Drożdżowa „gąsienica” z ricottą i czarnymi porzeczkami.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Że czarne porzeczki to moje ukochane owoce wspominałam już niejednokrotnie. Za każdym razem, gdy czuję ich zapach, przywołuję wspomnienia dzieciństwa, ciepłego lata, które spędzałam w babcinym ogródku. Choć miałam zaledwie kilka lat te czasy wyjątkowo dobrze  zapadły w mojej pamięci. Nieraz chciałabym wrócić pomiędzy szumiące krzaki porzeczek, by leżąc pod nimi wyszukiwać czarnych, soczyście słodkich perełek. To zaczarowane dla mnie miejsce, pełne tajemniczych zakamarków i cudownych roślin pozostanie jednak już tylko w moich wspomnieniach, bo wraz z odejściem babci, zapadło w pewien rodzaj głębokiego snu i nigdy już nie przypominało tamtego magicznego dla mnie ogrodu…

Delektowanie się smakiem i zapachem czarnych porzeczek stało się dla mnie rodzajem rytuału. Co roku czekam aż pojawią się na krzakach, by móc przywołać burzę wspomnień. Tym razem postanowiłam podzielić się nimi z całą rodzinką i upiekłam plecionkę przypominającą do złudzenia długaśną gąsienicę. Kremowy smak ricotty tylko dopełnił całości i w efekcie z głośnym mlaśnięciem plecionka została zjedzona.

Ciasto przygotowałam wg przepisu na mój niecodzienny placek z rabarbarem pamiętając, że świetnie się je wałkowało. Myślę, że to był dobry wybór.

Składniki na 1 długą gąsienicę:

  • 200g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 40g masła.
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

  • czarne porzeczki
  • ok 150g ricotty
  • łyżka cukru lub cukru waniliowego

 

  1. Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę do miski i roztopić masło. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto ręką. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania oczywiście jest tylko orientacyjny, ponieważ dużo zależy od temperatury pomieszczenia i samych drożdży.
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąt.
  3. Brzegi ponacinać jak przedstawia fotografia, na środku rozsmarować ricottę, ułożyć porzeczki i oprószyć cukrem.
  4. Paski ciasta zawijać ukośnie do środka tak, by następny pasek nachodził na wcześniejszy.
  5. Zaplecione ciasto odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w 180°C

 

Smacznego :)

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Drożdżowa „gąsienica” z ricottą i czarnymi porzeczkami.”

  1. ~aga pisze:

    Ale cudo! Twoja drożdżowa gąsienica wygląda wspaniale, a połączenie serka i czarnych porzeczek jest genialne:)

    1. Pastelle pisze:

      Ślicznie dziękuję za miłe słowa :)

  2. ~Tyna pisze:

    Ładnie zapleciona:) No i oczywiście niesamowicie smakowita:)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję za słowa uznania. Bardzo miło mi je czytać. Takich smaków nie da się zepsuć, a przyznam się cichutko, że to moja pierwsza w życiu plecionka :)


      1. Bardzo pomysłowa i efektowna, a i nadziana super :)

  3. ~Karolina pisze:

    jestem już twoją stałą fanką :) po prostu uwielbiam twoje przepisy i zdjęcia tych wszystkich pyszności. Oj masz dar kobieto :D Pozdrawiam ciepło

    1. Pastelle pisze:

      Baaardzo się cieszę z Twojego komentarza. Nic tak nie motywuje jak miłe słowo z rana. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej :)

  4. ~Gabi pisze:

    Pycha , pycha, pycha! Wypróbowałam dziś przepis, ale z borówką ze słoika, zamiast porzeczki. Wyszło wspaniale! :) pozdrawiam

    1. Pastelle pisze:

      Mmmm mniam :) Cieszę się, że smakowało :)

  5. ~Agnieszka pisze:

    Witam!!! Na wilkanocnym stole w kategorii drożdżowe zrobiło furorę – zawsze coś innego. U mnie w wariancie z malinami!!!
    Dzięki za przepis!!!

    1. Małgosia pisze:

      Z malinami musiało być zjawiskowe, nie dziwię się, że cieszyło się takim powodzeniem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>