Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

 

„Mamo, zrób takiego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym” – brzmiało zamówienie, a jak w słodko-kwaśnym to obowiązkowo z ananasem – pomyślałam. Uwielbiam to danie, a nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam coś choćby podobnego. Pomysł podłapałam od razu i jeszcze tego samego dnia kupiłam puszkę ananasów, odkurzyłam woka i zabrałam się do gotowania. Lubię gotowanie w woku, bo nie tylko wszystko jest szybko przygotowane, ale mój jest na tyle głęboki, że nawet taka niezdara, jak ja nie jest w stanie nabrudzić dookoła. Przygotowanie poszczególnych składników też wygląda nieco inaczej, bo o ile używając patelni jestem w stanie na bieżąco kroić i dorzucać kolejne, to przy woku wszystko kroję i odmierzam zanim postawię go nad płomieniem. Później wszystko nabiera zbyt dużego tempa.

Wok nagrzewa się szybko i osiąga wysoką temperaturę, jednak jest to jego zaleta, bo danie przygotowuje się szybko, tracąc przy tym niewiele witamin. Mięso jest soczyste, a warzywa lekko chrupkie i kolorowe, takie jak lubię najbardziej. Przejdźmy zatem do konkretów…

Zapraszam na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, z ananasem – a jak danie inspirowane kuchnią azjatycką, to obowiązkowo podane z sypkim ryżem, ale barbarzyńsko jedzone widelcem… ;)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 niewielkie marchewki
  • kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
  • 2 małe dymki
  • 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • 1/2 puszki ananasa w kawałkach
  • 3/4 szklanki soku z ananasa – tego z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu ryżowego (lub zwykłego białego winnego)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • jasny sos sojowy
  • olej
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić w wąskie słupki tzw julienne. Kurczaka pokroić w kostkę.
  • Żółtko roztrzepać z łyżką mąki kukurydzianej i łyżką sosu sojowego. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać łyżkę wody. Wrzucić kurczaka i pokryć go masą.
  • Woka (lub dużą patelnię) rozgrzać. Wlać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Podsmażyć na złoty kolor i wyjąć z woka.
  • Wlać kolejną łyżkę oleju i dodawać kolejno warzywa. Zacząć od tych, które wymagają najdłuższego smażenia. W pierwszej kolejności marchew, następnie cebula, imbir i papryka.
  • Podsmażone warzywa podlać 3 łyżkami sosu sojowego. Dodać ananasy i podsmażone mięso.
  • Wszystko podlać sokiem z ananasów zmieszanym z koncentratem pomidorowym i mąką kukurydzianą. Wymieszać.
  • Sos powinien być średnio gęsty, gładki i pokrywać warzywa i mięso. Dodać ocet i zamieszać. Jeśli jest zbyt gęste, można odrobinę podlać wodą.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Na koniec wrzucić pokrojoną dymkę i zamieszać.
  • Podawać od razu, z ugotowanym na sypko ryżem.

 

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

14 przemyśleń na temat “Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.”

  1. ~w pisze:

    pychotka :)

  2. ~Cicha pisze:

    Ha,ha,ha, mieliśmy wczoraj na obiad :) tyle, że z kolorowym makaronem, bo ja za ryżem średnio jestem i raczej rzadko jadamy ;)

    1. Pastelle pisze:

      No to miałyśmy jakieś sprzężenie umysłów :) Ja generalnie ryż lubię, ale wolę, gdy jest inaczej przygotowany. Wyjątkiem jest to danie :)

  3. ~Ela pisze:

    Witam, no dobrze, przepraszam bardzo bo nie mialam pojecia ze to jest tak wazne, ale dziekuje za wiele przepisow. Trafilam tu jakis czas temu w poszukiwaniu placka z rabarbatem a pozniej to juz tak prawie codzien. Nie jestem w stanie teraz przytoczyc wszystkich przepisow ktorymi zachwycila sie moja rodzinka ale bylo ich niemalo, jak chocby czerwona kapusta, buraczki nadziewane czy tarta z pomidorki. Ciekawe przepisy, duzo warzyw i owocow, piekne zdjecia, interesujace opisy

  4. ~Ela pisze:

    Mialo byc z pomidorkami, i zjadlo mi koncowke wypowiedzi. W kazdym razie dziekuje i pozdrawiam.

    1. Pastelle pisze:

      Bardzo się cieszę, że moje przepisy smakują. Świadczy to o tym, że moje kubku smakowe działają jak trzeba ;) Cieszę się też niezmiernie, że mam stałą czytelniczkę – aż urosłam o 5 centymetrów. Pozdrawiam serdecznie :)

  5. ~Monika pisze:

    Witam, przepis rewelacyjny!! Zawsze się zastanawiałam jak jest przyrządzany kurczak, że jest w takiej mgiełce z ciasta. Wystarczyło wymieszać zółtko z sosem sojowym i… skrobią! kukurydzianą, nie mąką i voila! Reszta przepisu REWELACJA! Dziękuję, pozdrawiam

    1. Pastelle pisze:

      Brzmi bardzo zachęcająco. Dziękuję za pomysł i komentarz :) Pozdrawiam.

  6. ~Aśka pisze:

    Przepis rewelacyjny. Wszystko wyszło idealne:) Pycha!

  7. ~Magda pisze:

    Na ile porcji podany jest przepis? :)

    1. Małgosia pisze:

      Około 4 porcje.

  8. ~Ania pisze:

    Zrobiłam dzisiaj na lunch dla rodzinki. Pachnie i smakuje oblednie. Z racji tego ze uzywalam swiezy owoc ananasa nie mialam soku ale czesc owocu zmiksowalam i dolalam wody. Swietnie danie. Polecam.

  9. ~Goździkowa pisze:

    Bardzo fajny przepis, wypróbowany wielokrotnie. Dziękuję ~Ani za pomysł z sokiem że zmiksowanego ananasa.
    Bardzo odpowiada mi imbir w tym daniu, dobrze się komponuje z całością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>