedzenia wyrzucać nie należy i najlepiej byłoby kupować tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść, ale zdarza się tak, że dana porcja jest zbyt duża. Wystarczy wtedy pomysł na wykorzystanie tego, na co nikt już nie ma ochoty w niezmienionej formie. Takim właśnie pomysłem jest pasta do kanapek. Można przygotować ją z wędzonej ryby tak jak ja tym razem, można też wykorzystać resztki pieczonego mięsa z niedzielnego obiadu lub wędzoną szynkę, czy podsuszaną kiełbasę. Pełna dowolność, zawsze pysznie smakuje, szczególnie ze świeżym domowym chlebem…

Taką pastę warto przygotować samemu z jeszcze jednej, prostej przyczyny: w jej składzie będzie tylko to, co zechcemy, by było i wiemy co jemy. Przygotowanie za to nie przysporzy nam najmniejszego problemu.

 

Wystarczy połączyć kilka składników, by kanapka nabrała nowego smaku…

 

 

 

Składniki:

  • 1/2 wędzonej makreli
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżeczka pikantnej musztardy
  • kawałek papryczki chili
  • kilka pędów szczypiorku
  • natka pietruszki
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  • Rybę obrać ze skóry i oczyścić z ości.
  • Z papryczki usunąć nasionka i drobno posiekać – ilość dowolnie dostosować do własnych upodobań.
  • Szczypiorek posiekać.
  • Wszystkie składniki oprócz szczypiorku i papryczki wrzucić do miski blendera i zmiksować na pastę.
  • Doprawić do smaku, dodać posiekany szczypiorek i papryczkę i dokładnie wymieszać.
  • Odstawić w chłodne miejsce, podawać z pieczywem.

 

Smacznego !
The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Pikantna pasta z wędzonej makreli.”

  1. ~Droczilka pisze:

    Klasyczna pyszna pasta z makreli. Mniami! :-)

  2. ~matylda pisze:

    bardzo mi się podoba ten przepis. :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję. Moja mama już taką robiła, z tym, że wszystkie składniki bardzo drobno siekała. Ja idę na łatwiznę i używam blendera. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>