Smaki lata: faszerowana papryka.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Środa, dzień trzeci po powrocie do domu. Już prawie doszłam do siebie, posprzątałam torby i wrzuciłam do pralki ostatnią partię ubrań. Poranne zakupy zakończyły się przyniesieniem do domu pełnej reklamówki pękatych, czerwoniutkich papryk, czyli tego, co mogę jeść na surowo, pieczone, duszone, gotowane, zawsze, wszędzie i do wszystkiego.Faszerowana pieczona papryka to jedno z tych dań, które wyniosłam z maminej kuchni i rzadko modyfikuję. Za każdym razem tak samo cieszy mnie jej słodki smak, odchodząca skórka i zniewalający zapach. To jeden z moich ulubionych smaków lata.

Szybki wgląd do szafki i co… klops… brak ryżu i leń w czterech literach. Nikt nie kazałby mi znów taszczyć wózka z trzeciego piętra, ale jako, że znalazłam paczkę pęczaku, mogłam po drobnych modyfikacjach wykonać zamierzony plan. Szybko zabrałam się do pracy, bo moje najmłodsze wpadło na rewelacyjny pomysł – skakanie z oparcia łóżka na poduchy. To nawet nie skakanie, tylko rzucanie się w przepaść… Wyskakując co kilka chwil z kuchni, by zdjąć małą żmijkę z góry, w końcu udało mi się zamknąć za pełnym garnkiem drzwiczki piekarnika. Faszerowaną paprykę podano :)

Składniki:

  • 4-6 prostych, czerwonych papryk
  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 1/2kg mielonego mięsa
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Pęczak opłukać. Do garnka wlać 3 szklanki wody i wsypać kaszę. Dodać łyżkę masła i sól do smaku i gotować pod przykryciem aż wchłonie wodę. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Papryki umyć i odciąć czubki. Oczyścić z pestek i błon.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na łyżce oliwy.
  4. Do ostudzonej kaszy dodać mięso mielone, przyprawy, podsmażony czosnek i cebulkę i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nakładać do paprykowych miseczek i przykrywać odciętymi wcześniej czubkami.
  6. Ustawiać w szerokim garnku tak, by się nie przewracały.
  7. Na dno garnka wlać wodę, mniej więcej do 1/4 wysokości papryki, dodać łyżkę masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Zapiekać pod przykryciem do momentu aż papryka będzie miękka.

 

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Smaki lata: faszerowana papryka.”

  1. ~Maggie pisze:

    Smakowite i bardzo letnie danie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>