Smaki lata: faszerowana papryka.

0 Flares 0 Flares ×

Środa, dzień trzeci po powrocie do domu. Już prawie doszłam do siebie, posprzątałam torby i wrzuciłam do pralki ostatnią partię ubrań. Poranne zakupy zakończyły się przyniesieniem do domu pełnej reklamówki pękatych, czerwoniutkich papryk, czyli tego, co mogę jeść na surowo, pieczone, duszone, gotowane, zawsze, wszędzie i do wszystkiego.Faszerowana pieczona papryka to jedno z tych dań, które wyniosłam z maminej kuchni i rzadko modyfikuję. Za każdym razem tak samo cieszy mnie jej słodki smak, odchodząca skórka i zniewalający zapach. To jeden z moich ulubionych smaków lata.

Szybki wgląd do szafki i co… klops… brak ryżu i leń w czterech literach. Nikt nie kazałby mi znów taszczyć wózka z trzeciego piętra, ale jako, że znalazłam paczkę pęczaku, mogłam po drobnych modyfikacjach wykonać zamierzony plan. Szybko zabrałam się do pracy, bo moje najmłodsze wpadło na rewelacyjny pomysł – skakanie z oparcia łóżka na poduchy. To nawet nie skakanie, tylko rzucanie się w przepaść… Wyskakując co kilka chwil z kuchni, by zdjąć małą żmijkę z góry, w końcu udało mi się zamknąć za pełnym garnkiem drzwiczki piekarnika. Faszerowaną paprykę podano :)

Składniki:

  • 4-6 prostych, czerwonych papryk
  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 1/2kg mielonego mięsa
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Pęczak opłukać. Do garnka wlać 3 szklanki wody i wsypać kaszę. Dodać łyżkę masła i sól do smaku i gotować pod przykryciem aż wchłonie wodę. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Papryki umyć i odciąć czubki. Oczyścić z pestek i błon.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na łyżce oliwy.
  4. Do ostudzonej kaszy dodać mięso mielone, przyprawy, podsmażony czosnek i cebulkę i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nakładać do paprykowych miseczek i przykrywać odciętymi wcześniej czubkami.
  6. Ustawiać w szerokim garnku tak, by się nie przewracały.
  7. Na dno garnka wlać wodę, mniej więcej do 1/4 wysokości papryki, dodać łyżkę masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Zapiekać pod przykryciem do momentu aż papryka będzie miękka.

 

Smacznego :)

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Jedno przemyślenie na temat “Smaki lata: faszerowana papryka.”

  1. ~Maggie pisze:

    Smakowite i bardzo letnie danie!

Komentowanie wyłączaone