Puszysty sernik z jeżynami.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Sernik… Od dawna miałam ochotę… Wymaga on jednak nie tylko najlepszych składników, ale też sporej ilości czasu, więc jakoś nie było mi do niego po drodze… W końcu udało się, a to prawdopodobnie dlatego, że byłam uziemiona w domu, czekając na kuriera. Przyjechał wprawdzie szybko, ale jako, że się napaliłam – rozwiewając wszelkie wątpliwości dodam, że na pieczenie sernika, nie kuriera, ;) postanowiłam zaspokoić swój kaprys. Poza tym nic do kawy nie było, bo jak zwykle wszystko zostało skrupulatnie wyjedzone.

Przytupując ze zniecierpliwienia wpatrywałam się w szybkę piekarnika. Jak na złość, czas wydawał się stać w miejscu, a przecież jeszcze musi wystygnąć… No, a kiedy zaczął się wszędzie unosić zapach pieczonego ciasta moje oczekiwanie zaczęło przypominać średniowieczne tortury. Kiedy wyjmowałam mój sernik z piekarnika dzień powoli się kończył. Chwila prawdy, nóż zatopił się w puszystej masie i… Udał się… i choć przez moje niedopatrzenie, „Młoda” nie mogąc oprzeć się ciekawości zbyt szybko odchyliła drzwi piekarnika (przez co lekko opadł), wyszedł puszysty, lekki jak piórko, a jego delikatna słodycz została przełamana kwaskowymi jeżynami. No i te migdały… Nie mogłam się powstrzymać, by podczas robienia zdjęć ich nie podjadać…

Składniki:

Na spód sernika wykorzystałam przechowywane w zamrażarce kruche ciasto, które zostało mi z poprzedniego wypieku. Było go ok 250g. Polecam przygotować je z połowy składników podanych w poprzednich przepisach np tu: tarta z jagodami

Można też przygotować sernik bez kruchego spodu.

Masa sernikowa:

  • 500g chudego sera twarogowego, np. trzykrotnie mielonego
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 120g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym

 

  • ok. 400g świeżych jeżyn (lub innych miękkich owoców)
  • ok. pół szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez minimum 30min.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Sam spód (bez boków) wykleić cieniutką warstwą kruchego ciasta i odstawić do lodówki, by się nie ogrzewało.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
  • Dodać ser i śmietankę, a następnie budyń i dokładnie połączyć.
  • Na koniec stopniowo dodawać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką.
  • Na kruchy spód wylać około połowę masy serowej, ułożyć na niej jeżyny i zalać resztą sera.
  • Wierzch posypać płatkami migdałów.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około godzinę. Gdy sernik zbyt mocno się rumieni, można po 40 minutach przykryć go folią aluminiową.
  • Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, by zapobiec opadnięciu.

 

Smacznego :)

 


The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Puszysty sernik z jeżynami.”

  1. ~gin pisze:

    Mniam. Jeżyny… I sernik… Bajka :)

  2. ~whiness pisze:

    No, prezentuje się cudnie! :) Puszyste serniki to te, które lubię najbardziej.

  3. ~Weronika pisze:

    mmmmm….wygląda super :D
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl

  4. ~Natt pisze:

    Wygląda pięknie. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekkością, jaką daje masie budyń :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze. Szkoda tylko, że sernik tak szybko zniknął… Pora na następny ;)

  5. ~Jadzia pisze:

    Napaliłaś się na sernik czy na kuriera, bo jakoś nie zauważyłam kontekstu. Super słowo: napaliłam się, znakomicie uatrakcyjniło Twój Blog

    1. Pastelle pisze:

      Na kuriera nie muszę, a na sernik czasem mi się zdarza ;) Pozdrawiam, życzę równie dobrego nastroju jak mój.

  6. ~Jadzia pisze:

    Obawiam się, że cukru waniliowego nie użyłaś, użyłaś cukier wanilinowy, a tej różnicy nikt z Was nigdy nie zauważa. Cukier waniliowy w sklepach jest praktycznie nie do kupienia. Można go kupić ale bardzo rzadko i trzeba umieć szukać, nieprawdaż?

    1. Pastelle pisze:

      No cóż, jednak Twoje obawy są bezpodstawne. Świetnie rozumiem różnicę pomiędzy cukrem waniliowy i wanilinowym i dlatego nigdy nie korzystam z tego drugiego. Zapraszam do lektury jednego z wcześniejszych wpisów, w którym prezentuję jak w prosty sposób przygotować cukier waniliowy: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/05/03/cukier-waniliowy/

  7. ~K pisze:

    Wygląda bajecznie! biorę się za robotę :)

  8. ~DeeDee pisze:

    Piękny! Właśnie planuję upiec jakiś sernik, bo też od jakiegoś czasu za mną chodzi :) Twój jest przepiekny!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>