Szybkie muffinki z borówkami.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Muffinki są dobre na wszystko. Na małe i duże troski, na kłopoty i radości.Zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Potrafią zdziałać cuda. Poziom mojego dobrego nastroju wyraźnie się podnosi już  w chwili, gdy zaczynam je robić… Samo patrzenie jak rosną w piekarniku sprawia, że świat wydaje się nabierać barw i wszystko wokół lepiej pachnie. Tak jest w istocie, bo przecież zapach pieczonego ciasta jest nieziemski i każdy o tym wie.

Dziś podrzucam Wam moje świeżo upieczone, jeszcze ciepłe muffinki z borówkami, które obficie wysypały się na okolicznych straganach. O ile nie przepadam za ogrodową wersją jeżyn, tak ta odsłona jagód zawładnęła moim podniebieniem.  Nie mogłam się im oprzeć… Tym bardziej, że moja najmłodsza pociecha uwielbia je chyba jeszcze bardziej niż ja. Podkradała mi po jednej swoja maleńką rączką, gdy usiłowałam zrobić kilka zdjęć dla Was.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • + 200 g borówek

 

Wykonanie:

Wykonanie tego ciasta jest bajecznie proste. Udaje się zawsze, to rewelacyjny przepis na szybkie ciasto z sezonowymi owocami lub tak jak u mnie – muffinki. Jest lekkie i puszyste, po prostu pyszne :)

Całe jajka ucieramy z cukrem – najlepiej mikserem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, obkładamy owocami i pieczemy ok 30-35 minut w 180°C. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 12 sztuk.

Gdybyście natomiast zechcieli upiec „duże ciasto” wg tego przepisu, polecam na tortownicę o średnicy 20-22cm użyć następującej ilości składników: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej), 1 szklanka oleju, 1 łyżka octu. Ciasto powinno się piec ok 40 minut w tej samej temperaturze co muffinki.

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

24 przemyślenia na temat “Szybkie muffinki z borówkami.”

  1. ~wiola pisze:

    Przyznam się, że nigdy mufinek nie piekłam ale mąż ma urodziny w przyszłym tygodniu to może mu zrobię taki słodki prezent, bo on uwielbia słodkości :)

    1. Pastelle pisze:

      Mój też kocha wszystko co słodkie (w tym mnie hihi), a muffinki to fajny pomysł – zawsze pięknie wyglądają, kroić nie trzeba, tylko znikają zbyt szybko ;)

  2. ~angelique pisze:

    świetny przepis :) niedawno odnalazłam Twój blog i bardzo mi się podoba :)
    zapraszam też do mnie, chociaż ja skupiam się głównie na słodkościach:)
    pozdrawiam serdecznie :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję za miłe słowa. I ja natrafiłam niedawno na Twoje cuda i jestem pod wrażeniem pięknych zdjęć. Po cichutku delektuję się Twoimi smakołykami – aż ślinka cieknie ;) Pozdrawiam.

  3. ~Karolin pisze:

    Inna nazwa jagód to borówki a nie jezyny :)

    1. Pastelle pisze:

      Ależ ja o tym świetnie wiem :) Po prostu nie przepadam za ogrodową wersją jeżyn, natomiast ogrodowa wersja jagód, czyli borówki szalenie mi zasmakowały :) Pozdrawiam.

  4. grzegorz8805 pisze:

    genialny blog, artykuł o muffinkach cudowny :)
    polecam mój blog o modzie znanych celebrytek sexy-celebs.blog.pl/
    do zobaczenia, napewno bede czesto odwiedzał :)

    1. Pastelle pisze:

      Dziękuję i zapraszam, zapraszam, a na bloga o modzie też chętnie zajrzę :)


  5. Jejku, są takie prześliczne, że nie mogę się na nie napatrzeć! :)

    Dziękuję za udział w akcji muffinkowej :)

    1. Pastelle pisze:

      Cała przyjemność po mojej stronie :) Dziękuję za miły komentarz

  6. ~Daria pisze:

    Pastelle, rozzłościł mnie Twój przepis! Dlaczego? Bo muffiny wyszły tak pyszne i tak zasmakowały domownikom, że po godzinie musiałam robić kolejną porcję, a następnego dnia jeszcze jedną! :D przepis na stałe zagości w mojej szufladzie „na szybko i smakowicie”. :) Pozdrawiam :)

    1. Pastelle pisze:

      Przepraszam ;) A tak już całkiem poważnie, to bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam cieplutko.

  7. ~Małgorzata pisze:

    Pyszne!!!:-) mniam, mniam

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo mi miło, dziękuję :)

  8. ~Marta pisze:

    hmmm, szukalam wlaśńie przepisu na mufinki z borówkami i ten [ierwszy mi wyskoczył. Zastanawiam sie jednak nad octem w przepisie?? Po co? czy nie czuć go? i czy możńa się obejśc bez octu(chyba nie jest zbyt zdrowy zwląszcza dla dzieci?

    1. Małgosia pisze:

      Witam, dziękuję za zainteresowanie przepisem. Sprawa z octem wygląda następująco, dodaje się go by ciasto było lżejsze, bardziej puszyste i jakby mniej tłuste, bardziej przypominające biszkopt. Nie wydaje mi się, aby 1 łyżka octu komukolwiek zaszkodziła, tym bardziej, że w trakcie pieczenia to co w occie najgorsze, wyparowuje. W razie obaw, można zastosować znacznie delikatniejszy ocet winny lub jabłkowy. Pozdrawiam.

  9. ~Kasia pisze:

    Zrobiłam! Moje pierwsze Muffiny ;p wyszły przepyszne. Obiecuję, że zrobię wszystkie Muffiny z Twojego bloga. Jesteś rewelacyjna. Tak trzymaj!

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę :) Polecam mufinki Pina Colada – uwielbiam je :)

  10. ~Maria pisze:

    Witam. Muffiny pięnie wyglądają, ale mam jedno pytanie, czy na ciasto wyłożyć borówkę i ona częściowo się w czasie pieczenia zatopi czy trzeba ywmieszać?
    Pozdrawiam.

    1. Małgosia pisze:

      Ja wyłożyłam na wierzch, przez co część z owoców została na górze, ale wymieszać też można.

  11. ~Maria pisze:

    Aha. Dziękuję bardzo :)

  12. ~jooliee pisze:

    Przepis fajny, ale 30-35 min dla muffinek, to stanowczo za długo :) po 20 minutach są lepsze :)

  13. ~Kamila pisze:

    Zawsze miałam opory przed pieczeniem muffinek, bo generalnie nie jestem dobra w pieczeniu, ale te babeczki wyszły świetnie i są pyszne. Jako, że moje dzieciaki je uwielbiają to zaraz idę je piec po raz kolejny :)
    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że babeczki się sprawdziły. Polecam też inne przepisy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>