Krokiety zserowym farszem z jajkiem i szynką

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Naleśniki… Kiedyś wydawało mi się, że to danie pracochłonne, trudne i wymagające długiego stania nad nagrzaną patelnią. Dziś wiem jak bardzo się myliłam. Do tej wersji można je usmażyć nawet dzień wcześniej i skrupulatnie przykryte folią spożywczą lub talerzem przechować w chłodnym miejscu. Później wystarczy zrobić tylko nadzienie, podsmażyć i obiad gotowy, smaczny, ciepły i pożywny. Nawet jeśli każdy domownik przychodzi o innej porze dnia – u nas zdarza się to niezwykle często.

Przepis ten odkryłam lata temu, zmodyfikowałam do tego stopnia, że niezupełnie pamiętam jak wyglądała jego pierwotna wersja i wracam do niego od czasu do czasu. Chrupiąca skórka i kremowe wnętrze sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim. Zastanawiam się tylko, czy to jeszcze naleśniki, czy już krokiety – stąd tytuł wpisu. Zapraszam na chrupiące naleśniki:


Składniki:

na wytrawne ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • ok 16 łyżek stołowych mąki (niezbyt czubatych)
  • łyżka oliwy lub oleju
  • sól/szczypta cukru

na nadzienie (na ok 10 sztuk):

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100g wędzonej szynki
  • 75g żółtego startego sera
  • 200ml mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól/biały pieprz do smaku
  • ziele angielskie,liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto o gęstości śmietany. Gotowe ciasto przykryć folią lub talerzykiem i odstawić w chłodne miejsce na 15-20 minut, by składniki się „przegryzły”.  Do osobnej miseczki odłożyć około 4 porcji ciasta. Przykryć folią i odstawić. Na płaskiej, dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Ja używam patelni teflonowej, więc nie smaruję jej dodatkowo tłuszczem.
  2. W niewielkim garnku roztopić masło. Do masła dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zrobić zasmażkę, uważając, by się nie zrumieniła. Do zasmażki dodać chłodne mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać gałkę muszkatołową, ziele angielskie, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i zagotować często mieszając. Sos powinien zgęstnieć podczas gotowania. Gotowy sos beszamelowy odstawić, by lekko przestygł.
  3. Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Szynkę drobniutko pokroić. Wszystko dodać do przestudzonego beszamelu i wymieszać.
  4. Naleśniki smarować farszem i zwijać w ruloniki.
  5. Odłożoną część ciasta naleśnikowego lekko zagęścić 1-2 łyżkami mąki. Panierować zwinięte naleśniki w cieście i obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
  6. Podawać na ciepło.

 

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

5 przemyśleń na temat “Krokiety zserowym farszem z jajkiem i szynką”

  1. ~whiness pisze:

    Aj, z serem to moje ulubione :) Wyglądają u Ciebie bardzo smacznie. Skorzystam dziś z Twojego przepisu.

  2. ~wiola pisze:

    Takich jeszcze nie jadłam, u mnie wszyscy uwielbiają naleśniki więc na pewno wypróbuje .

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję dziewczyny, z niecierpliwością czekam na recenzje :D

  3. ~mmmmm pisze:

    mmm pychaaaa :D zrobiłam, lecz również zmodyfikowałam, jeśli można to tak nazwać:) dodałam boczek szlachecki, cebule czerwoną i cebuszke :) mniammm

    1. Pastelle pisze:

      Modyfikacje są jak najbardziej wskazane :) Cieszę się, że smakowało :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>