Klopsiki w sosie curry.

4 Flares 4 Flares ×

 

Dziś dla odmiany nie będzie słodko. Przynajmniej na blogu, bo Córeczka po wylaniu i rozmazaniu pół litra wody na panele słodzi mi buziakami i maślanymi oczętami siedząc na stole, zaraz obok klawiatury.

Podobne curry robiłam kiedyś z kurczakiem, ale że tym razem nie miałam ochoty biec do sklepu, wykorzystałam mięso mielone. Dochodzę do wniosku, że mięso, które pojawia się w naszym domu dość często przybiera formę mielonego, ale na szczęście nie brakło mi jeszcze pomysłów na jego podanie.

Oto jeden z nich: Klopsiki w sosie curry z rodzynkami.

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego np drobiowego
  • 3 spore cebule
  • garść rodzynek
  • jajko
  • kajzerka lub łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz/majeranek do smaku
  • jogurt naturalny np grecki
  • przyprawa curry
  • ok. 1/2l bulionu warzywnego lub wody
  • ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Z mięsa mielonego, namoczonej kajzerki, jajka, przeciśniętego czosnku i przypraw zrobić masę na kotleciki mielone.
  • Cebulę pokroić z piórka i zeszklić na łyżce oleju w głębokiej patelni.
  • Wyjąć cebulę i obsmażyć na złoty kolor kotleciki wielkości większych orzechów włoskich.
  • Dodać zeszkloną wcześniej cebulę, rodzynki i podlać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię i dusić przed ok 10 minut na niewielkim ogniu.
  • Potrawkę doprawić sporą ilością curry. Potrawa powinna nabrać żółtego odcienia i wyraźnego zapachu przyprawy.
  • Na koniec dodać ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia.
  • Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Przed zaserwowaniem, posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Moja rada:

Potrawka pięknie gęstnieje po kilkunastu minutach, a sos robi się bardziej kremowy i dokładnie pokryje kotleciki. Na zdjęciu nie udało mi się tego pokazać, ponieważ dzieciaki były strasznie głodne i nie mogłam czekać aż sos zgęstnieje.

 

Smacznego !
The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

3 przemyślenia na temat “Klopsiki w sosie curry.”

  1. ~matylda pisze:

    nie przepadam za klopsami, ale Twoj przepis bardzo mi sie podoba. ;)

  2. ~sylwia pisze:

    właśnie robie te klopsiki mam nadzieje że mężowi zasmakują klopsy w nowej formie:)

    1. Pastelle pisze:

      Też mam taka nadzieję :) U mnie wszyscy uwielbiają curry, nawet najmłodsza zajada ze smakiem.

Komentowanie wyłączaone