Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

 

Wreszcie się doczekałam od dawna planowanego remontu. Ogromną przyjemność sprawia mi projektowanie własnych mebli. Gorzej już ze sprzątaniem po ekipie wymieniającej okno… W każdym razie siedząc przed komputerem wypada posilić swój mózg do pracy czymś smacznym… Na szczęście prace remontowe nie wyrwały mnie na dobre z kuchni (choć mocno utrudniły do niej dostęp) i mogę delektować się nowym sernikiem – zarzekałam się, że ten jest tylko mój i nie dam go nikomu, w końcu jednak uległam i się  podzieliłam.

Tym razem upiekłam wspaniale kremowy sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie, do którego dodałam dla urozmaicenia płatki migdałów, które delikatnie chrupią pod zębami. Pomiędzy kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach serem ukryłam warstwę musu brzoskwiniowego, na które nie miałam żadnego sensownego pomysłu. Ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Sernikowi wprost nie można się oprzeć.


Składniki:

na kruchy spód:

  • szklanka mąki
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50g płatków migdałowych

masa serowa:

  • 500g ricotty
  • 250 mascarpone
  • 120g domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub 120g zwykłego cukru i ziarna z 1/2 laski wanilii)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

mus brzoskwiniowy:

  • 1/2kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru (mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą owoce)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
  • Z brzoskwiń wyjąć pestki. Miąższ zmiksować w blenderze. Przełożyć do niewielkiego garnka, dosłodzić i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez chwilę, by masa odparowała. Gotowy mus nie powinien być zbyt rzadki.
  • Boki tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a dno natłuścić.
  • Dno wykleić kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
  • Do miski wyłożyć wszystkie składniki masy serowej i połączyć je mikserem. Nie ubijać zbyt długo, tylko tyle, by połączyć skłądniki na gładką masę.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłożyć mus brzoskwiniowy, a następnie masę serową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut na złoty kolor.
  • Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia stopniowo uchylając drzwiczki.
  • Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego :)
The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

15 przemyśleń na temat “Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.”

  1. ~gin pisze:

    Wcale się nie dziwię, że się oprzeć nie można, skoro w nim same pyszności :)

  2. ~Aura pisze:

    Wygląda przepysznie! Dodatek mascarpone pewnie sprawia, że sernik rozpływa się w ustach :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    1. Pastelle pisze:

      Ricotta i mascarpone sprawiły, że ma zupełnie inny smak niż serniki, które zazwyczaj przygotowujemy. Warto spróbować. Dziękuję za miły komentarz :)

  3. ~Tyna pisze:

    Uwielbiam serniki! Z musem brzoskwiniowym to już w ogóle pychota:)

  4. ~Weronika pisze:

    mmmm no wygląda cudnie :D
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl/

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

  5. ~Ewelina pisze:

    Oj…. Ja nie moge odwiedziać Pani bloga bo momentalnie na wszystko mam ochotę, a jestem mamą 3tygodniowego Piotrusia i karmie go piersią i jak na razie nie mogę za dużo urozmaicić menu bo na karzdą nowość reaguje bolem brzuszka…. :( A tu takie smakołyki ze jak nawet sie czyta o nich to juz czuje sie ich smak w ustach…. Mniam…. A serniczki to ja uwielbiam :D

  6. pter0123 pisze:

    papusianie fajna sprawa a w wolnej chwili zapraszam do mnie
    modnytyp.blog.pl/

  7. ~ina pisze:

    Ricotta to ser?…bo nie wiem czy nie jakaś zielenina,tyle dziś nowości z zagranicy ,że nie nadążam

    1. Pastelle pisze:

      Tak, ricotta to ser. Warto spróbować, ma zupełnie inny smak niż nasze polskie twarogi. Można też w prosty sposób przygotować go samodzielnie, co prezentowałam jakiś czas temu na blogu: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/07/05/domowa-ricotta/

  8. ~Maja pisze:

    Wspaniały sernik!!! Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł IDEALNIE :-))))) Dziękuję!

    1. Pastelle pisze:

      Cieszę się, że przepis się sprawdził. To jeden z moich ulubionych serników :) Pozdrawiam :)

  9. ~Bozena pisze:

    Witam, czy mogę zrobić ten serniczek z musem na wierzchu ( taki jak sernik z musem z mango)? Np. z musem z mrożonych malin lub truskawek? Jak sądzisz?

    1. Małgosia pisze:

      Serniki z zasady świetnie komponują się z owocami. Jestem pewna, że wyjdzie pysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>