Ciasto orzechowe z białą czekoladą a’la brownie.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

Jesień to ta pora roku, gdy słodkie smakuje najlepiej. Wyposzczeni przez letnie upały domownicy chętniej sięgają po cięższe słodkości. Ja również podświadomie realizuję przepisy pełne czekolady, orzechów, czy korzennych przypraw. W kilka chwil dom wypełnia mgiełka rozgrzewających zapachów… Aż nie można się doczekać chwili, gdy znajdą się w ustach.

Pierwsza tegoroczna jesienna niedziela była piękna, słoneczna i leniwa. Podczas spaceru zbieraliśmy kasztany i orzechy. Te ostatnie sprawiły nam najwięcej radości choć umiejętnie chowały się przed nami w gęstej trawie. Natchnęło mnie to do upieczenia ciasta orzechowego, do którego intuicyjnie dodałam białej czekolady. W efekcie otrzymałam słodkie, czekoladowe, rozpływające się w ustach ciastko pełne chrupiących orzechów, przypominające popularne ostatnio brownie. Nie będę dużo pisać – tego po prostu trzeba spróbować…

 

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka

Warstwa czekoladowo-orzechowa:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 posiekanej tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:

  • Z podanych składników przygotować kruszonkę.
  • Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wysypać okruchy ciasta i przyciskając dłonią, wygnieść dno blachy. Wstawić na 15-30 minut do lodówki.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić blachę z ubitą kruszonką. Podpiec na jasnozłoty kolor.
  • W misce ubić mikserem 1 jajko, 3 żółtka i cukier na jasną, kremową masę. Dodać kakao, posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać.
  • Pozostałe biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Ubite białka delikatnie połączyć z masą i wylać na podpieczony spód.
  • Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do przestygnięcia.

 

Smacznego :)
The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

14 przemyśleń na temat “Ciasto orzechowe z białą czekoladą a’la brownie.”

  1. ~Asia pisze:

    Muszę wypróbować ten przepis!

    1. Pastelle pisze:

      Polecam :)


  2. Wygląda przepysznie :)

    1. Pastelle pisze:

      I było smaczne. Dziękuję za komentarz :)

  3. ~gin pisze:

    Tak, jesienią lepsze są cięższe słodkości, a czekolada jest jak najbardziej wskazana. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie, w sam raz do kubka gorącej herbaty w deszczowy wieczór… :)

    1. Pastelle pisze:

      Czekolada teraz smakuje lepiej niż kiedykolwiek, a ciasto polecam, wyszło naprawdę niezłe.

  4. ~phelka pisze:

    Jakie wymiary ma miec blaszka?

    1. Pastelle pisze:

      Ja użyłam blaszki o wymiarach 25x30cm

  5. ~phelka pisze:

    Dziekuje! wyprobuje w weekend :)

    1. ~phelka pisze:

      Pycha! Zanioslam do pracy i cale biuro bylo pod wrazeniem :)

      1. Pastelle pisze:

        Bardzo się cieszę, że wypiek się udał :)

  6. ~Kasia pisze:

    Ciasto beznadziejne dziś zrobiłam NIE POLECAM!!!! tragedia

    1. Pastelle pisze:

      Rozumiem, że ciasto nie spełniło Pani oczekiwań. Szkoda tylko, że nie napisała Pani dlaczego się nie udało, czy też nie smakowało, gdzie pojawił się problem. U mnie i u osób, które dotychczas je piekły i jadły, zostało bardzo dobrze przyjęte, ale szanuję Pani opinię. Dziękuję za komentarz i zapraszam do przejrzenia innych przepisów, być może znajdzie Pani coś bardziej odpowiedniego dla siebie i rodziny. Pozdrawiam.

  7. ~Tema pisze:

    Przepis ten zapisałam sobie i z pewnością skorzystam z niego przy najbliższej okazji. Ciasto po składnikach zapowiada się bardzo smacznie i bajecznie czekoladowo co cieszy nie tylko moje podniebienie ale w szczególności podniebienia moich pociech.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>