Muffinki z rajskimi jabłuszkami i orzechami.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Wszystko zaczyna pachnieć jesienią… Ja coraz chętniej włączam piekarnik – tak wspaniale ogrzewa cały dom… Całej rodzinie dopisują też iście niedźwiedzie apetyty – rozumiem, że jesień to pora gromadzenia zapasów, ale żeby muffinki znikały aż tak szybko? A może takie dobre były?
Przyznam nieskromnie, że były dobre jak nie wiem co… Korzenne przyprawy, chrupiące drobinki orzechów i kakao przełamane kwaskowym rajskim jabłuszkiem – pycha. Chciałoby się powiedzieć, że jabłuszko to ta przysłowiowa wisienka na torcie – nawet podobnie wygląda :)

Z okazji zbliżającej się jesieni, początku tygodnia (a co tam, dobra okazja nie jest zła) i przekroczenia magicznej liczby 300tys wyświetleń bloga, zapraszam Was serdecznie na rajskie muffinki:

 

 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 12 dojrzałych rajskich jabłuszek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół)
  • 1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka dowolnej konfitury (ja użyłam śliwkowej)

 

 

Przygotowanie:

  • Jajko, mleko, olej i konfiturę zmiksować na jednolitą masę, czyli jednym słowem połączyć mokre składniki.
  • Dodać cukier, a gdy połączy się z masą, dodać wszystkie sypkie składniki (mąkę, orzechy, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia).
  • Przygotować foremkę na muffinki. Do każdego otworu wlewać ciasto do 2/3 wysokości.
  • Do każdej babeczki włożyć po jednym rajskim jabłuszku nie zanurzając go zupełnie w cieście.
  • Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

 

 

 

Smacznego :)

 


 

Słodkie jabłuszka

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

10 przemyśleń na temat “Muffinki z rajskimi jabłuszkami i orzechami.”

  1. ~Monika pisze:

    Mmmm wyglądaja opysznie!! :) PZDR.

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję i również pozdrawiam :)

  2. ~Cicha pisze:

    Widzę, że Cię dopadło „jesienne szaleństwo” ;)) swoją drogą nawet nie wiedziałam, że te owoce to jadalne ;)))

    1. Pastelle pisze:

      Oj, czasem jest tak zimno w domu, że tylko gorący piekarnik ratuje sytuację, a jabłuszka są jadalne, jak najbardziej. Zjedliśmy wszystkie i żyjemy ;)

  3. ~Miss Sis pisze:

    mmm wyglądają przepysznie! ja się właśnie będę zabierała za pieczenie muffin więc może skuszę się na Twoją propozycję ;)

    1. Pastelle pisze:

      To ciasto piekłam już nie raz w różnych odsłonach, z różnymi dodatkami. Sprawdza się zawsze, a w tej wersji urzekło mnie chyba najbardziej :)


  4. Jak te babeczki bosko wyglądają. Muszę tutaj częściej wpadać :)

    Zapraszam do siebie: zwysokosci.blog.pl

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję i zapraszam jak najczęściej :)

  5. ~Mila pisze:

    Wyglądają przepysznie, aż mi zapachniało smakowitą jesienią :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>