Syrop kawowy do ciast i deserów

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Czekolada mogłaby dla mnie nie istnieć, ale o kawę bym zacięcie walczyła… Nawet teraz towarzyszy mi poranna porcja cafe latte w ulubionym kubku.

Latem, gdy temperatury sięgają górnych kresek termometru nie chcę rezygnować z ulubionego smaku. Uwielbiam, gdy ten pobudzający zmysły aromat delikatnie łaskocze moje podniebienie. Przygotowuję więc kawy mrożone, mleka smakowe, lody, a desery okraszam czarnym złotem. Jednym słowem dodaję kawę wszędzie, gdzie się da. Wpadłam na pomysł, by przygotować syrop kawowy, który będę mogła wlać wszędzie tam, gdzie zamarzy mi się smak czarnej kawy i nie martwić się o odpowiednią temperaturę wody. W efekcie otrzymałam syrop, który jest fantastycznie słodki, kleisty, o konsystencji aksamitnego sosu i pachnie nieziemsko. Nie mogę się powstrzymać, by nie zanurzyć w nim palca… Dedykuję go wszystkim tym, którzy tak jak ja nie mogą obejść się bez kawy…

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonej kawy
  • 300ml wody
  • 1/2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

Do gotującej się wody wsyp kawę  (uwaga, może się spienić i próbować wykipieć) i gotuj prze 5-10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie odstaw na chwilę i przecedź przez bardzo gęste sitko lub papierowy filtr. Do kawy dosyp pół szklanki cukry i gotuj na niewielkim ogniu. Syrop jest gotowy gdy płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.

Do przygotowania syropu można użyć też mocnego espresso.

Przelej do dzbanuszka lub słoiczka i podawaj wg uznania. Syrop świetnie nadaje się do przygotowania kawy mrożonej, gdyż dobrze miesza się z zimnym mlekiem.

 

 

(Syrop na zdjęciach jest jeszcze ciepły. Po wystygnięciu jeszcze nieco zgęstniał, a przepis na tartę, która wystąpiła w roli dzisiejszego statysty, już wkrótce).

Smacznego :)

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

5 przemyśleń na temat “Syrop kawowy do ciast i deserów”

  1. ~Natalia pisze:

    Ja z czekolady bym nigdy nie zrezygnowała ;) Z kawy również, a syrop bardzo mi się podoba

    1. Pastelle pisze:

      Ojj, no to tak jakbym musiała wybrać jedno z dwóch :)


  2. Uwielbiam takie syropy, fajny pomysł na kawowy. Zapisuję.

    1. Pastelle pisze:

      Daj znać, jak wyszło :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>