Potrawka z kurczaka z warzywami.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Poniedziałek, pierwszy dzień nowego roku szkolnego, na dodatek nuda i jakieś prace konserwacyjne na linii wodociągi – mój kran. Piszę do Was i aż boję się zajrzeć do kuchni, bo moje małe ksero urzęduje w jednej z szafek. O ile sobie nic złego nie zrobi, to mnie pewnie zamuruje i zabetonuje jak tylko ocenię efekty jej ciężkiej pracy. Popiszę jeszcze chwilę, niech dziecko się „pobawi” – gorzej już i tak chyba nie będzie ;)

 

Wam też na pewno zdarza się, że po niedzielnym obiedzie zostaje porcja mięsa z rosołu, gotowana marchewka lub inne warzywa? Mam nadzieję, że tego nie wyrzucacie? W czasach niekończącego się kryzysu i rosnących cen warto tak zaplanować posiłki dla rodziny, by jak najmniej się marnowało. Kto jednak chciałby jeść mięso z rosołu? Pewnie nieliczni. Propozycja, którą dzisiaj chcę zaprezentować to sposób na wykorzystanie gotowanych warzyw i mięsa. Potrawka jest pyszna i nikt nawet nie pomyśli, że jest przygotowana tak niskim nakładem pracy i kosztów. Oczywiście można przygotować ją od podstaw, ale jestem przekonana, że w każdym domu przyda się przepis na dobre zaprezentowanie kurczaka z rosołu i odrobinę poniedziałkowego lenistwa.

 

Zapraszam na pyszną potrawkę z kurczaka z warzywami:

 

Składniki:

  • ok 300-500g gotowanego mięsa drobiowego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 brokuł ok. 400g
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100ml śmietany 18%
  • sól/pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok 4 łyżki bułki tartej
  • 400ml bulionu drobiowego (można zastąpić warzywnym)

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a marchewkę siekamy w ukośne, grube plastry/cząstki.
  • Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko.
  • Jeśli używamy gotowanej marchewki np z rosołu, kroimy ją i gotowe, jeśli surowej, musimy ją obgotować w wodzie podobnie jak brokuła.
  • 1,5 łyżki masła roztapiamy w rondelku, wsypujemy 1,5-2 łyżek mąki i przesmażamy stale mieszając. Robimy zasmażkę, nie pozwalając jej się zbytnio zrumienić.
  • Energicznie mieszając wlewamy powoli chłodny bulion. Gotujemy ok 5 minut, po czym dolewamy śmietanę i doprawiamy solą,  pieprzem i gałką.
  • Warzywa i mięso mieszamy z sosem i wykładamy na żaroodporną formę.
  • Resztę masła (1,5 łyżki) roztapiamy i mieszamy z bułką tartą. Wysypujemy na wierzch potrawki.
  • Zapiekamy ok 30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

 

Smacznego :)


The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

2 przemyślenia na temat “Potrawka z kurczaka z warzywami.”

  1. ~nat. pisze:

    Hej. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award, gdyż tutaj jest super! zapraszam do mnie http://www.bakeit.blog.pl

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję ślicznie. Już brałam udział w zabawie, pozwolisz, że dopiszę Twoją nominację do wpisu. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>