Puszysty sernik z jeżynami.

0 Flares 0 Flares ×

Sernik… Od dawna miałam ochotę… Wymaga on jednak nie tylko najlepszych składników, ale też sporej ilości czasu, więc jakoś nie było mi do niego po drodze… W końcu udało się, a to prawdopodobnie dlatego, że byłam uziemiona w domu, czekając na kuriera. Przyjechał wprawdzie szybko, ale jako, że się napaliłam – rozwiewając wszelkie wątpliwości dodam, że na pieczenie sernika, nie kuriera, ;) postanowiłam zaspokoić swój kaprys. Poza tym nic do kawy nie było, bo jak zwykle wszystko zostało skrupulatnie wyjedzone.

Przytupując ze zniecierpliwienia wpatrywałam się w szybkę piekarnika. Jak na złość, czas wydawał się stać w miejscu, a przecież jeszcze musi wystygnąć… No, a kiedy zaczął się wszędzie unosić zapach pieczonego ciasta moje oczekiwanie zaczęło przypominać średniowieczne tortury. Kiedy wyjmowałam mój sernik z piekarnika dzień powoli się kończył. Chwila prawdy, nóż zatopił się w puszystej masie i… Udał się… i choć przez moje niedopatrzenie, „Młoda” nie mogąc oprzeć się ciekawości zbyt szybko odchyliła drzwi piekarnika (przez co lekko opadł), wyszedł puszysty, lekki jak piórko, a jego delikatna słodycz została przełamana kwaskowymi jeżynami. No i te migdały… Nie mogłam się powstrzymać, by podczas robienia zdjęć ich nie podjadać…

Składniki:

Na spód sernika wykorzystałam przechowywane w zamrażarce kruche ciasto, które zostało mi z poprzedniego wypieku. Było go ok 250g. Polecam przygotować je z połowy składników podanych w poprzednich przepisach np tu: tarta z jagodami

Można też przygotować sernik bez kruchego spodu.

Masa sernikowa:

  • 500g chudego sera twarogowego, np. trzykrotnie mielonego
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 120g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym

 

  • ok. 400g świeżych jeżyn (lub innych miękkich owoców)
  • ok. pół szklanki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez minimum 30min.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Sam spód (bez boków) wykleić cieniutką warstwą kruchego ciasta i odstawić do lodówki, by się nie ogrzewało.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
  • Dodać ser i śmietankę, a następnie budyń i dokładnie połączyć.
  • Na koniec stopniowo dodawać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką.
  • Na kruchy spód wylać około połowę masy serowej, ułożyć na niej jeżyny i zalać resztą sera.
  • Wierzch posypać płatkami migdałów.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około godzinę. Gdy sernik zbyt mocno się rumieni, można po 40 minutach przykryć go folią aluminiową.
  • Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, by zapobiec opadnięciu.

 

Smacznego :)

 


The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

13 przemyśleń na temat “Puszysty sernik z jeżynami.”

  1. ~gin pisze:

    Mniam. Jeżyny… I sernik… Bajka :)

  2. ~whiness pisze:

    No, prezentuje się cudnie! :) Puszyste serniki to te, które lubię najbardziej.

  3. ~Weronika pisze:

    mmmmm….wygląda super :D
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl

  4. ~Natt pisze:

    Wygląda pięknie. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekkością, jaką daje masie budyń :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze. Szkoda tylko, że sernik tak szybko zniknął… Pora na następny ;)

  5. ~Jadzia pisze:

    Napaliłaś się na sernik czy na kuriera, bo jakoś nie zauważyłam kontekstu. Super słowo: napaliłam się, znakomicie uatrakcyjniło Twój Blog

    1. Pastelle pisze:

      Na kuriera nie muszę, a na sernik czasem mi się zdarza ;) Pozdrawiam, życzę równie dobrego nastroju jak mój.

  6. ~Jadzia pisze:

    Obawiam się, że cukru waniliowego nie użyłaś, użyłaś cukier wanilinowy, a tej różnicy nikt z Was nigdy nie zauważa. Cukier waniliowy w sklepach jest praktycznie nie do kupienia. Można go kupić ale bardzo rzadko i trzeba umieć szukać, nieprawdaż?

    1. Pastelle pisze:

      No cóż, jednak Twoje obawy są bezpodstawne. Świetnie rozumiem różnicę pomiędzy cukrem waniliowy i wanilinowym i dlatego nigdy nie korzystam z tego drugiego. Zapraszam do lektury jednego z wcześniejszych wpisów, w którym prezentuję jak w prosty sposób przygotować cukier waniliowy: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/05/03/cukier-waniliowy/

  7. ~K pisze:

    Wygląda bajecznie! biorę się za robotę :)

    1. Pastelle pisze:

      :)

  8. ~DeeDee pisze:

    Piękny! Właśnie planuję upiec jakiś sernik, bo też od jakiegoś czasu za mną chodzi :) Twój jest przepiekny!

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję :)

Komentowanie wyłączaone