Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.

4 Flares 4 Flares ×

 

Wreszcie się doczekałam od dawna planowanego remontu. Ogromną przyjemność sprawia mi projektowanie własnych mebli. Gorzej już ze sprzątaniem po ekipie wymieniającej okno… W każdym razie siedząc przed komputerem wypada posilić swój mózg do pracy czymś smacznym… Na szczęście prace remontowe nie wyrwały mnie na dobre z kuchni (choć mocno utrudniły do niej dostęp) i mogę delektować się nowym sernikiem – zarzekałam się, że ten jest tylko mój i nie dam go nikomu, w końcu jednak uległam i się  podzieliłam.

Tym razem upiekłam wspaniale kremowy sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie, do którego dodałam dla urozmaicenia płatki migdałów, które delikatnie chrupią pod zębami. Pomiędzy kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach serem ukryłam warstwę musu brzoskwiniowego, na które nie miałam żadnego sensownego pomysłu. Ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Sernikowi wprost nie można się oprzeć.


zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

15 przemyśleń na temat “Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.”

  1. ~gin pisze:

    Wcale się nie dziwię, że się oprzeć nie można, skoro w nim same pyszności :)

    1. Pastelle pisze:

      :)

  2. ~Aura pisze:

    Wygląda przepysznie! Dodatek mascarpone pewnie sprawia, że sernik rozpływa się w ustach :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    1. Pastelle pisze:

      Ricotta i mascarpone sprawiły, że ma zupełnie inny smak niż serniki, które zazwyczaj przygotowujemy. Warto spróbować. Dziękuję za miły komentarz :)

  3. ~Tyna pisze:

    Uwielbiam serniki! Z musem brzoskwiniowym to już w ogóle pychota:)

  4. ~Weronika pisze:

    mmmm no wygląda cudnie :D
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl/

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  5. ~Ewelina pisze:

    Oj…. Ja nie moge odwiedziać Pani bloga bo momentalnie na wszystko mam ochotę, a jestem mamą 3tygodniowego Piotrusia i karmie go piersią i jak na razie nie mogę za dużo urozmaicić menu bo na karzdą nowość reaguje bolem brzuszka…. :( A tu takie smakołyki ze jak nawet sie czyta o nich to juz czuje sie ich smak w ustach…. Mniam…. A serniczki to ja uwielbiam :D

  6. pter0123 pisze:

    papusianie fajna sprawa a w wolnej chwili zapraszam do mnie
    modnytyp.blog.pl/

  7. ~ina pisze:

    Ricotta to ser?…bo nie wiem czy nie jakaś zielenina,tyle dziś nowości z zagranicy ,że nie nadążam

    1. Pastelle pisze:

      Tak, ricotta to ser. Warto spróbować, ma zupełnie inny smak niż nasze polskie twarogi. Można też w prosty sposób przygotować go samodzielnie, co prezentowałam jakiś czas temu na blogu: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/07/05/domowa-ricotta/

  8. ~Maja pisze:

    Wspaniały sernik!!! Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł IDEALNIE :-))))) Dziękuję!

    1. Pastelle pisze:

      Cieszę się, że przepis się sprawdził. To jeden z moich ulubionych serników :) Pozdrawiam :)

  9. ~Bozena pisze:

    Witam, czy mogę zrobić ten serniczek z musem na wierzchu ( taki jak sernik z musem z mango)? Np. z musem z mrożonych malin lub truskawek? Jak sądzisz?

    1. Małgosia pisze:

      Serniki z zasady świetnie komponują się z owocami. Jestem pewna, że wyjdzie pysznie :)

Komentowanie wyłączaone