Klopsiki w sosie curry.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Dziś dla odmiany nie będzie słodko. Przynajmniej na blogu, bo Córeczka po wylaniu i rozmazaniu pół litra wody na panele słodzi mi buziakami i maślanymi oczętami siedząc na stole, zaraz obok klawiatury.

Podobne curry robiłam kiedyś z kurczakiem, ale że tym razem nie miałam ochoty biec do sklepu, wykorzystałam mięso mielone. Dochodzę do wniosku, że mięso, które pojawia się w naszym domu dość często przybiera formę mielonego, ale na szczęście nie brakło mi jeszcze pomysłów na jego podanie.

Oto jeden z nich: Klopsiki w sosie curry z rodzynkami.

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego np drobiowego
  • 3 spore cebule
  • garść rodzynek
  • jajko
  • kajzerka lub łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz/majeranek do smaku
  • jogurt naturalny np grecki
  • przyprawa curry
  • ok. 1/2l bulionu warzywnego lub wody
  • ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Z mięsa mielonego, namoczonej kajzerki, jajka, przeciśniętego czosnku i przypraw zrobić masę na kotleciki mielone.
  • Cebulę pokroić z piórka i zeszklić na łyżce oleju w głębokiej patelni.
  • Wyjąć cebulę i obsmażyć na złoty kolor kotleciki wielkości większych orzechów włoskich.
  • Dodać zeszkloną wcześniej cebulę, rodzynki i podlać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię i dusić przed ok 10 minut na niewielkim ogniu.
  • Potrawkę doprawić sporą ilością curry. Potrawa powinna nabrać żółtego odcienia i wyraźnego zapachu przyprawy.
  • Na koniec dodać ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia.
  • Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Przed zaserwowaniem, posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Moja rada:

Potrawka pięknie gęstnieje po kilkunastu minutach, a sos robi się bardziej kremowy i dokładnie pokryje kotleciki. Na zdjęciu nie udało mi się tego pokazać, ponieważ dzieciaki były strasznie głodne i nie mogłam czekać aż sos zgęstnieje.

 

Smacznego !
The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Klopsiki w sosie curry.”

  1. ~matylda pisze:

    nie przepadam za klopsami, ale Twoj przepis bardzo mi sie podoba. ;)

  2. ~sylwia pisze:

    właśnie robie te klopsiki mam nadzieje że mężowi zasmakują klopsy w nowej formie:)

    1. Pastelle pisze:

      Też mam taka nadzieję :) U mnie wszyscy uwielbiają curry, nawet najmłodsza zajada ze smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>